Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#951) Baboon válasza Winner_hun (#950) üzenetére


Baboon
senior tag

Ön nyert! mind2 dologban :D Még budapesti közigazatási terület és valóban kápi vagyok.
köszi, majd felhívom őket és megkérdem milyen is van nekik és ha van meglátogatom őket.

''Bocsánat, hogy ilyen közel megyek Ön előtt''

(#952) thyeby


thyeby
őstag

Beragadt az egyengetőasztalom állítókarja. (Metabo 310) Tudja valaki a megoldást rá?

Több fa van, mint asztalos!

(#953) jasszer


jasszer
senior tag

Sziasztok,

Némi méretre vágott fára lenne szükségem, konkrétan:

6 db 65 * 4,5 * 2 cm
2 db 55 * 4,5 * 3 cm
4 db 13,5 * 3 * 2 cm

Vmi hétköznapi fát használva kb. mennyibe kerülhetne? Pesten hova érdemes fordulni ezzel a nem túl bonyolult kéréssel? :)

Apokalipszis? Ezeknek?!

(#954) thyeby válasza jasszer (#953) üzenetére


thyeby
őstag

Valószínűleg valami polcot építel - ám nem derül ki a kérdésedből.
Ha gyalult anyag kell, menj el egy asztaloshoz, és egyeztess árat, rendeld meg. Egészen biztos, hogy ez a legolcsóbb megoldás. Vagy tervezd át leendő alkotmányt 2 cm vastagság helyett 25 mm-re, 3 cm helyett 32 mmre - ilyen deszkát kapsz tüzépen, ERDÉRT-nél - csak ezt Neked kell hosszra, szélességre vágnod. Esetleg menj el a BauMax-ba, és nézz szét, megfelel-e az, amit készleten tartanak - ez a legdrágább megoldás.

Több fa van, mint asztalos!

(#955) jasszer válasza thyeby (#954) üzenetére


jasszer
senior tag

Áhh, még annál is egyszerűbb: ez egy kis tákolmány lesz a kádra, amire fel lehet tenni egy lavórt, fixen, oldaltartással, hogy ne mozogjon. :)
Sajnos itthon nincs egyáltalán szerszám, így marad az első megoldás.

Köszi a tippeket.

Apokalipszis? Ezeknek?!

(#956) jasszer válasza jasszer (#953) üzenetére


jasszer
senior tag

A hsz második felére még kérnék tippet:
"Pesten hova érdemes fordulni ezzel a nem túl bonyolult kéréssel? "

Úgy fest a netes oldallal rendelkező asztalosok már nem abban az árkategóriában dolgoznak, ahol éremes volna keresgetnem...

Apokalipszis? Ezeknek?!

(#957) bbchris válasza thyeby (#952) üzenetére


bbchris
senior tag

Előszőr WD-40 spray fújás ( Tescóban van ) a csúszkához vagy fékolaj majd utána megolajozni vagy zsírozni ez attól függ hogy mit kell vele hivatalosan csinálni . Általános nézet hogy a sikló alkatrészt olajozzuk a görgőset zsírozzuk . De a legtöbb gépnél a csúszkákat is zsírozzák , ez ipari felhasználástól függ . Ha nem reagál rá akkor szétszed és megolajoz majd összerak és örül mert műxik persze ha valami nem adta be az unalmast akkor ugye javítás .

[ Szerkesztve ]

(#958) thyeby válasza jasszer (#956) üzenetére


thyeby
őstag

Gyalult anyag kell, vagy elég fűrészelt?

Több fa van, mint asztalos!

(#959) thyeby válasza bbchris (#957) üzenetére


thyeby
őstag

Köszi!
Tekintve, hogy még garanciális, szervízbe köldtem. Jó lett volna ezt elkerülni, azért kérdeztem. Nézegettem én, hogyan lehet szétszedni, de nem jöttem rá. Nem megszorult egyébként, hanem beragadt, Egyik pillanatról a másikra. Törésre gyanakszom, vagy valami nem odaillő anyagra, ami a csúszó alkatrészek közt van.

Több fa van, mint asztalos!

(#960) fekeandras válasza Baboon (#951) üzenetére


fekeandras
őstag

Tipp.: Pár sörért házhoz viszik a jómunkás emberek... :D

(#961) jasszer válasza thyeby (#958) üzenetére


jasszer
senior tag

Köszi, egyelőre megoldódott a dolog, 450 forintért vágattam az OBI-ban bútorlapot hozzá. Amíg az tönkre nem megy lesz időm utánajárni/olvasni a dolognak. Eddig azt sem tudtam hogy milyen nagyságrendű az összeg... :B

Apokalipszis? Ezeknek?!

(#962) thyeby válasza jasszer (#961) üzenetére


thyeby
őstag

Csodálkoztam rajta, hogy ekkora feneket kerítel pár szál lécnek. Az egész kifűrészelhető rgy 4m-es colos deszkából, aminek az ára úgy 500 Ft. Persze van, akinek a 100 forintokat is meg kell gondolnia - ám az nemigen Internetezik. Fel akartam ajánlani, hogy elkészítem Neked. A gyalugépem épp szervízben van, és nyíregyházi vagyok. Ezért kérdeztem, hogy kell-e gyalulni is.
A bútorlap sokkal tovább fogja bírni a vizet, ha az éleit gondosan körbekened jóféle szilikongumival. Olyat kérj, ami nem penészedik. Csempeszaküzletekben olcsón jót kapsz. Spaklival jól nyomkodd a rostok közé. Ennek híján a pozdorja egy esztendő alatt el fog mállani a víztől, mint a leveles tészta. (Inkább MDF lapot szabattam volna, az talán tovább tart. Festve mindenképpen.) Még egy ötlet, hogy tartósabb legyen - mondjuk ez drágább, mint maga a bútorlap: Fedd be mindenhol parafával. Jól is néz ki, és a Palmafix jó vízzáró.

Több fa van, mint asztalos!

(#963) jasszer válasza thyeby (#962) üzenetére


jasszer
senior tag

Igen, a végösszeg ismeretében már fölöslegesnek tűnik ennyi "macera", a szilikonos ötlet viszont jó! :)

Apokalipszis? Ezeknek?!

(#964) Dzsozi0öt


Dzsozi0öt
tag

Sziasztok.

Lessz eladó kombinált gyalugépem, meg abrikterem! ( Nem Gyáriak )
Ha valakit érdekel küldök képet privátban!

Ha citromot kaptál, kérj hozzá tequillát, vagy gin tonicot.....vagy inkább egy gint, akitől aztán kivánhatsz hármat!

(#965) bbchris válasza thyeby (#959) üzenetére


bbchris
senior tag

Ezt nem említetted hogy garis , ez esetben tényleg ez volt a legjobb döntés . Amíg garis a gép addig csak szervíz , hisz ha ők csinálják addig kitart a gari , ha belenyúlsz akkor ugrik minden mégha másvalami is törik el amibe belenyúltál .

(#966) thyeby válasza bbchris (#965) üzenetére


thyeby
őstag

Nincs még két esztendeje sem, hogy asztalosságnak adtam a fejem, és nem tudtam, hogy nem-e csak valami ilyenkor szokásos rutin procedúrára van szükség. Jó dolog a garancia, de már egy hete nincs gép. Lefestettem a kerítést, és még mindig nem készült el. Ezért írtam régebben, hogy aki Feldert választ, példásan kitűnőt kap szerintem olcsón. Most egyszerre három Metabo gépem van a szervízben. Több Metabo-ra nem adok pénzt. Ezt a 310-es gyalut 350 E Ft-ért vettem. Ugyanez a Feldertől 500, de 6 év garancia, és nem hiszem, hogy így tökölnének a javítással - már ha egyáltalán elromlana. Ez a gép jó. Ám az ár-érték arány olyan német marketing ízű. Ha vastagabb anyagot teszek bele, elállítódik munka közben. Igaz, hogy csak egy tizedet, de az ebben a kategóriában nem lenne megengedett. Innovatív teflon bevonattya van. Gyögyörűszép. Újkorában. Aztán a keményfa lekoptassa. Ott is kopnak a tizedek. Még tudok vele tized pontosan dolgozni, de még csak másfél éves. Mire lejár a garancia, Biztosra veszem, hogy oda lesz a tizedes pontosság. Feldernél az átállás vastagolás és egyengetés között egyetlen mozdulat. Itt kurblizás, felrakás, leszedés, csavargatás. Szóval a következő gyalum Felder lesz.
Megérdemel egy említést a Felderék szlogenje: "A jó a legjobb ellensége."

Több fa van, mint asztalos!

(#967) bbchris válasza thyeby (#966) üzenetére


bbchris
senior tag

Nem tudom milyen a gyalugépbe a kés , ha olyan vékony lemez akkor azt ha lesz lehetőséged cseréld normál 3mm vastag gyalukés befogására alkalmas éklécre . Van a Feldernek az a saját vékony fos gyalukése nahh ez egy kibahh nagy baki a cégtől és rohadt drága a cseréje mert nem igazán élezhető és nem is pontos mert vékony sz*r . És látod ez a baj az új gépekkel hogy már nem olyan robosztusak mint régen . Vannak a régi gyalugépek amik már talán 10-15 évesek és még mindig pontosak , kíváncsi leszek hogy ez az új gép kibír-e majd ennyit . Persze ez nem a Felder hibája mert tény hogy jókat csinálnak hanem az üzletpolitika . A supportjuk az első osztályú tehát azmiatt tényleg nem kell aggódni .

(#968) thyeby válasza bbchris (#967) üzenetére


thyeby
őstag

Te Felderrel dolgozol? Jó, hogy mondtad. Lehet választani vásárláskor, hogy önbeálló egyszer használatos késsel, vagy élezhető betétes hengerrel szállítsák a gépet. A marketingesek azt monták, hogy tizedmilliméter pontos az önbeállós kés. Kérdezném, hogy Neked meddig tart egy ilyen kés, és hogy mennyibe kerül a cseréje? Úgy tudom, egyszer meg lehet fordítani.
Úgy látszik, minden innovációért a vevőnek kell alaposan megfizetnie.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#969) bbchris válasza thyeby (#968) üzenetére


bbchris
senior tag

Nem dolgozom asztalos gépekkel abszolút . Nem írnám le hogy mivel foglalkozom , legalábbis ide nem mert az reklámnak számít de közel állok az asztalosipari gépekhez és ahhoz tartozó dolgokkal foglalkozom . Így már nagyjából ismerem a problémákat .

(#970) Winner_hun


Winner_hun
félisten

ABS-t vettünk volna tegnap, nem használtunk még, ki voltak rakva a tekercsek, nézem, ezen nincs ragasztó. Ha ragasztós kell, akkor azt külön kérni kell:F Azt hittem ez ugyan úgy van mint a fólia. Mennyiért ragasztózzák be az ABS-t? Ahol előre rárakattuk, azzal nem igazán vagyok megelégedve, a gép hengere a fehér bútorlap felületére valami halványszürke csíkot nyomott 2 sávban, le se tudom szedni róla:(( Még jó hogy lehet forgatni az anyagot...
Kézi gép van hozzá, csak ragasztós ABS kéne.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#971) mmdms


mmdms
addikt

sziasztok!
lenne egy kérdésem a szakikhoz
múlt hét szombaton vettem egy ilyen szekrényes kézmosót a régi helyett, nevelőapám összerakta, csak nem volt valami cső vagy nemtommi a lefolyóhoz és ugy hagytuk, a mellette lévő főcsapot elzártuk, ámde nem tudtuk hogy a főcsap elzárója folyat, és ma vettük észre.
és ilyen lett:
kép1
kép2
kép3
(a kép minősége nem lett a legjobb, de asszem látni a gondot.)
szétázott, meghullámosodott, és szétnyíltak az élek.
ezzel lehet valamit kezdeni ha kiszáradt már az anyag? vagy potyára dobtam így ki 20k-t az ablakon?

[ Szerkesztve ]

ElGuRuLt a GyoGySzErEm...VaGy CsAk FoRDíTvA VeTtEm Be?

(#972) Winner_hun válasza mmdms (#971) üzenetére


Winner_hun
félisten

Forgácslap ha egyszer vizet kap, az nem lesz utána olyan, amilyen volt:(

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#973) mmdms válasza Winner_hun (#972) üzenetére


mmdms
addikt

és semmit sem lehet csinálni vele?
az első képen ami van az az oldallapja, azzal kellene valamit kezdeni, a polcokat kicseréltetném...

ElGuRuLt a GyoGySzErEm...VaGy CsAk FoRDíTvA VeTtEm Be?

(#974) Winner_hun válasza mmdms (#973) üzenetére


Winner_hun
félisten

Ha szétázott (megdagadt, hullámosodott) akkor csere.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#975) mmdms válasza Winner_hun (#974) üzenetére


mmdms
addikt

az ..... ...... meg a ..... ...., potyára dobtam ki ennyit :O
ez az én formám...

[ Szerkesztve ]

ElGuRuLt a GyoGySzErEm...VaGy CsAk FoRDíTvA VeTtEm Be?

(#976) thyeby válasza mmdms (#975) üzenetére


thyeby
őstag

Ne ess már kétségbe, Komám!
Írták, hogy csere. Ez nem azt jelenti, hogy az egészet kell kicserélni, hanem csak a szétázott darabokat. A polc gyakorlatilag elhanyagolható összeg. Az oldallap se drága, csak türelmes, pontos munkát igényel, így a munkadíj lehet húzósabb. Úgy gondolom, találsz olyan mestert, aki 6-8 E Ft-ért újjá varázsol. Igaz, így a 20 már 28 E Ft, de ha már így esett, pótold ki, mert kínlasztó lesz évekig nézni egy húszezer forintos balulsült malőrt.
Hol laksz?
Az anyósom tavaly akart a METRO-ban venni 20-ért ilyesmi szekrényt. Mikor megtudtam, csináltam Neki 30-ért egy négy darabból álló kollekciót, amiért már közel 100-at hagyott volna a "METRO"-ba.

Több fa van, mint asztalos!

(#977) mmdms válasza thyeby (#976) üzenetére


mmdms
addikt

nem kétségbe estem, csak állandóan igy futunk alá 5-10 ezer forintnak.

ElGuRuLt a GyoGySzErEm...VaGy CsAk FoRDíTvA VeTtEm Be?

(#978) thyeby válasza mmdms (#977) üzenetére


thyeby
őstag

Ha van bátorságod az oldallapot saját kezűleg kicserélni, háromezes forint alatt megúszhatod - az meg még tanulópénznek se sok.

Több fa van, mint asztalos!

(#979) mmdms válasza thyeby (#978) üzenetére


mmdms
addikt

fa munkákhoz én nem értek, nevelőfaterom se, szal marad az asztalos...
addig meg azt fogom csinálni, hogy ahol az oldallap szétnyílt, ott a fekete/sötét részeket valahogy fehérré varázsolom, belül meg úgy sem látható, addig azt hagyom...
esetleg valami tipped lenne hogyan tudnám azt a kis rést fehérre csinálni?

ElGuRuLt a GyoGySzErEm...VaGy CsAk FoRDíTvA VeTtEm Be?

(#980) thyeby válasza mmdms (#979) üzenetére


thyeby
őstag

fagittel beken, másnap csiszol, fehér spray befúj, és öröm, mert nem rikít.

Több fa van, mint asztalos!

(#981) mmdms válasza thyeby (#980) üzenetére


mmdms
addikt

okés jó tipp! :K
köszi!

ElGuRuLt a GyoGySzErEm...VaGy CsAk FoRDíTvA VeTtEm Be?

(#982) thyeby válasza mmdms (#981) üzenetére


thyeby
őstag

Figyi!
Gondolom, nem holnap reggelre akarod megoldani az asztalos munkát. Most kevés időm van, de ha gondolod, segítek olcsón kihozni a javítást. Ehhez a következőket kell tudnom:
Hány darab hányszor hányas elemet kell cserélni? Milyen vastag bútorlap, és pontosan milyen fehér? (sima, erezett? a fotó gyenge, de simának nézem.)
A helyzet az, hogy nem asztalos ismeret kell hozzá, hanem icipici kézügyesség, soksok türelem, egy fúrógép, és egy marik 4x40-es Reisser csavar, meg egy kalapács, egy vasaló, egy sniccer. Ha a fagittezés, csiszolás, festés nem riasztott vissza, akkor bele se kezdj abba, hanem egyből szabasd le az anyagot, és usgyi!
Végigvezetlek, hogyan csináld, és a végén azt mondod majd, hogy thx!

Több fa van, mint asztalos!

(#983) ABnormal


ABnormal
őstag

csak csendben jegyzem meg,hogy mi pont ezért vettünk olyan éllezáró gépet ami tud vizálló ragasztóval dolgozni,hogy majd milyen jó lesz,jönnek a megrendelések,mert mindenkinek megéri majd,hogy nem ázik szét a bútora,de nem..alig kérik ezt a fajta ragasztót..mondjuk nem olcsó,az biztos...

(#984) thyeby válasza ABnormal (#983) üzenetére


thyeby
őstag

Ez nagyon meglepett. Ha valaki csak a fürdőszobába kér bútort, már akkor is bőven megtérül pedig, de ha egyenesen a mosdófajansz alá, akkor aztán végképp nem találok magyarázatot, ha valaki nem áldoz pluszpénzt erre. Úgy tipikusan "az olcsóbb a sokkal drágább" szindróma esete áll fenn.
Nem csak csendben kellene megjegyezned, hanem a megrendelőnek elkiabálni azt, hogy nagy butaság ezen spórolnia. Szerintem inkább közrejátszik a megrendelő tájékozatlansága, mint az, hogy át kell gondolnia a forintkiadásait nagyon. ...És hát ki tájékoztassa a megrendelőt, ha nem Te, a gyártó? Nem csak felajánlani kell azt, hanem elmondani azt is hogy gondolja át újra, nem drágább-e számára az olcsóbbik?
Meggyőződésem, hogy azért tudnak egy "szétázhatós szart" húszezer forintért balekra sózni, mert huszonkettőért árulnak igazi vízzárósat. Hiénák.
De hát ez a DEMOKRÁCIA !

Több fa van, mint asztalos!

(#985) atekvp


atekvp
újonc

Hello. Atek vok, ujjonc. Keresek vastagoló gyaluhoz behúzó, és kivezető tengelyeket,asztal mozgató mechanikát-hidraulikát. Aki tud segitsen. irjon. köszi "atekvp."

(#986) kalman7


kalman7
csendes tag

Sziasztok! Olyat csináltam, amit tudom hogy nem szabad. Olvastam több helyen, filmen láttam, stb., hogy nem szabad két fadarabot szálirány szerint keresztben összerögzíteni kb 30 cm-nél hosszabban. Hetekig őrlődtem hogy megtegyem-e, és most lettem kész vele, mikor rátaláltam erre a fórumra. Kíváncsi vagyok a véleményetekre, de leginkább a tapasztalataitokra. Mit várhatok? Szétesik, felrobban, stb?

A terv: 'sarokpolc', tehát a polcokat nem a két végén támasztom alá, hanem csak az egyik végén plusz a hátlapon. A polc-szekrény magassága 220cm, szélessége 80cm! A polcok mélysége 23cm. A szekrényt falra kell rögzíteni és várhatóan nagy súly lesz rajta. Ha nem is tele könyvek, de azért elég sok. A polcok lebegő sarka (ahol nincs semmi alátámasztás) 23cm-es rádiusszal lekerekítve.

18mm-es II.osztályú lucfenyő táblával dolgoztam. Ezt ismerem és a szomszédos könyvespolcok is ebből vannak. Mi lenne ha kemény fából csináltam volna?

A 80cm-es polcméret miatt nyilván erős hátlapot kellett csinálni, tehát az is a 18-as fenyőből készül, nyilván függőleges száliránnyal. A polcok pedig vízszintesek és itt lehet a probléma, hogy a polc szálirányban nem fog annyit nyúlni, rövidülni, mint a hátlap száliránynak keresztben. Ilyenkor kellene azt csinálni, hogy egy rövid szakaszon rögzítem össze (nekem célszerű lenne a hátlap-oldallap sarkában) és ettől távolodva valami mozgást engedő rögzítést csinálni. Viszont mivel mi várhatóan könyveket fogunk rápakolni nem origami figurákat, ezért ennek az engedős rögzítésnek mégis erősnek kell lennie. Csak arra tudtam gondolni, hogy hátulról megcsavarozni, de a csavarnak nem lyukat fúrni, hanem vízszintes hornyot, amiben el tud vándorolni. Na ez meg tudja majd a könyveket fogni? Félek hogy nem, ezért egy csomó agyalás után mégiscsak folyamatos rögzítés mellett döntöttem és most kíváncsian várom mi lesz belőle. Az is megerősített a döntésemben, hogy hiába vacakolok a polcok rögzítésével, ha a végén az egészet feltiplizem a falra, ott már tényleg nem tudok mozgó rögzítést csinálni.

A hátlapba és az oldallapba 12mm széles 6mm mély hornyot martam a polcok teljes hosszában (2cm-rel azért rövidebbet). A polcok hátsó és az oldalsó élét pedig megvállasítottam 12mm-re, a végén 4cm-t teljesen levágtam. Így nagyon szépen a helyére kerül. Teljes hosszban beragasztottam mind a hátlapba, mind az oldallapba és csavarokkal rögzítettem is. A ragasztást legjobb tudásom szerint csináltam, bár a ragasztási felület nem túl nagy (kicsi a süllyesztés, lehetne nagyobb). A hátlapon 8cm-enként csavaroztam, 45-ös csavarokkal, az oldallapon keresztül a bütübe 3 db 70-est hajtottam. A sűrű csavarozás miatt arra számítok, hogy a tágulás-rövidülés nem egy helyen repeszti majd szét a hátlapot, hanem sok apró repedés lesz, amit észre se lehet majd venni (legfeljebb hallani). Ezért is ragasztottam meg végig, bár az nem tudom ilyen szempontból segít-e vagy ront. Az viszont biztos, hogy nagyon erős lett a szerkezet, simán meg lehet pakolni könyvekkel.

A leszabott anyag pihent vagy egy hónapot összezárva a garázsban, jó szárazban. Utána lakkoztam le 2 rétegben (a hátlap hátulját is), aztán megint egy hónap töprengés. Ezután csináltam meg a marásokat és utána kentem még 1 réteget, gondosan elkerülve a ragasztási felületeket. Ezután gyorsan összeszereltem.

Szóval a nagy kérdés, hogy mi lesz 1-2 év múlva a művemmel. 2 hasonló tapasztalatom azért nekem is van: Még régebben, amikor nem is tudtam erről a kereszt-irány problémáról, egy teljesen ugyanilyen szerkezetet csináltam. Az 70cm széles és a hátlap 3 független darabból van egymás mellé téve. Kekszekkel rögzítettem össze a lapokat és mivel nem volt rendes szorító szerszámom, minden keksz mellé 2-2 csavart is hajtottam gyorsan. Ezek bent is maradtak. 4 éves, és nincs rajta repedés, a hátlap 3 darabja se távolodott el észrevehetően.

A másik tapasztalatom viszont rossz. Az egy 45 cm mély fiókos komód. A fiókok fém csúszókon vannak, a fém sínek merőlegesek az oldalfal szálirányára. Na ezen az oldalfalon van is egy széles hosszú repedés.

Mit szóltok? Mi az elmélet, mi a gyakorlat? Kerülni kell ezt a szerkezetet, foglalkozni kell vele, vagy hagyni a fenébe?

(#987) bbchris válasza kalman7 (#986) üzenetére


bbchris
senior tag

Most nem tudom de bigézőkéssel martál rá nútot ? Elvileg szoktak keresztben is és hosszában is toldani és jó is szokott lenni , de lehet hogy félreértem amit írtál akkor bocsi .

(#988) kalman7 válasza bbchris (#987) üzenetére


kalman7
csendes tag

Felsőmaróval martam a nútot, 12-es 'egyenes' szerszámmal. Egy egyenes vezetőhöz szorítva toltam végig az anyagon.

(#989) bbchris válasza kalman7 (#988) üzenetére


bbchris
senior tag

Háát nem tudom mert ugye hivatalosan ezeket hossz illetve kereszt-toldják . Ha sok ilyen jellegű munkát csinálsz akkor érdemes beruházni ilyen maróra , ha nem akkor a keresztoládst megbírod oldani cserélhető Flury késekkel , sajna a hossztoldáshoz profi marókés kell , bár a felsőmarós módszer nem tudom mennyire stabil lesz de szerintem érdemes akkor elvinni valakihez akinek van ilyen marója vagy mint írtam saját marókést venni , ami egyetlen hátrány az a qrva drága ár . Azért próba szerencse , de szerintem hamarosan ír más fórumtárs is aki jobban ért hozzá .

(#990) mmdms válasza thyeby (#982) üzenetére


mmdms
addikt

na szia!
bocsi nem volt billentyűzetem, naggyából összegányoltuk az oldallapot, kiszáradt már ugynéztük, ahol felpuposodott késsel simára farigcsáltuk, finoman, meg sem lehetett látni hogy faragtuk, és nyomtunk a vasalás alá "bőven" pillanatragasztót és és visszaragasztottuk a vasalást :DDD össze lett huzatva fél órára pilanatfogóval, alig lehet már látni...
asszem marad így, a belsejét meg nem nézegetem, azt késsz...úgyis női dolgok vannak csak benne

ElGuRuLt a GyoGySzErEm...VaGy CsAk FoRDíTvA VeTtEm Be?

(#991) orkester


orkester
senior tag

Sziasztok!
Remélem tudtok segíteni! :) Laminált faforgácslapból kiszakadt a szekrényajtót tartó 2 csavar. Mit lehet ilyenkor tenni? Esetleg ha fakittel kitömöm a lyukakat, abba vissza tudom csavarozni száradás után?

PSN: orkester ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet ** Ha nem válaszolok valószínűleg le vagy tiltva és nem véletlenül. ** Ha valami karcos, kopott, megrágta a kutya, kérlek ne hirdesd újszerűnek, köszi!

(#992) Winner_hun válasza orkester (#991) üzenetére


Winner_hun
félisten

Gyufaszálakkal jól megtömöd (amiket megragasztózol) aztán ha eurocsavar akkor kifúrod, ha nem, akkor behajtod újra. Ha van lehetőséged akkor normálisabb foltot is készíthetsz. Tömíteni nem érdemes, az a csavarozásnál olyan lesz mintha ott se lenne.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#993) orkester válasza Winner_hun (#992) üzenetére


orkester
senior tag

Köszi, nem gondoltam volna ilyen megoldásra. :R Valami speciális ragasztót használjak, vagy mindegy csak legyen jó fához is?

PSN: orkester ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet ** Ha nem válaszolok valószínűleg le vagy tiltva és nem véletlenül. ** Ha valami karcos, kopott, megrágta a kutya, kérlek ne hirdesd újszerűnek, köszi!

(#994) Winner_hun válasza orkester (#993) üzenetére


Winner_hun
félisten

Bőven megteszi ami jó fához.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#995) thyeby válasza mmdms (#990) üzenetére


thyeby
őstag

Szerintetek ezt korrektül fel lehet szerelni bármelyik faesztergára? Vágyom rá, mert nagyon kihasználnám, de még soha nem is láttam faesztergát másolás közben.

http://www.expressz.hu/showAdvert11535555.html

Több fa van, mint asztalos!

(#996) thyeby válasza mmdms (#990) üzenetére


thyeby
őstag

A belsejét szerintem egy doboz cigi árán rendbe tudod vágni, ha szabatsz oda az OBI-val lapocskát, és megvasalózod.
Egyébként gratula!

Ugye, nem is vagy olyan szerencsétlen?

Több fa van, mint asztalos!

(#997) thyeby válasza kalman7 (#986) üzenetére


thyeby
őstag

Leghamarabb is gratulálni szeretnék az írásodhoz! Úgy alles zusammen. Nagyon átjött belőle, hogy szereted (és mostmár érted is) a fát. Sajnálom, hogy nem tettél fel fotót is az alkotásodhoz - bár annyira szépen és részletesen leírtad, hogy fotó nélkül is látom, ez szemrevaló darab.
Nos, röviden összefoglalva: Valószínűleg működni fog a dolog. Ez a darab már kész, és merthogy össze is ragasztottad, nem nagyon maradt lehetőséged módosításra. A következő alkotásnál már figyelembe fogod venni a keresztirányú toldás szabályait is.
Amikor a szakirodalom harminc centit jelöl meg, azt érdemes megszívlelni, mert hosszú tapasztalati úton alakulnak ki ilyen szabályok. Lehet, mindig lehet eltérni tőle, mert ezek nem ökölszabályok, és így tudnak kialakulni új tapasztalatok és kivételek, amik erősítik a szabályt - vagy módosítják.
Töprengtem, hogy miért nem szálazonos toldást terveztél, ha már pontosan tudod, miről van szó - de nem is annyira érdekes ez. Ha így akarod megoldani máskor a toldást, akkor több megoldás is kínálkozik. "V" hornyot marsz. Ez az illesztés léptékkel erősebb az egyenes csapolásnál, de sokkal nagyobb pontosságot igényel, és több munkaidőt. Abban az esetben ragasztás sem kell, így az anyag mozoghat kedvére. Létezik a lengő csapolás. Ez mindössze annyit tesz, hogy a csapfurat hosszabb a csapnál, és ugyanúgy mozoghat, mint a hidak lábainál a tágulást kompenzáló szerkezet. Ezesetben a szélső rögzítések tartják össze a bútort, a terhet viszont az összes csap megosztva viseli. A probléma itt ugyanaz, mint amin évődtél: A szélső rögzítések inkább egy nagy repedést eredményeznek, mint több kicsit. Erre is van megoldás. A szélső rögzítéseknek is hagyni kell mozogni a fát abban az irányban, amerre a legnagyobb a fa mozgása, a többi irányban viszont precízen és stabilan kell tartani. Készülhet fából, fémből. Nyilván a fém kisebb, de "elüt", nem odavaló, míg a fa illeszkedik a naturalisták szemeihez és ízlésvilágához, de nagyobbnak kell lennie, hogy ugyanazt a stabilitást nyújthassa. Ha a letisztult formákat szereted, akkor számodra az előbbi megoldás előnyösebb.
A falra is lehet úgy tiplizni, hogy engedjen mozgást. Nyilvánvalóan macerásabb. Ekkora darab esetében a mozgás alatt ne centiméterekre gondolj. Amikor a fa "megmozdul", akkor két tizedmilliméter mozgás képes egy két tizedmiliméter széles repedést produkálni. Amikor "Ő" dagad, azt olyan határozottan teszi, hogy régen ezt a makacsságát kőfejtéshez is használták.
Amire én felhívnám a figyelmedet, az nem az illesztés módja, hanem a fa fajtája, szerkezete. Ha fenyő, akkor jó tudni, hogy sűrűbb szerkezetű (évgyűrűjű) fenyő ilyen esetekben jobban is viselkedik, és erősebb is. Ha ötvözöd a gyengébb és az erősebb fát, és azt a darabot "erősíted" meg, ahol a repedést elkerülni szeretnéd, akkor ez a full ragasztós módszer jó eséllyel bejön. Így azonban kicsit a véletlenen múlik. Mert még egy rönkből sem tudunk kivágni két egyformán "erős" deszkát. Amelyik gyengébb, az fog repedni, éspedig ott, ahol gyengébb. Nagyon "vájtszeműnek" kell lenni ilyet észrevenni. Direkt írtam, hogy kicsit véletlenen. Te esetedben nem két egyforma méretű darab illeszkedik keresztbe, hanem egy nagy hátlap és egy "rövid" polc. (szálirányban ugye rövid) Nyilvánvalóan a polc fog veszíteni a szkanderban. Ez esetedben esztétikai szempontból előny, funkcionalitási szempontból pedig hátrány. Itt is igaz, hogy vagy a labda, vagy a baba. Az orosz fenyő, a skandináv fenyő, a borovi fenyő jobban szeret bútor lenni, mint a luc. Szebb, göcsmentesebb, "zsírosabb", keményebb, drágább, nehezebb feldolgozni.
S mégvalamit: Pihent összezárva a jó száraz garázsban egy hónapot. Nos, az valóban csak pihent. Ha szárítani akarod, léc közé kell tenned. Másik: Nem a kurvaszáraz fa a kurvajó. Az a legelőnyösebb, ha a fa nedvességtartalma feldolgozáskor ugyanannyi, mint amilyen "nedves" közegben lesz majd használva. Túlszárított fa egy szellőtlen szuterénben, erkélyen, teraszon majd dagadni fog. Nedves fa egy déli ablakú lakótelepi lakásban gyufaszálakká reped.
*** Mi lenne ha kemény fából csináltam volna?
Most lenne egy tölgyfa polcod a fenyőfa polc mellett. A keményfa bútor mindig értékesebb. Ám amikor költözködünk, akkor a balsafa szekrény a legértékesebb :)
Van szép fenyőbútor és csúnya tölgybútor, de van szép bükkfabútor, és csúnya fenyőfa bútor is. Egy jólsikerült puhafából készült bútor is képes akár egy évszázadig is hibátlanul létezni, de a keményfa gyakran tovább él. Hogy Te milyen fával folytatod a szobában a polcokat, tisztán esztétikai szempontok élveznek elsőbbséget. Nem azt akartam ezzel mondani, hogy nem szabad keverni a fafajtákat, mint inkább azt, hogy keverni tudni kell. Ha nem kevered, akkor biztosan nem követsz el (stilisztikai) baklövést, ha (jól) kevered, akkor érhetsz el olyan pazar egyedi hatást, hogy vonzza a tekinteteket.

Neked való fával foglalkozni. Jól gondolkozol, és szereted. Inkább úgy fogalmaznék, hogy érzed a fát. Kár kérdezgetned. Műveld csak bátran, és mindig jobb darabok sülnek majd ki.
Nézd: Ott a stradivari hegedű. Az nem évszázados hagyományra épült, hanem egyetlen mester munkái, akinek volt kitől tanulni, de nem másolt semmit, hanem úgy tett, mint Te: Fülelt, sasolt, gondolkodott, aztán belevágott. Kisült belőle vagy ötven darab olyan hegedű, amiből vagy tizenötöt ma is nyilvántart még a világ, és darabja annyit ér, hogy készítője egyetlen példány mai árán fejedelmi életet élhetett volna. Ő akkor ezt nem tudhatta, hogy így lesz. A mai hangszerkészítők ha mind összefognak, elemeznek, másolnak, összeszarják magukat, akkor sem képesek megismételni egy sztradivári hegedűt.
Hát ilyen dolog a fa.

Több fa van, mint asztalos!

(#998) mmdms válasza thyeby (#996) üzenetére


mmdms
addikt

igazából én csak asszisztáltam, inkább a szem voltam, nevelőfater nem láttam meg a dolgokat igazán szemüveg nélkül... :))

az előző HSZ sztem nem nekem szól vagy igen?

ElGuRuLt a GyoGySzErEm...VaGy CsAk FoRDíTvA VeTtEm Be?

(#999) thyeby válasza mmdms (#998) üzenetére


thyeby
őstag

Tévedtem. Az előző hsz valóban nem Neked szól. Bocsi!

Több fa van, mint asztalos!

(#1000) Zewa


Zewa
senior tag

Sziasztok!

Kis átalakuláson ment át a szobám és ideje lenne új fekhely után nézni. Mivel a hely elég szűkös ezért szerintem a legjobb lenne egy egyedi franciaágy. Kézügyességem van, szerszámjaim is akadnak és szeretek barkácsolni. Eddig kisebb munkáim voltak azok szerintem egész jók lettek. (cipős polc, pc állvány)
Az ágy 135x200-as lenne, valami hasonló. A jobb sarkán (felnyitó mechanikánál) viszont kéne egy 15x15cm-es "kivágást" tenni.
Szerintetek ebbe a projektbe bele vághatok vagy inkább bízzam szakemberre?
Nem szeretném kárpitoztatni, bükkfa/ vagy színben hozzá hasonló/ lenne a legoptimálisabb.
Milyen faanyagot ajánlotok? Fenyő?
:R

[ Szerkesztve ]

"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.