Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#50001) fkenny


fkenny
senior tag

Sziasztok!

Tanácsra volna szükségem. Szeretnék asztali körfűrészt, de az aldi-s és lidl-ös vackokat kerülném. Láttam, hogy itt alapból a 100k feletti Bosch és Makita-tól kezdődik az "ajánlás" hobbi célra. Kézi körfűrészben mit ajánlanátok amit érdemes lehet beépíteni asztalba? Leginkább rétegelt lemez, MDF, ABS, puhább fák és ha nagyon ég a körmöm laminált lenne vágva vele.

"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "

(#50002) Soká válasza fkenny (#50001) üzenetére


Soká
senior tag

Van egy olyan érzésem, hogy ha egy kézi körfűrészt beépítesz egy asztalba, akkor kb. nem vagy előrébb használhatóságban, pontosságban mintha veszel egy említett "vackot". Legfeljebb szét tudod kapni ha helyhiánnyal küzdesz, vagy ha fontos szempont, hogy egyúttal lennie kell egy kézi körfűrészednek is.
Alkalmi használatra persze megteheted, hogy beépítesz mondjuk egy Makita körfűrészt egy darab bútorlapba minimális költségvetéssel. De ne csodálkozz ha rájössz, hogy sokkal jobb asztali körfűrészen dolgozni mint egy kézivel, ha meg már erre rájöttél, akkor hiányozni fog az a használhatóság amit akár egy 40ezres asztali gép is tud.
Persze, minden attól függ, mennyire vagy hobbista.
Egyébiránt mostanság, mióta elterjedtek a merülő fűrészek, azóta a kézi körfűrészeknek mintha leáldozott volna kicsit.

(#50003) kapu2006 válasza fkenny (#50001) üzenetére


kapu2006
tag

Amit asztalba építenék az kb. 70 ezerbe kerül. Makita. A beépítés végén nem lennék előrébb, mint pl egy zöld Bosch asztalival.

(#50004) Topuka


Topuka
csendes tag

Sziasztok,
Tagnapi napon kivágtam egy diófát. Kérdésem az lenne, hogy szükséges e lekezelni a bütüt?
A törzsét tavasszal terveztem elvinni gatteroltatni, addig száradna fedett helyen. A vastagabb ágak végeit is jó lenne a berepedés elkerülése végett? Ha igen mi a jó szer erre a célra?

(#50005) generatoros válasza Topuka (#50004) üzenetére


generatoros
tag

A gatterolással ne várj tavaszig. a bütü olajfestésénél fontosabb a kéreg eltávolítása.

(#50006) Topuka válasza generatoros (#50005) üzenetére


Topuka
csendes tag

A kéreg eltávolítása gondolom egy hántolóval felejtős.

:F

(#50007) liszi70 válasza Topuka (#50004) üzenetére


liszi70
nagyúr

"A törzsét tavasszal terveztem elvinni gatteroltatni, addig száradna fedett helyen."

Megerősítem generatoros véleményét, most vágasd fel, minél hamarabb. Úgy van értelme (természetesen hézagolva) szárítani, rönkben nemigen szárad, inkább csak fülled.

Lehet "hántolóval" is kérgezni, de vonókéssel, baltával, vagy svájci bicskával is, mindegy, csak kerüljön le róla. :)

[ Szerkesztve ]

(#50008) Shingen


Shingen
addikt

Hali
Segítséget kérnék:

[link]

風林火山

(#50009) SchumiBácsi válasza Shingen (#50008) üzenetére

Egy zsaludeszkát átlóban kettévágni, vagy ha nem szempont a kinézet, kettő zsaludeszka és simán rászegel. Ha nem akar venni zsaludeszka akkor oldalanként egy raklapdeszka is jó. Ugyanúgy kideszkázni a tetőt. Létezik olyan felrakás ami meggátolja a vízbefolyást, ha tényleg nincs elég zsindely.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#50010) Vesa válasza Shingen (#50008) üzenetére


Vesa
veterán

Én ezt úgy oldottam meg, hogy a ház oldalai eleve megadták a lejtést így a tetőt csak szimplán rá kellett tenni, és pár centit túlnyúlik a házon. Ez annyiból is jobb, hogy így nem megy ki a meleg, mert a háznak pont az lenne a lényege, hogy a kutya a testhővel fel tudja fűteni magának pár fokkal. Ha a tető oldalán centis rések vannak, akkor tkp. nem sokat ér az egész szegény ebnek.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#50011) #74459392


#74459392
törölt tag

Sziasztok!

Befejeztem az egyik munkapult kezelését (Biopin munkalap keményolaj), be is raktam a helyére, mosogató és főzőlap beszerelve.
Egyelőre nem nagyon fogjuk használni, még várunk, hogy teljesen kikeményedjen a cucc.
Szerencsére a főzőlapot és a mosogatót tudjuk nélkülözni, viszont a sütőt és a mosogatógépet nem.
A kérdésem az lenne, hogy használhatjuk-e a sütőt és mosogatógépet, vagy inkább várjunk ezekkel is? (a mosogatógéphez adtak egy átlátszó műanyag öntapadós anyagot, amit a pult aljára kellett ragasztani a pára ellen, ez fent is van már)

(#50012) liszi70 válasza #74459392 (#50011) üzenetére


liszi70
nagyúr

"használhatjuk-e a sütőt és mosogatógépet, vagy inkább várjunk ezekkel is?"

Azt nem értem, mi a közvetlen kapcsolata egy sütőnek és egy mosogatógépnek a munkapulttal? :F Szerintem nyugodtan használhatjátok, még nem teljesen kikeményedett állapotban sem tartom valószínűnek, hogy annyit ne toleráljon, hogy a közelében működjön pl. egy mosogatógép.

[ Szerkesztve ]

(#50013) #74459392 válasza liszi70 (#50012) üzenetére


#74459392
törölt tag

A hő és gőz miatt kérdeztem, soha nem volt fa munkapultunk ezelőtt.
Szerintem is bírnia kell, de gondoltam inkább rákérdezek :)

(#50014) #68216320


#68216320
törölt tag

Sziasztok. A szakmai segítségetekre/véleményetekre volna szükségem.

Szeretnék a panellakásunk egyik szobájába egy egybefüggő, hosszú asztalt csinálni a fal mellé, amire asztali számítógépeket/monitorokat tennék.
A terv az volna, hogy 300cm x 80cm-es munkapad lenne (nem tudom lehet-e egyben) és arra gondoltam hogy a fal felöli hosszú oldalát valami "L" vassal fúrnám a panelba. Tehát oda nem tervezek lábat tenni.
A másik hosszú oldalra tennék lábakat. Nem tudom még mi volna ideális, a legjobb lenne, ha 3db láb elég volna. A két szélére és középre gondoltam. Vagy lehet, hogy jobb elosztás volna a 4 láb?
Gondolom a munkapad a túl távoli lábak esetén meghajolhat, ezért arra gondoltam, hogy esetleg a hosszú oldalra még egy léc-szerű faanyag mehetne a lábak alá, talán merevítene valamit.

Van valami meglátásotok, öteletetek a kivitelezéssel kapcsolatban? Köszönöm.

(#50015) generatoros válasza pali923 (#49948) üzenetére


generatoros
tag

Szia! Nekem is kellene a triton felső marómhoz egy 1/2"-os patron, az lenne a kérdésem, hogy mennyi volt a szállítási költség és hol és milyen címen találom ezt az általad említett kereskedő céget Angliában

(#50016) pacman_123 válasza generatoros (#50015) üzenetére


pacman_123
tag

Ha nem ez volt,. akkor Pali kijavít, de többen innen rendeltek mát Tritont meg egyebeket. Regelj be, add meg a szállítási címet és neked is kijön, hogy .. nem olcsó (Mo, miskolci címmel), 70EUR alatt. Afelett ingyenes. Ennek a cégnek/webshopnak van szigetországi "verziója" is, de ott írják hogy ha szigeteken kívül akarsz szállíttatni, akkor menj az .EU -s linkre.

Szerintem érdemes valamit még keresni, amire még szükséged van (lehet a jövőben) és olcsóbb mint itthon -> hadd jöjjön ide ingyen. Vagy: összeállni többen.

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#50017) varsam


varsam
őstag

Csütörtöktől lesz Lidl-ben felsőmaró, 13500 pénzért [link]
Használt már valaki ilyet? Mit tud/tudhat a gép? Hamarosan kellene ilyet is vennem, ezért kérdem... megéri, vagy maradjak valami normális márkánál?
Első körben akác lépcsőlapoknak az éleit kellene megmarnom.

(#50018) Gaborkik válasza varsam (#50017) üzenetére


Gaborkik
csendes tag

11.25 Hétfőtől lesz
Fenyőn használom néha, nekem tetszik, gyakorolni jó. Kemény fán sosem próbáltam.

(#50019) Soká válasza #68216320 (#50014) üzenetére


Soká
senior tag

Személyes vélemény: ha nem fontos, ne csessz ki magaddal, hogy fixre és csak egyféleképpen működő dolgot tervezel. Oké, értem, hogy most éppen így lenne a legjobb de az élet folyamatosan új igényeket támaszt és ha egy tárgyat "bebetonozol", vagyis csak egyféleképpen tud funkcionálni, azzal feleslegesen lekorlátozod magadat. Ha rászerelsz egy 3m hosszú asztalt a falra, akkor egy festésnél, egy családi ebédnél is meg vagy lőve, arról nem beszélve, hogy vagy költözik az ember időnként vagy legalábbis támadnak igények a lakás átrendezésére. Jószerivel nem spórolsz pénzt viszont kiszúrsz magaddal mert lesz egy kétlábú asztalod (jó, három, de egy sorban). Az elképzelésed véleményem szerint akkor lenne praktikus, ha szükség lenne arra, hogy időnként az asztalt eltüntesd úgy, hogy a falhoz rögzített oldalán zongorazsanér van és egyszerűen felhajthatod a falra ha kell a tér.
Gondold végig, hogy egy három méteres táblával hogyan fogsz tudni közlekedni, beférsz-e vele az adott helyiségbe? Biztosan találsz tömörfából 3m hosszban munkapultot, de lesz vagy 50kg.
Természetesen nem beszéllek le a dologról, ha egy százmilliós házban élsz, ahol csupa nagyvonalú hightech módon megvalósított dizájnos cuccok vannak. De ha kicsit is praktikusan kell élned az életed, akkor sokkal jobban jársz ha veszel (vagy csinálsz) mondjuk 2db 150-es asztalt. Már az sem kicsi.
Én mondjuk úgy oldottam meg a gyerekeknél az asztal kérdését, hogy 2m-es bükk táblásított anyag az asztallap, ami egyszerűen rá van fektetve lábak gyanánt építészek által használatos régi fiókos tervrajztárolókra.
ikeás változata:
Függ a használt tábla anyagától és vastagságától, de 1-1,2m-nél nagyobb távolságot ne hidalj át! Vagy akkor legyen káva alatta, de ott meg gondold át, hogy fér el alatta a lábad!
Természetesen nem szentírás amit mondtam. :)

(#50020) mephi666 válasza Soká (#50019) üzenetére


mephi666
nagyúr

elsőre nekem is az jutott eszembe, hogy egy 300x80-as asztalt hogy tudnék bevarázsolni a lakásba... (szintén panelről van szó) ...az ablakon be lehetne emelni, mert az elsőn lakunk, viszont a szűk folyosón forogni a lépcsőházban, majd bent a lakásban úgy, hogy ne legyen jelentős az anyagi kár, elég nehéz lenne :D (2.5méter a belmagasság)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#50021) generatoros válasza pacman_123 (#50016) üzenetére


generatoros
tag

Szia! köszi a válaszod, de az a gondom, hogy a screwfix -en nem találom a nekem megfelelő patront, viszont, ha be írom a keresőbe hogy triton tools spares, akkor az ötödik sor harmadik képére kattintva látható az ami nekem kell, sőt rendelhető is. Nem nyomtam le a rendelést véglegesítő gombot mert kért egy email címre írandó levél elküldést nem nagyon értem a fordítást és az én egyéni emailomra viszont nem válaszolnak, itt elakadtam és ezért kérdeztem volna Palit. egyébként 7 fontos szállítást ajánl, nem tudom jól csináltam -e a rendelést?

[ Szerkesztve ]

(#50022) pacman_123 válasza generatoros (#50021) üzenetére


pacman_123
tag

"nem találom a nekem megfelelő patront"

Dehát belinkeltem magát a patront :) Na még egyszer.

Vagy .. milyen Tritonod van, ha nem ezek közül valamelyik, a leírás szerint?

"Steel collet for use with Triton JOF001 (Code 3941K) MOF001 (Code 6768K) and TRA001 (Code 2491K) Routers."

Ha fontban mondja akkor vmi nem kóser ... írtam, hogy van a UK-s ("szigetes") verzió, az az Egyesült Királyság területén belül szállít. Ott a szállítási lehetőségek között nem szerepel EU-s ország. Ld ezen a linken:

https://www.screwfix.com/help/delivery/

És ld a linket a honlapon lentebb:

Ha oda kattintasz, akkor jutsz a .eu -s linkre, én onnan linkeltem a patront, ott meg láthattad mennyi az össz ktsg. Nekem ezt írta, linkelem még egyszer.

De amúgy, így keress a Triton patronokra, akár a UK-s oldalon:
https://www.screwfix.com/search?search=Triton+collet

Csak itt nem tudom hogy adsz meg majd Magyarországi címet. Hogy őszinte legyek, ide be sem enged engem azzal az email+jelszó párossal, ami beenged a screwfix.eu -ra. Szóval ez "másik cég", még ha nem is.

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#50023) hramon94


hramon94
tag

Sziasztok. Emco Rex 2000 kombi géppel van valakinek tapasztalata?

(#50024) generatoros válasza pacman_123 (#50022) üzenetére


generatoros
tag

TRA 001 a tritonom még 2012-ben vettem és ezt kétféle patronnal szállították. én akkor találtam rá a neten amikor a googl keresőbe beírtam a következőt: triton router TRA/ TRB001 spares price list. Talán 5 féle patron van a felsorolásba ez mindjárt az első vagy a második, remélem te is megtalálod esetleg a cikkszám alapján is előjön(132596). Szóval ez az a patron amit máshol nem tudtam megtalálni.

(#50025) pali923 válasza generatoros (#50015) üzenetére


pali923
aktív tag

Azt a Triton alkatrészt innen rendeltem, ugye milyen meglepő a cím? :)
Ha jól emlékszem, levelezni kellett velük, ha mást nem, a szállítási költségekről, de ezt a kisfiam megoldja. Szerintem jobban jársz, ha pacman-re hallgatsz, ő elég alapos ilyen kérdésekben (is).
Én azért rendeltem innen, mert az egy szerelős alkatrész volt, nem ilyen kiegészítő. Ezeket biztosan több helyről is be lehet szerezni, meg az ára is jobb, mint az én linkemen.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#50026) pali923 válasza generatoros (#50024) üzenetére


pali923
aktív tag

Az én linkemen 335735 ennek a cikkszáma. Ha beírod a gugliba ezt a számot és a tritont, szintén kijön néhány oldal. Nem tudom, ez mennyire más, mint amit keresel, de pacman linkje még mindig olcsóbb, ha jól néztem.

Na, idáig jutottam az írásommal, aztán találtam ezt a táblát. Itt meg, ami neked kell, ha igaz. Erről az oldalról is rendeltem már, megbízható.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#50027) pacman_123 válasza generatoros (#50024) üzenetére


pacman_123
tag

Igen, akkor neked lehet hogy a régi Tritonod van, de Pali közben linkelte is a megoldást.
Szóval van a 2 részes patron, meg ami egyben van (szorító+patron), ez utóbbit hívjuk talán az "újabbnak", ezt linkeltem én is a screwfixről.

Erről anno ment az indexes fórumon is beszélgetés. (vége felé a találatoknak).

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#50028) generatoros válasza pali923 (#50026) üzenetére


generatoros
tag

Köszönöm válaszod. Ahonnan te rendelted a forgórészt, nekem is ők jöttek be elsőre az első levélváltás meg is történt, csak a válaszuk kicsit elkedvetlenít mert a 21 fontos alkatrészt majdnem 20 fontért küldenék el tehát 40 font összesen. Futok még egy kört azon az oldalon amit utoljára linkeltél, mert pontosan ilyen patron kell nekem, csak még megvárom András válaszát hátha ő megtalálja ott ahol " csak" 15 euró lenne a szállítás. Ha meg nem akkor így mulat egy magyar úr és meglesz 40 fontért a cucc.

(#50029) pali923 válasza generatoros (#50028) üzenetére


pali923
aktív tag

Az ember itt keleten sajnos sokszor kényszerhelyzetben van. Én is mondtam már le cd-ről, mert a 10€-s cd-t 20-ért akarták elpostázni a németek. Ez van. :U

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#50030) Ajándékok válasza #68216320 (#50014) üzenetére


Ajándékok
aktív tag

Évek óta falhoz rögzített fix asztalt használok. Az enyém 2.5m*1m és nagyon bevált. Lábak helyett fiókos szekrényt használok (100cm mély), 80cm-s teljes kihúzású fióksínekkel. Középen nincs láb, a falról áll ki konzol. A +merevítő léc sem zavaró. Bútorlapból van az asztallap így olcsón és könnyen cserélhető. A külső sarkai lekerekítve. Egér pad sem szükséges, de az egér alatt lekopik a bútorlap színe.

Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!

(#50031) SchumiBácsi válasza mephi666 (#50020) üzenetére

Jobb ha kettő ha nem három felé osztod az asztalt. 3méter távolságon még az acél is hajolni fog a saját súlyánál fogva, nemhogy egy bútorlap vagy valami más anyagból kiképzett lap.

Nekem sztem nagy fesztávolságú asztalom van 125cm körüli és 2x25mm zártszelvénnyel van alátámasztva. Ugyan áll mint a cövek, de csak a monitor és pár kezelőszerv van rajta. Ennek az elődje 120cm távolságú volt, és anyagából kiképzett merevítőből 6centis darabok kellettek.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#50032) mephi666 válasza SchumiBácsi (#50031) üzenetére


mephi666
nagyúr

én nem akarok ilyet, csak elgondolkoztam, hogy nem lenne egyszerű felhozni akkora munkalapot, mert múltkor a kb 200x40-as polcelemekkel is kicsit bűvészkedni kellett a fordulóknál-ajtóknál a lépcsőházban :)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#50033) pali923 válasza mephi666 (#50032) üzenetére


pali923
aktív tag

Én sok-sok éve tapasztalatok nélkül összeraktam a gardrób bútorunkat. Igyekeztem minél kevesebb darabból, ezért az oldalfalak 270 magasak. Megszenvedtem a behordással eleve, pedig ez egy családi ház, az összerakás meg egy rémálom volt. Tervben van az átépítése, de az több kisebb darabból fog állni, ez biztos.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#50034) Graphics


Graphics
Jómunkásember

Valaki be tudja határolni hogy a sötét Santana úgy mégis milyen szín lehet? :D

Vagy, hogy ehhez hasonló faanyagot, lapot hol tudok venni?

[link]

[ Szerkesztve ]

-

(#50035) Livio válasza Graphics (#50034) üzenetére


Livio
tag

Ha van egy kis szerencséd, teljesen megegyező bútorlapot is találhatsz. Nyilván ez csak egy fantázianeve a dekornak. Ez alapján még lehet Kronoswiss vagy BySpan is. Talán inkább az előbbire hasonlít. Ha ez megvan, már csak le kell vadászni a megfelelő lapszabászatot.
Ha véletlen inkább tömör fából szeretnéd, az viszont eléggé kisérletezgetés-gyanús, hogy eltaláld a megfelelő pácolását és felületkezelését a fának.

(#50036) Graphics válasza Livio (#50035) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Egyelőre agyalok, mert ahonnan rendeltük volna a bútort, meredek 200 ezres ár jött ki 3db bútorra.

Ami nem sok, de gondolom olcsóbban megúsznám, ha leszabatnám én magam...

-

(#50038) razorbenke92 válasza #46372352 (#50037) üzenetére

Én hobbi célra használok egy ilyet.

Ugyan eddig leginkább bútorlapon használtam, néha keményfán éllekerekítésre, nekem ezekkel nem volt gondom amiket említ.

Amivel viszont igen, hogy van egy kis kottyanása a függőleges megvezetésnek. Elleniránú előtolásnál 1-2mm-el többet mart, mint egyenirányúnál.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#50039) Graphics


Graphics
Jómunkásember

Nagyon alap és hülye kérdés lesz, de nekem egyből nem adja ki a dolog.

Elkészültek a sarokpolc elemei, ma szerelem össze.

A falra ilyen megoldással rögzítem, majd a konyhaszekrényhez odacsavarozom még.

Kérdés, ezt hogy kellene jól felszerelni?
Oldalt, vagy felül?

-

(#50040) pali923 válasza Graphics (#50039) üzenetére


pali923
aktív tag

Ha oldalra szereled, akkor azzal a kis négyszögletes vassal tudod állítani utólag is a magasságot.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#50041) matta2003


matta2003
tag

Sziasztok!
Régen kérdeztem már itt, mivel egyre ritkábban kell csinálnom bármit is. Mindig segítettetek, remélem, most is kapok tanácsot.

Egy háromajtós kisebb szekrényt akarok csinálni 18mm-es bútorlapból. Valami ilyesmire jönne a 3 ajtó: (KÉP).

Nem tudok rájönni a matekra, hogy lehet egyforma méretű ajtó, egyforma méretű polcnyílásokkal. (Nem tanultam sohasem ezt a szakmát, csak tapasztalat, olvasás, kérdezés útján jutok infókhoz.)

Milyen közöket hagyjak az ajtók között, valamint a két szélén, hogy rá is ütődjön a függőleges elválasztókra, és egyformák is legyenek a méretek?

Milyen vasalatot kell használni? (Amire gondolok: félig ráütődő a középső ajtónál, a két szélsőnél meg ráütődőt. Kerestem a neten, de nem találtam infót. A méretezést akkor sem tudom kitalálni, mindig elcsúszik valahogy.)

Előre köszönöm a segítséget!

[ Szerkesztve ]

nem 21 éves vagyok...

(#50042) mephi666 válasza matta2003 (#50041) üzenetére


mephi666
nagyúr

1 bútort csináltam eddig, amire kivetőpánttal raktam fel az ajtót: természetesen alulméreteztem, így az elszabott ajtóból mostanra esett le, hogy csinálhatok polcot a falra :D

...én hirtelen 410-re mondanám az ajtókat, pánttal meg ki lehet játszani, hogy középen kb 10-10mm rés legyen szimmetrikusan...

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#50043) kapu2006 válasza mephi666 (#50042) üzenetére


kapu2006
tag

10mm? 3mm!
1251mm elveszed belőle a 4 fugát (3mm)
1251 - 4 x 3 /3
Egy ajtó 413mm.

[ Szerkesztve ]

(#50044) generatoros válasza matta2003 (#50041) üzenetére


generatoros
tag

Valamit nem értek. Minek akarsz a két szélén is hézagot hagyni? Ha ráütődő ajtókat akarsz, akkor azoknak a frontot alkotó minden élre rá kellene ütődni. Ha viszont a széleken is akarsz hézagot ami természetesen lehetséges, akkor valóban a kb. 3 mm hézagból kell 4 darab és van a két szélső 18 mm- ed tehát 2x18=36 és 4x3= 12, ezeket összeadva, 48mm-t levonsz a 1251 - ből ez 1203 és osztod 3 felé ez mindösszesen 401 mm. Ha így csinálod akkor a rajzodon megadott elválasztók ( függőleges)más távolságokra kell kerüljenek mint amit leírtál. A biztonság kedvéért várd meg mások véleményét is.

(#50045) razorbenke92 válasza matta2003 (#50041) üzenetére

Én a középső ajtónál indítottam a gondolatkísérletem, tekintve, hogy azonos méretű ajtók szimmetriát is implikálnak.

Kiindulok 393 nyílás, plusz 9+9 szimmetrikus ráütődés. A szélső ajtók szélső élét egy vonalba tenném a szekrény oldalával. Így azonban 393+9+9=411 széles ajtók egyáltalán nem feküdnének fel a középső élekre. Itt jön a képlet:

411+x+3+x/2+411+x/2+3+x+411 = 1251 ahol x-el kell növelni a kiinduló ajtóméretet.

Rendezve 3x+1239=1251 amiből x=4

Tehát 415 mm ajtólappal az ajtók közt 3mm hézaggal úgy fog kinézni, hogy a szélső lapokkal szinelnek az ajtók, középen köztük 3-3mm hézag, középen a szélső ajtók 4-4 mm-re ütődnek fel, a középső ajtó pedig 2-2 mm-el lóg túl a lapok közepén, amikre ráütődik. Ebből a kivetőpánt oldali 2mm lehet problémás a félig ráütődő pánt miatt. Egyrészt hogy önmagától ki tudjon nyílni, másrészt, hogy a kivetőpánt oldalán becsukott ajtótól kinyílik e. Szerintem a 3mm hézag, és a pánt állíthatósága rendelkezik ennyi tartalékkal.

Szerk:
Innen persze minden egyes milliméterrel csökkentve a 415-öt:
1mm-t csökken a szélső ajtók felütődése
2mm-t nő az ajtók közötti hézag.

Szerk2:
Ezzel persze azt is feltételezem, hogy a bal oldal balra nyíló ajtót kap, a jobb pedig jobbra nyílót. Ha mind azonos irányba nyílik, az is működhet, csak akkor egy ráütődő, és két megerőszakolt félig ráütődő pántod lesz.

[ Szerkesztve ]

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#50046) liszi70 válasza matta2003 (#50041) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Nem tudok rájönni a matekra, hogy lehet egyforma méretű ajtó, egyforma méretű polcnyílásokkal........ félig ráütődő a középső ajtónál, a két szélsőnél meg ráütődőt....."

Akkor lehet egyforma méretű ajtó egyforma méretű polcnyílásokkal, ha félig ráütődő pántot használsz mindenütt! Ha középen félig ráütődő, két szélső meg ráütődő, akkor sehogy sem fog kijönni az egyforma ajtók, egyforma nyílás elved! De nincs is rá szükség! Javaslatom: egyforma ajtók, picit nagyobb középső nyílással. 413 mm-es ajtók, két szélén 390, középen 396 mm nyílás. Középen félig ráütődő, két szélén ráütődő pánttal.
Korpusz : 18-390-18-396-18-390-18 ez 1251
Ajtó: 2-413-4-413-4-413-2 ez is 1251 Itt a 2mm a két szélén maradó hely, a 4 mm pedig a 3 ajtó közötti 2x4 mm rés.
Így jön ki az egyforma ajtó, két szélén ráütődő pánt. Az, hogy egy picit nagyobb a középső nyílás, senkit nem fog zavarni. Vagy ha zavar, akkor ott van még a mindenhová félig ráütődő megoldás, de szebb lenne a két szélén ráütődővel.

[ Szerkesztve ]

(#50047) kapu2006 válasza generatoros (#50044) üzenetére


kapu2006
tag

"van a két szélső 18 mm- ed tehát 2x18=36 "

Ezt miért is? Nem közé záró.

(#50048) Graphics válasza pali923 (#50040) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Köszi, másik keresztkérdés, hogy a bútorlapok összeállításához van derékszögfogóm.

Hogyan lőjem be pontosan a fúrást, hogy ne mozduljon el?

Állványos fúróm nincs, csak kézi :D

[ Szerkesztve ]

-

(#50049) liszi70 válasza kapu2006 (#50047) üzenetére


liszi70
nagyúr

Itt tévesztett, ha a tévesen levont 36mm-t hozzáadjuk a 3 ajtóhoz, akkor természetesen neki is 413 jön ki, mint nekünk. :)

[ Szerkesztve ]

(#50050) pali923 válasza Graphics (#50048) üzenetére


pali923
aktív tag

Nem biztos, hogy értem, de van egy elképzelésem, mi a kérdés. :)
Két lehetőség van, ha gyakorlatlan vagy, az első talán jobb: előre kifúrod a megfelelő helyeken az oldallapokat. Aztán bejelölöd (akár odapasszítva) a polcokon is a lyukak helyét, és a használt csavarnak megfelelő mérettel előfúrsz a a polcokba. Ha pontos vagy, akkor már csak be kell csavaroznod a csavarokat.
2. Odaraksz egy-egy polcot a helyére azokkal a rugós sarokrögzítőkkel, és egy menetben kifúrod. Nem tudom, mennyire új az információ, de nem ártana egy kis zenkolás a csavaroknak.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.