Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#28001) gabi9107


gabi9107
csendes tag

Hali

Mi a véleményetek erröl a gépről???

BERNARDO FKS 1600 N

(#28002) thyeby válasza dose79 (#27999) üzenetére


thyeby
őstag

"A DW vajon előnyösebb választás ebből a szempontból?"

Tudomásom szerint a DW-t bárhol vásárolod meg, itthon is ugyanúgy él rá a garancia.

Több fa van, mint asztalos!

(#28003) dose79 válasza thyeby (#28002) üzenetére


dose79
újonc

Köszi, ez jó hír!
Csak azért kérdeztem, mert a makita.hu oldalon rögtön az ember arcába nyomják, hogy külföldön vásárolt gépre nem érvényes a garancia, de közben újra megnéztem és az a 3 éves extra garanciára vonatkozik, az alapra nem.

(#28004) Tzupi válasza dose79 (#28000) üzenetére


Tzupi
csendes tag

Ismét a helyzet, hogy neked mire van szükséged.

Ha nincs sok hely, és hasznos lehet, hogy az egész asztalt elpakold alkalomadtán, ugyanakkor néha elég csak a gépet elővenni, mert csak valami apróságot akarsz vágni, akkor az ilyen könnyű, összecsukható asztal való neked. Persze nem lesz annyira stabil, de lehet, hogy nem is baj.

Ha nem probléma, hogy fixen elfoglal mondjuk 70x180as helyet, akkor egy fix asztal építése a nyerő.
Ezt mondjuk meg lehet csinálni fékes kerekes verzióval, vagy valami leengedhető kerekesre, és rögtön mobil lesz a maga módján. Cserébe masszív asztalt kapsz.

Amiért nem szimpatikus nekem az asztallap alá rejtéses verzió :
- okosan kell megcsinálni a fűrészlap körüli kis nyílást, hogy cserélni tudd a fűrészlapot.
- vesztesz vágásmélységet
- 45 fokos vágásnál odébb megy a vágási vonal, és jóval nagyobb vágásmélységet vesztesz.

Persze kapsz egy biztos sík és egyben munkafelületet, míg a süllyesztéses verziónál, ügyesen be kell állítani a szinteket. Ezzel kapcsolatban még nem tudom, hogy mi lesz a végleges verzió, de tippem szerint az alábbi megoldás lesz :
- lesz 4 db csavar az asztallap szintje alatt amire "felakasztom a gépet", majd ezekkel be tudom lőni nagyon pontosan szintre. Erre csak felrakom a gépet, nem rögzít, csak szintez.
- 4 csavarral (amik kb a szintező csavarok mellett vannak) ezután fixen rögzítem az fűrész munkalapját az asztalhoz.
Elvileg ennyi elég is lenne, mert egyébként is a motor a munkalaphoz van rögzítve, és nem a gépházhoz (ami egyébként is műanyag. De azért alulról kap még egy alátámasztást a gépház is, hogy ne lógjon a világba, meg az alsó elszívás miatt ne legyen nagy hézag.
Ezzel a megoldásnál csak kiszedem a 4 csavart, és ki is tudom emelni a gépet a helyéről. Ugyanakkor mikor visszarakom, akkor elvileg nem kell újraszintezni.

[ Szerkesztve ]

(#28005) Tzupi


Tzupi
csendes tag

Más :

Múlt héten vettem egy szalagfűrészt és a vezetőgörgő részét meg akarom csinálni. Vagy újat, vagy ezt felújítani, még nincs eldöntve.

Amint viszont meglepődtem, hogy a hátsó görgő az merőlegesen van a lapra,
hasonlóan :

Míg többnyire ezt a megoldást láttam :

Mi az előnye ennek a merőleges verziónak?

(#28006) GeriCool válasza dose79 (#27999) üzenetére


GeriCool
aktív tag

A [nitechnél] még mindig 164k-ért van fent a TS250-es. Kíváncsi leszek mikor szedik már le.

[ Szerkesztve ]

(#28007) dose79 válasza Tzupi (#28004) üzenetére


dose79
újonc

Valószínűleg a jó megoldás egy kerekes, masszív asztal/munkapad lesz, amibe be tudom süllyeszteni a gépet, ahogy te is írtad. Találtam még egy hasonló megoldást, ahol a gép asztalát támasztják alá és rögzítik a munkaasztalhoz:
[link]

(#28008) dose79 válasza GeriCool (#28006) üzenetére


dose79
újonc

"A [nitechnél] még mindig 164k-ért van fent a TS250-es. Kíváncsi leszek mikor szedik már le."

Úgy tűnik, hogy most :)

(#28009) Soká válasza dose79 (#28008) üzenetére


Soká
senior tag

(#28010) lyn075


lyn075
újonc

Sziasztok! Gránit munkalapot hogyan kell felrakni? Alulról beépíthető mosogatót hogyan kell a gránit pultba tenni? MIre kell figyleni gránit munkapult felrakásnál? Minden tanácsot, ötletet köszönök.

(#28011) Armahun


Armahun
addikt

:)

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#28012) Bubi válasza dose79 (#27999) üzenetére


Bubi
csendes tag

Nem akarlak rábeszélni a Bernardo-ra (bár nekem az van, egy már nem kapható típus, egy tipikus contractor saw) de az amazonon véleményt nyilvánító egyén a Bernardo gépet nem is látta élőben.
Azt írja, hogy volt szerencsétlensége kipróbálni egy Güdét, és szerinte ez a Bernardo csak a színében tér él. Hát kérdem én, melyik Güde egyezik ezzel ? Még csak hasonló sincs. Aztán fejtegeti a Güde gép hibáit, kezdve az alu asztaltól az utolsó csavarig...

(#28013) Bari


Bari
Modder

Sziasztok!

Egy kis segítségre/tanácsra lenne szükségem.
Táblásítás közben a kiserkent, és megszáradt ragasztó lekaparására keresek szerszámot. Eddig egy széles vésővel szedegettem le a ragasztót, de nagyon macerás, és sokszor belekapok az anyagba. Youtube videóban többször láttam olyan kaparó szerszámot amit huzva használnak. A közeli festék és szerszámboltokban nem találtam nekem tetszőt, csak azt az olcsó háromszög elejű kaparót, ami nem felel meg, vagy olyat amit tolva kell használni.. Webshopokban nézelődve találtam egyet, ami olyan lehet mint amit keresek, erre kérnék megerősítést.

Kennedy márkájú, ezt sajnos nem ismerem, van valakinek tapasztalata ezzel a fajta kaparóval? Ahhoz hogy megvegyem és nem lesz jó drága, de ha a kívánt célra jó akkor gondolkodás nélkül megveszem, mert vésővel kínszenvedés a felesleges ragasztót lekaparni a felületről. Mintás vágódeszkák készítésében lenne segítségemre.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv: Bari

(#28014) Sanyabá válasza Tzupi (#28005) üzenetére


Sanyabá
senior tag

A felső kép a helyes ! Az alsónál mivel egy nyomon megy, hamar képes egy vájatot képezni a fűrészlap.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#28015) Sanyabá válasza Bari (#28013) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Jól néznek ki a vágó deszkáid! :K
Ragasztás után úgy is felcsiszolod nem? Akkor a vésőtől nem kell félni.

A linkelt kaparók , csempék, üvegek,festék kaparására vannak kitalálva, tapasztalataim szerint.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#28017) mahoo válasza colker (#27998) üzenetére


mahoo
csendes tag

Igen, visszaolvastam, csak gondoltam lesz még másnak is véleménye, de a Tiéddel együtt már kettő. Köszönöm!

(#28018) dose79 válasza Bubi (#28012) üzenetére


dose79
újonc

"Nem akarlak rábeszélni a Bernardo-ra (bár nekem az van, egy már nem kapható típus, egy tipikus contractor saw) de az amazonon véleményt nyilvánító egyén a Bernardo gépet nem is látta élőben."

Ez jogos, egy vélemény lehet akár elfogult hüyeség is, így nehéz igazságot tenni.

(#28019) GeriCool válasza dose79 (#28008) üzenetére


GeriCool
aktív tag

A poén az, hogy kb 3-4 hete (vissza lehetne keresni) telefonos érdeklődésre azt mondták, hogy óóóóóóóóó már nincsen meg nem ennyiért stb. Finoman lett szólva, hogy esetleg érdemes lenne leszedni. Ma néztem a honlapot és persze még mindig fent van ennyiért. Gondoltam megrendelem oszt meglátjuk. Rájöttek, hogy le kéne szedni. Majd meglátjuk mi lesz a vége.

(#28020) epmd válasza Tzupi (#27990) üzenetére


epmd
tag

Szia!
Kérdés,hogy mit akarsz csiszolni,mert ez kis teljesítményű gép,ami csak kis anyagleválasztással dolgozik,tehát csak finomcsiszolásra való.Ebben az árkategóriában a Metabo [link] van még,de ugyan azt tudja mint a Mactec.Jobb csiszológépek olyan 50-től kezdődnek.Körfűrészből 36 ezerig van vagy 3 típus Hitachiból,azokat is érdemes megnézni.Az Unimaxos marógép ára még mindig barátibb,mint egy Dewalté, Bosché,Makitáé ami bőven 100e ft felett van. :)

(#28021) thyeby válasza Bubi (#28012) üzenetére


thyeby
őstag

Van megszólalásig ugyanilyen Güde, láttam a szememmel. De nem izgultam be a látványtól. Nem azért, mert Güde, hanem mert ez a dal olyanoknak szól, akik sokat mennek külsős munkákra, és nem csak gurítható, de összecsukható és emelhető gép kell nekik.

Bolond Bernardo, ha alkalmanként csinálna Magyarországon termékbemutatót, ahol ki is lehet próbálni a gépeket, bizonyára léptékkel többen mernének rá beruházni. Nem vásárlási szándékkal, de magam is kipróbálnék tőlük ezt-azt. Eddig egy oszlopos fúrógépjükhöz volt szerencsém babrálni élőben. Az úgy tűnt, hogy egyben van. De hát úgy tűnt nekem komoly kezdő koromban az Asist, meg a Budget is. :D

Több fa van, mint asztalos!

(#28022) thyeby válasza Bari (#28013) üzenetére


thyeby
őstag

Festékboltokban sokféle kaparót találhatsz, ami alkalmasabb, mint egy véső.

De íme, itt a trükk:
A szorítási idő 15-25 perc. Leveszed a szorítót fél óra múlva, és akár egy éles bükk lapocskával is játszva letolhatod az összes kiserkent ragasztót. Ilyenkor még puha. Mikor még fehér, de már bemattult, akkor jön le könnyen, gyorsan. Még egy órával később már tényleg durván megkeményszik.

Egyébként egy ilyet adok neked januárban, ha jössz. Az a baj vele csupán, hogy kitörtem a penge sarkából egy fél körömnyit. Cserélhető a penge benne, de nem volt ingerenciám penge után lovagolni naphosszat - elmentem a festékboltba, és vettem egy másik komplett kaparót.

Több fa van, mint asztalos!

(#28023) Bari válasza Sanyabá (#28015) üzenetére


Bari
Modder

Köszönöm a dícséretet :R

A ragasztás után még a gyalugépen is átküldöm, mert a körfűrészem nem olyan preciz, hogy szép felületet tudjak vágni vele. Ha egyszer megépül a sajátom (sajnos kevés pénzmaggal garázdálkodhatok szerszámok terén), ami kiküszöböli a jelenlegi gép hibáit, akkor a gyalulás lépését el lehet majd remélhetőleg hagyni. A véső ha rossz száálirányt kap el, akkor akár mm mély darabot is képes kitépni a felületből (az első táblásítás után). Az első háromszög kaparó valóban üvegre csempére van kitalálva, nincs is neki igazán éle, legalábbis az a pár darab amit a boltokban megtapogattam, mindenk majd fél mm vastag volt az éle.

#28016 local1: Sajnos legtöbbször legutoljára jutok el a ragasztásig, aztán elhagyom a műhelyt, hogy ágyba essek, így nem tudom kivárni azt az időt, hogy már kicsit megdermedt ragasztót könnyen leszedjem. Mire újra a műhelybe kerülök soszor több nap is eltelik, addig persze szépen a szorítóben van a táblásított anyag, a ragasztó meg keményre köt. A vizes rongyos törölgetést nem szeretem, mert az akác anyagon volt, hogy meglátszot utána :O.

#28022 thyeby: Köszönöm a fealjánlást, de olyan kaparóm amit linkeltél már van, és kemény ragasztó esetén nem jó használni, hacsak nem úgy használom mint egy citlinget, de úgy meg nagyon macerás. Ha tolom az anyagon akkor van, hogy belekap a fába mint ha vésővel csinálnám. Youtube videókon láttam olyan kaparót aminek az éle közel merőleges a fára, hasonlít arra amit már linekltem, ennek ha a képekből jól veszem ki szinte merőleges az éle az anyagra és mintha citlinget használnék, az anyagra nyomva és húzva szerintem azt a hatást éri el amit szeretnék. Ezért gondolkozom a beszerzésében.

[ Szerkesztve ]

Üdv: Bari

(#28024) Soká válasza thyeby (#28021) üzenetére


Soká
senior tag

"Van megszólalásig ugyanilyen Güde, láttam a szememmel."

Lelki szemeimmel már látom, hogy Bubi kéri tőled a linket. Szerintem valami benéztél, mert a bubi linkjén nem egy hordozható gép van, hanem egy 100+kilós öntvény. Ilyet szerintem a Güde se nem gyárt, sem nem címkéz.

Nekem Güde-ből az egyik meglepetés a TK 2500 volt, amit valószínűleg már nem forgalmaznak, de használtan találkozni vele. Ez kicsit a zöld Bosch kategóriája, legalábbis van tolóasztala, alu öntvény vagy húzott profil az asztala, kihúzható az asztaltoldása és (névleg) 2200W-os motor hajtja.

Csak úgy érdekességként mutatom, hogy valaki a balfogáson próbálta eladni október elején aztán ugyanezzel a hirdetési szöveggel de más fotókkal megjelent a vaterán is... egy várossal odébb...

(#28025) thyeby válasza Bari (#28023) üzenetére


thyeby
őstag

Így már jobban értlek.

Akkor javaslok egy másik rém egyszerű ősi citling módszert:
Elvágsz flex-el egy alkalmasan széles laposvasat. A sorját rajta hagyod, esetleg kiterített csiszolóvásznon óvatosan meghúzod, hogy a nagyon kiálló sorják ne álljanak ki nagyon. Aztán ezt magad fele húzva citlingeled.
Ha úgyis megy a gyaluba, akkor a kaparásnyomoknak nyomuk sem lesz.

Mégvalamit:

Amikor a végén dugod a gyalugépbe, akkor élj azzal a trükkel, hogy aláteszel a vágódeszka alá egy ugyanolyan széles, ámde hosszabb gyalult deszkát (mutattam a műhelyben, hogy nekem van erre rendszeresítve egy 10-es rétegelt lemez csíkom), és így tolod át. Akkor nem látszik a vágódeszkádon, a két szélen a gyalukés fellépése, ill. lelépése. És én szoktam leheletet is legyalulni az ilyen géppel - nálam bevált, hogy két tizedet még leszedek a fáról. Keményfánál lehet talán kevesebb is, de ha túl kevés, akkor meglátszanak a behúzóhenger karmai a fán. Ezt határt fafajonként egyszerűen végigpróbálgatod. És ilyenkor jó, ha spriccentel síkosítót a vastagoló asztalra. De csak akkor, ha van a már említett segéd deszka a vágódeszkád alatt.

Több fa van, mint asztalos!

(#28026) thomgrande válasza Bari (#28023) üzenetére


thomgrande
tag

Talán erre gondolsz?

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#28027) thomgrande válasza thyeby (#28025) üzenetére


thomgrande
tag

A trükködet csak ámításnak tartom. Attól hogy egy rövidebb anyag alatt van egy hosszabb attól még a kések ugyanúgy lépnek be és ki. Ha a rövidebb anyag mellé mindkét oldalra teszel egy hosszabbat is akkor már változik a dolog.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#28028) mdk01 válasza thyeby (#28022) üzenetére


mdk01
addikt

A szorítási idő 15-25 perc.

Azért ezt elég kevésnek érzem táblásításnál pláne ha kemény fáról van szó, nem tökéletes a fugolás, és még ilyenkor hűvösebb is van a helységben.
Simán meg kellene várni minimum az 1órát, sztem annyit megér, mert ha eldurrog idő előtt a ragasztás főleg egy ilyen vágódeszkánál az roppant nagy szívás...szvsz. :)

(#28029) mrcruiser válasza Bubi (#28012) üzenetére


mrcruiser
csendes tag

Vajon miért nem éri meg ilyen, tisztességesnek tűnő, elérhető árú gépet tovább gyártani? A tiédhez hasonló, talán (ánfráge ellenében :DDD ) még beszerezhető PK250 súlyban már csak a fele, de ami még elkesíerítőbb, hogy a motor teljesítményét is felezték.
1,1 KW-os motorral inkább 200-as lappal szerelt gépeket lehet látni, ennél viszont megtartották a 250-es méretet. Talán ez lehet az oka, hogy már ez sem igazán elérhető :F ?

(#28030) thyeby válasza thomgrande (#28027) üzenetére


thyeby
őstag

:K

Így van, ahogy mondod. Azonban a két oldalsó kiegészítő nélkül is léptékkel javulnak az esélyek, kivált akkor, amikor igen pici a fogásmélység. Egy Bari féle vágódeszkát lehet kézzel is könnyen tartani belépéskor és kilépéskor.
Sosem boncolgattam ennek az okát, egyszerűen bevált gyakorlat nálam.

Több fa van, mint asztalos!

(#28031) thyeby válasza mdk01 (#28028) üzenetére


thyeby
őstag

Igaz, ami igaz, és biztos, ami biztos. 1 óra szorítás egy olyan köztes időpont, ahol még tuti a könnyű lekaparás is, és a tuti ragasztás is.
Habár az én tapasztalataim szerint nem fél óra, hanem már tíz perc után olyan erős kötés jön létre, hogy nem lehet szétszedni sem a ragasztott anyagot. (Olyankor veszem ezt észre, amikor valamit néha gyorsan vissza akarok bontani inkább. Mi több, volt már példa arra, hogy ugyanez szorítás nélkül is megesett. Gyakran egy fa pálcával, léccel kenem a ragasztót, amit egy hulladék fára teszek parkolni. És van, hogy rágyújtok, és mire elég a cigim, odaköt a pálcám úgy, hogy már csak eltörni lehet.)

Több fa van, mint asztalos!

(#28032) thomgrande válasza thyeby (#28030) üzenetére


thomgrande
tag

Egy jól beállított gyalugép sem a belépő sem a kilépő oldalon nem kap bele az anyagba.
Ha rossz a beállítás és belekap akkor a csak alárakott anyag semmit nem változtathat a dolgon. A belépés és a kilépés feltételei nem változnak semmit. Ha boncolgatod rájössz a magyarázatra. Csak a mellétett hosszabb anyag segít.

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#28033) Soká válasza mrcruiser (#28029) üzenetére


Soká
senior tag

"Vajon miért nem éri meg ilyen, tisztességesnek tűnő, elérhető árú gépet tovább gyártani?"

Nem erről van szó. Majd Bubi részletezi, ha jól emlékszem nem felel meg valamilyen szempontból az európai szabványoknak. :(

(#28034) pali923 válasza thyeby (#28031) üzenetére


pali923
aktív tag

Ebben biztosan igazad van, de az ilyen sok darabból álló vágódeszkákat én is addig szorítom, amíg csak lehet. Ha csak kicsit is "enged" a ragasztó valahol, később beszivároghat a víz, és az valóban nem jó ezeknél. Legalábbis ez az én elméletem, ki kéne próbálni. Sőt, most kipróbáltam a PU ragasztót egy darabnál (nem fogjuk szeretnie egymást), ott meg vagy 3 órát kell szorítani. Az a kaparós dolog valóban probléma nekem is, és vastagolóm sincs. Úgyhogy sokat csiszolok.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#28035) Soká válasza pali923 (#28034) üzenetére


Soká
senior tag

Pedig a PU ragasztódnál nem lenne gond a kihabzó felesleges ragasztó eltávolítása. És ilyen vizes felhasználásra lehet, hogy az lenne jobb, nem? Bár a PU-nál szerintem még hatványozottabban kell pontosan dolgozni, hogy a hézag "nulla" legyen és ne a ragasztó töltse ki azt.

(#28036) martong válasza pali923 (#28034) üzenetére


martong
tag

és vastagolóm sincs

Laikus kérdés: gyalu nélkül (jó körfűrésszel és csiszolóval) érdemes belefogni ilyen dologba?
Mármint lehet-e olyan egyenesre dolgozni az elemek oldalát, hogy hézagmentesen illeszkedjenek?

Okos embernek a nagyapja ültet diófát.

(#28037) pali923 válasza martong (#28036) üzenetére


pali923
aktív tag

A rövid válasz: nem. :) A hosszabb szerint tavaly karácsonyra csináltam a családnak 3 db-ot. Én láttam a hibáit, de minden ajándékozott teljesen odáig volt, hogy milyen ügyes vagyok. Órákig csiszoltam őket, ugyanez egy jó vastagolóval percek alatt megoldható, gondolom.
Mostanában újra elkezdtem, de csak egy van félkészen, már hetek óta nem jutottam be a műhelyembe. :(

[ Szerkesztve ]

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#28038) pali923 válasza Soká (#28035) üzenetére


pali923
aktív tag

A PU ragasztó elég sokáig köt. Amikor összenyomom, folyik, mint állat, és a darabok szeretnek egymáson elcsúszkálni. A normál jó kis fehér ragasztóval egyszerűbb dolgozni. Arról nem beszélve, hogy az ára fele/harmada a PU-nak. A másik gondom, hogy éppen a gyalu hiánya miatt alul-felül megtámogatom lécekkel a táblákat, és nem merem korán leszedni ezeket. Emiatt is macerás a ragasztó levakarása.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#28039) mrcruiser


mrcruiser
csendes tag

Urak, most kivételesen nem gépügyi, hanem faügyi kérdésem lenne:

Sikerült szereznem nagyon jó áron némi két colos dió fűrészárut, amit elvittem műszáríttatni. Nomármost az 5 db 40-50 cm széles pallóból hármat szeretnék majd félbe szelni, hogy 1"-os deszkáim legyenek. Érdemes ezt most, még hónapokkal a felhasználás előtt megtennem (a colos deszkát könnyebben tudom felvinni a padlásra) vagy inkább hagyjam meg 2"-osnak és majd a felhasználáskor vigyem el szeleteltetni?

Attól tartok, hogy könnyebben meggörbül majd a colos deszka, mint a két colos palló. Vagy alapvetően elbacarintottam akkor, amikor nem szárítás előtt gatteroltattam (erre is gondoltam, de elsősorban logisztikai okokból nem jött össze)?

(#28040) mrcruiser válasza pali923 (#28037) üzenetére


mrcruiser
csendes tag

Ajánlom figyelmetekbe ezt a videót. Sok hasonlóval lehet találkozni, de ezen egy vágódeszkát is egyenget a srác felsőmaróval. Ez szerintem egy hatékony alternatívája lehet a vastagólónak, főleg ha bütüt kellene gyalulni, ami vágódeszka esetében nem ritka.

(#28041) thyeby válasza thomgrande (#28032) üzenetére


thyeby
őstag

Hülyeséget nem akarok válaszolni hirtelenül átgondolt elmélettel. Igazolni kellene valahogy, hogy érjen is valamit. Egy dolog tény: Nekem jól működik. A mellé tett hosszabb anyag nagynagy hátránya, hogy valahányszor ilyet csinál az ember, mindig újra kell lelni egy alkalmas hosszabb anyagot. Persze az egy tutibiztos eljárás - ha kényesen fontos, akkor nem is teketóriázok a te eljárásod szerint működni.

Nem annyira a jó gyalugép hiánya okozza ominózus "lépcsőt", mint a nem kellően egyengetett anyag.

Több fa van, mint asztalos!

(#28042) thyeby válasza mrcruiser (#28039) üzenetére


thyeby
őstag

A dió egyik nagyon jó tulajdonsága, hogy nem vetemedik/reped olyan könnyen, mint sok más lombos. Tehát a rizikó egy léptékkel kisebb, mint mondjuk bükk esetében.

Minél vékonyabbra szeled az anyagot, annál kevésbé kell tartanod a vetemedéstől. Persze ez akkor igaz, ha szakszerűen van máglyázva.

Esetedben azonban műszárított anyagról beszélünk. Az még kevésbé hajlamos a vetemedésre. A vetemedés mindig akkor a legmarkánsabb, amikor szárad az anyag kifele. Meg persze fűrészelés közben, amikor megváltoznak igen hirtelenül a fában rejlő erőviszonyok.

A 40-50 cm-es pallót mivel tudod kettészelni? Egyedül valami extrém nagy szalagfűrészt tudok erre elképzelni extrém magas stellerrel.

Több fa van, mint asztalos!

(#28043) mrcruiser válasza thyeby (#28042) üzenetére


mrcruiser
csendes tag

Köszönöm :R !

A szeletelést úgy gondoltam megoldani, hogy elviszem egy fűrészüzembe, ahol van gatter és azzal félbevágják.

(#28044) bim


bim
veterán

Ma kaptam meg a múlt hét előtti hét vasárnapján rendelt cuccot az Unimax-ból. 9 munkanapra jött ki. :U

(#28045) yooccoo


yooccoo
aktív tag

megváltozott (eltűnt) az aláírásom, kéretik majd ezt figyelembe venni
köszönöm

(#28046) Winner_hun válasza yooccoo (#28045) üzenetére


Winner_hun
félisten

Munkahelyet váltottál vagy valaki leve(te)tte?

[ Szerkesztve ]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#28047) yooccoo válasza Winner_hun (#28046) üzenetére


yooccoo
aktív tag

váltottam ... ahol nem érzem jól magam, onnan egy idő után menni kell ... nagy akarásnak befosás a vége

(#28048) #22145024 válasza yooccoo (#28047) üzenetére


#22145024
törölt tag

az új helyeden tudsz fúrót köszörültetni? :)

(#28049) GeriCool válasza GeriCool (#28019) üzenetére


GeriCool
aktív tag

Na még tegnap megkaptam a választ. Természetesen nincs és már kifutott széria. Sajna nem lesz TS250 :(

(#28050) Loobelt70


Loobelt70
csendes tag

Sziasztok!
Loobelt vagyok, famágnes.
Kérdezlek benneteket, hogy van-e valakinek Kiskőrösi nyóccázas gépkönyve?
Nagy segítség lenne számomra egy letölthető verzió. Figyelmeteket előre is köszönöm!

"Nincs bedugva és mégse' forog!"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.