Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#12001) Bokrász válasza Sanyabá (#11997) üzenetére


Bokrász
csendes tag

"borovi vagy luc"

Nálunk csak "fenyő" van. :W De holnap rákérdek a fűrésztelepen. :F

(#12002) thyeby válasza Bokrász (#12001) üzenetére


thyeby
őstag

:D

A borovi is, és a luc is fenyő. Előbbi tartósabb, gyantásabb, szebb rajzolatú, sötétebb. És drágább.
A lucot ismét két csoportba lehet sorolni. Ritkább szövetű és sűrűbb szövetű. Előbbit gyakorlatilag kizárólag építő minőségbe sorolják, utóbbiból létezik asztalos minőség. Szibériai, vagy orosz lucot veszek olykor. Nagy hidegben lassabb ütemben növekedve minőségibb haszonfát ad. Minél délebbről termelik ki, annál gyorsabb növekedésű, és annál inkább csak ládagyártásra alkalmas. A lucból inkább építkeznek, mint asztaloskodnak vele.

Javaslom, hogy anyag ár szor három-ra adj árajánlatot, mert babrás.

Több fa van, mint asztalos!

(#12003) stgellert


stgellert
aktív tag

Van egy 1914-es Fatechnológiám :))
Egy kép kedvcsinálónak, ha rákattintotok kinyílik nagyban:

Egy embererős!!! :DD

[ Szerkesztve ]

(#12004) stgellert válasza stgellert (#12003) üzenetére


stgellert
aktív tag

ui: csak gőzt emlegetnek, villanyról szó sincs (érdekes mód lovakról sem)... Vagyis annak a kornak az asztalosai feltűnően izmosak lehettek :R

[ Szerkesztve ]

(#12005) Márton111 válasza stgellert (#12004) üzenetére


Márton111
aktív tag

:) Tetszik a szép kép amit linkeltél a szalagfűrészről , de az szemmel láthatólag kétszemélyes hajtású, nem érni el a lábpedáltól a hajtókart is , meg akkor bal kézzel hajtod kifacsarodva , jobbal meg vezeted az anyagot?
Nem :a hajtókart a segéd forgatta,mert az úgy helyezkedik el ,hogy a segéd hajtás közben nincs útban a másik személynek, a láppedállal, a mester segített rá saját magának ahogy éppen kívánta a vágás , pl erősebben tolta neki, vagy kanyarított. Lehet , vékonyabb anyagokhoz ,egy személy is elég volt, nem kellett segéd (jó nagy , nehéz lendítőkerék van a balfelén ,a gépnek)(szerintem így működhetett)
Egyébként régen a kollegák viccelődtek hogy kínában ahol dolgoztak, kis kínaiak hajtották a gyalugépet , amin dolgozott, ezekszerint lehet, hogy régen létezett ilyen gép, csakugyan .
Ma is olyan szakmában ahol szükség van rá ,erős emberek dolgoznak : pl a lakatos szakma is ilyen.

[ Szerkesztve ]

(#12006) Márton111 válasza stgellert (#12004) üzenetére


Márton111
aktív tag

A ló drága állat , kényes és drága tartani , istálló kell neki és télen (is) abrak kell neki.
Nem minden asztalosműhelybe jutott volna lóhajtás. :) Akkor a szamár már igénytelenebb, és olcsóbb.
De azt jól írják ,hogy 3 Le kell egy szalagfűrésznek , nem 0,3 Le :)) ,

No de ezt figyeld ezt nem tudtam , :) most néztem meg , és nagyon érdekesnek találom!
( [wiki a forrás] )
Egy átlagos ember körülbelül 1,2 lóerőt tud kifejteni rövid ideig, és 0,1 lóerőt folyamatosan. Egy edzett atléta 0,3 lóerős teljesítményt tud fenntartani néhány órán keresztül. Egy ló csúcsteljesítménye 15 lóerő körül van, az átlagos teljesítménye valamivel egy lóerő alatt marad.

[ Szerkesztve ]

(#12007) Márton111 válasza Bokrász (#12001) üzenetére


Márton111
aktív tag

Luc nem vékony lécek gyártására való.
Jellemző rá,hogy tele van kieső, kitörö csomókkal ,a léc a csomónál meg szétesik ,gyalulás , vagy vágás közben .Azt nagyon szép, csomómentes boroviból kell legyártani , ha nem akarod eldobálni a léceidet megmunkálás közben.
A fatelepen, meg kell hogy különböztessék a fenyőket fajta szerint,( mert a borovi drágább a lucnál), azon belül minőségi osztály szerint,0-1-2-3 az osztályozás függ attól is, hogy szárított asztalos minőségű,vagy nedves, tehát csak építő minőségű.

[ Szerkesztve ]

(#12008) Bokrász válasza Márton111 (#12007) üzenetére


Bokrász
csendes tag

Nálunk ez úgy müködik, hogy megvásárolok egy köbméter száritott fenyődeszkát, azt hazaviszem és otthon válogatom aszerint, hogy mire akarom használni. Tudtommal csak luc létezik nálunk. Tölgy, bükk,juhar, fenyő és nagyjábol ennyi ami található a kereskedelemben. Ha másegyébre van szükség akkor kezdődik a fejvakarás.Import anyagról nem tudok. :( Egzotikus faanyagot nem árúsitnak. .........hm, ezzel kéne foglalkozzak :C

[ Szerkesztve ]

(#12009) Márton111 válasza Bokrász (#12008) üzenetére


Márton111
aktív tag

Külső ajtót-ablakot miből készítitek ?Lucból ?Kültérben hamar korhad ,15 évig se tart.

(#12010) Bokrász válasza Márton111 (#12009) üzenetére


Bokrász
csendes tag

Abból is, most tölgyfából készitem egy havernek a házára. :)

(#12011) Sanyabá válasza Márton111 (#12009) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Beltérbe lehet ajtót, ablakot készíteni luc-ból,csak győzd kidugózni. Csináltam egy párszor anyagi meg fontolásból ,aztán fél napig csak dugóztam . :K

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#12012) jimy_l válasza Sanyabá (#12011) üzenetére


jimy_l
tag

Csomómentes luc. :C

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#12013) Bokrász


Bokrász
csendes tag

Jó anyagból könnyű dolgozni. :)

(#12014) Armahun


Armahun
addikt

Minél csomósabb annál szebb. Csak dugó ne legyen benne.

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#12015) Winner_hun válasza Armahun (#12014) üzenetére


Winner_hun
félisten

Kinek mi jön be.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#12016) Armahun válasza Winner_hun (#12015) üzenetére


Armahun
addikt

Úgy vettem észre, hogy valódi fából mindenki csomómentest akar, viszont laminált, fóliás műfa dolgok pl laminált padló, linóleum legyenek minél csomósabb mintájúak.

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#12017) thyeby válasza Bokrász (#12013) üzenetére


thyeby
őstag

És az esetek többségében azzal lehet jobban keresni, ha az ember fia megfizeti inkább a jó anyagot.

Pontosítanék a luc csomóiról, mert úgy hat az előző hsz-eket végigolvasván, hogy a luc tele van csomóval, és sz@r anyag. Mivel a luc a legintenzívebb növekedésű fenyő, a fenyőfajták közül a vörösfenyő után ebből létezik a leghosszabb tiszta, szinte csomómentes választék. A luc magassága akár az 50 métert is eléri, a törzs átmérője pedig a 2 métert. A tönk felőli egyharmad része a fának igazán szép anyagot ad. A felső egyharmadra jellemző, hogy sok göcs tarkítja, és ott jellemző a sok kieső göcs is. A csúcs felőli fertály a fa zsengébb része. Abból aligha lenne jó gerenda. Ám 70mm-nél szélesebb lambériának még jó például - sűrűn göcsös, van aki ezt szereti, mint lentebbi hsz is igazolja.

Biztosan poénból mondtad, hogy egzóták kereskedésével kellene foglalkoznod, de ha valóban nincs felétek ilyen, akkor abból sokkal jobban megélnél, mint abból, hogy farigcsálod a fát. Igaz, nem elég szerény tőke hozzá, de a jó anyagot nagyon nagy haszonkulccsal lehet eladni. És komoly igény van rá. Aki beleásta magát, van, hogy egyetlen ügyleten annyit keres, amennyit egy átlag asztalos egy év alatt. Nagyon kiterjedt faismeret kell hozzá, mert hibás faáruval igen pórul lehet járni.

Több fa van, mint asztalos!

(#12018) jimy_l válasza Bokrász (#12013) üzenetére


jimy_l
tag

Nincs rossz anyag, csak béna asztalos. ;)

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#12019) Speciali


Speciali
tag

Lucból nem szeretek dolgozni, még a szagát sem szeretem. Dugózni én sosem szoktam, nincs is dugózó fúróm. Nagyon elszúrja a megjelenést egy dugózott felület. A szoci időkből a tüzépes kacatokat juttatja eszembe.

(#12020) Márton111 válasza thyeby (#12017) üzenetére


Márton111
aktív tag

Ő khm, izé :) Ebből a 2m átmérőjű csomómentes lucból biztos el tudnál adni az erdértnek, pár kamionnal,ha olcsóbb mint a borovi,mert nekik kizárólag csomós van...
Egy keresztérdés: vettél már életedben a kezedbe lucpallót,és próbáltál már 10mmx10mm-es lécet kihozni egy komplett pallót felvágva?Mert az más mint a tanszöveg,ott minden csomónál a lécecske kettéesik..

(#12021) Bokrász válasza Márton111 (#12009) üzenetére


Bokrász
csendes tag

Szoktuk kezeli az anyagot. :)

(#12022) Bokrász válasza thyeby (#12017) üzenetére


Bokrász
csendes tag

Biztosan poénból mondtad, hogy egzóták kereskedésével kellene foglalkoznod

Csak poénból mert azt sem tudnám hogy hol kezdjem ne is beszélve az egz. anyagismeretéről. De nálunk tényleg nincs egzótikus fakereskedelem.

(#12023) Bokrász válasza Márton111 (#12020) üzenetére


Bokrász
csendes tag

Egy keresztérdés: vettél már életedben a kezedbe lucpallót,és próbáltál már 10mmx10mm-es lécet kihozni egy komplett pallót felvágva?Mert az más mint a tanszöveg,ott minden csomónál a lécecske kettéesik..

Tudom, hogy a kérdés nem nekem szólt de én épp most készülök egy ilyen mutatványra. :) Meló elvállalva, szegbelövő megvásárolva, faanyag beszerezve holnap megyek szint kavartatni és jöhet a móka. Szegbelövő OST 125 euró-ért állitólag megbizható. Valaki ismeri-e a márkát, mert én még nem hallottam róla.

(#12024) Sanyabá válasza Bokrász (#12023) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Ha nem titok, mennyiért sikerült elvállalni m-ét?
Erről az OST-ről még csak nem is hallottam,ennyi pénzért jónak kell lennie. ;)

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#12025) stgellert


stgellert
aktív tag

Vettem a Pilanánál szalagfűrészpengéket, fémfűrészt, 6 mm-es 6-os és 10 mm-es 6-os fához valót. A fémfűrésztől el vagyok ájulva, viszi a 2mm vastag sárgarezet mint kés a vajat!
A fafűrészlapok gyönyörűen vágnak, a 10 mm-el gyönyörű nyílegyenes 1 mm-es furnért vágtam, 5 cm magas fenyőből és 2 cm-es bükkből. Vagyis elvben boldog vagyok:-)
(ui: hajtogatva és élezve kértem, úgy látom stimmel is, mint a borotva)

Gyakorlatban a gondom: égett szag van:-) Sok a gyantalerakódás a pengén, már levakartam nagy nehezen. A kérdésem: túl sűrű lenne fenyőhöz a 6os osztás?? Az érdekes, hogy nem látom, hogy a fa megégett volna, szépnek tűnik. Ez igaz a bükkre is. Mintha égett lenne a fűrészpor, de a vágásfelület szép.

[ Szerkesztve ]

(#12026) Bokrász válasza Sanyabá (#12024) üzenetére


Bokrász
csendes tag

4.6 lej/fm 100 ft= 1.5 lej :)

(#12027) Sanyabá válasza stgellert (#12025) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Ha fémfűrésszel vágsz fát,bútorlapot ,ne csodálkozz az égett szagon. Miért is?
A fémvágó fűrészlapnál nincs hajtogatás,sűrű a fogosztás,nincs tisztító fog,a fűrészpor ezáltal nem távozik el a fogak közül.
Aztán a szalag sebesség. Én úgy oldottam meg, hogy lépcsőzetes ékszíj tárcsám van, és mikor 10mm-es lapot teszek fel, a sebességet vissza veszem .

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#12028) stgellert válasza Sanyabá (#12027) üzenetére


stgellert
aktív tag

Pont ez az, hogy NEM a fémfűrésszel:-) Ami eszembe jutott, saller mellett vágtam, lehet, hogy szalagfűrésznél is kellene hasítóék? Ez arról jutott eszembe, hogy most néztem újra a fákat és látom, hogy a vágásrés össze van ugorva egy picit.

Ez a lépcsőzetes ékszíj dolog okos ötlet :C Gyári szalagfűrészt alakítottál át így?

[ Szerkesztve ]

(#12029) Sanyabá válasza stgellert (#12028) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Ja.... vagy úgy. Akkor szerintem az alábbiak jöhetnek szóba:
- nagyon rá állítottad a stellert,
- a fűrészlap hajtogatása nem volt megfelelő
- nyers volt az anyag
- fűrészlap vágási sebessége kevés vagy sok?
Én csináltattam a 600-as fűrészgépemet gyári alapján,és egyedi igényekhez igazítva.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#12030) stgellert válasza Sanyabá (#12029) üzenetére


stgellert
aktív tag

Hmmm. Akkor a saller a gyanús, meg a fordulatszám (1450), ez pici 230as kerekű barkácskategóriás szalagfűrész. Az ékszíjtárcsán eltűnődöm...

(#12031) Márton111 válasza stgellert (#12030) üzenetére


Márton111
aktív tag

A Stgellert állítsd be :) ha ő jól vág ,a gép is jól fog.
No de komolyan.A fán ha van égésnyom, akkor ,
ha a leállított szalag forró akkor:Éget.
Ha rendellenesen lassul,akkor szorul a fában.
Oka amit Sanyabá leirt,vagy ha ívet vág (függ keresztmetszetben nézve)akkor laza a szalag,és azért szorul.)

[ Szerkesztve ]

(#12032) stgellert válasza Márton111 (#12031) üzenetére


stgellert
aktív tag

:)) Van benne valami:-)

Nem meleg a szalag. Nem lassul. A fán nincs égésnyom, csak égett szag van, illetve a fűrészpor hulladék enyhén barnásabb. Vagyis vagy a fordulatszám sok, vagy a sallerhez szorult a cucc... Sajna ma már nem tudok kísérletezni vele, a szomszédok nem vennék jó néven :))

(#12033) Márton111 válasza stgellert (#12032) üzenetére


Márton111
aktív tag

Nem biztos ,hogy a szalag vágásirány vonala ,a gépasztal szélével párhuzamos.Próbáld a stellert hátul kissé nyitottá tenni, vagyis a hátulját ,kissé távolabb állítani a szalagtól.
Próbadarabokon kisérletezheted ki, mikor vág egyenesen,égés nélkül.(Ha nagyon nyitott,az se jó)
Szalagfűrészen nem a mancsod a tolófa!Oldalról 5 cm szemből minimum 10cm-nél közelebb ne tedd a csülködet!Lehet a fában hiba,és megszaladhat tolás közben...

[ Szerkesztve ]

(#12034) jimy_l válasza Márton111 (#12020) üzenetére


jimy_l
tag

Én nagyon szép luc pallót szoktam venni, szinte csomó mentes, jó sűrű szálú. Pontosan. és hibamentesen lehet szeletelni. Nem egy "tűzépes kacat". Holnap lefotózom, ha reggelig el nem felejtem. :C

Jóccakát!

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#12035) thyeby válasza Márton111 (#12020) üzenetére


thyeby
őstag

Egyszer lefotóztam Nektek a fa garázst, amely vállalkozásomból kialakult ez a fajátékosdi. Annak minden deszkájából ki kellett fűrészelni éppen 10mmx10mm léceket. Lucfenyőt használtam, mondván, hogy lelketlenség a szép borovira rámázolni ezt a randa xiladekort. Tekintélyes mennyiségű 10x10-es lecem keletkezett, amit sokáig szellőzőlécnek használtam, majd elajándékoztam. Úgy az öt százaléka nem maradt egyben. Ez nem egy nagy veszteség.
Most is pihen nálam 20 szál hibátlan szinte göcsmentes 4m-es 150-es luc palló, amit az Erdérttől szereztem be netto 28 ezer pénzért - igaz, fél teherautónyi fát pakoltam át, míg ezt kiválogattam.
Itt, a tuzséri Erdértnél csak lucból úgy 20-25 féle választék van folyamatosan - és ebbe az anyag mérete szerinti sorolást nem számoltam bele. Netto 20 ezer forinttól netto 50 ezerig 2-3 ezer forintonként válogathatsz - néha egy plusz 2 ezer forintos m3-kénti felárért ugrásszerűen jobb minőséget kapsz. Van itt borovi OF anyag műszárítva netto 120-ért is. Az annyira hibátlan és tiszta, hogy a fiúk, akik válogatják, napi 15-25 vagon fa feldolgozás mellett többnyire mindössze 50-60 szálat tudnak ide sorolni.

Hogy Tifelétek csak ilyen tűzrevaló luchoz lehet hozzájutni, az szerintem nem az Erdért simlisége, hanem a helyi vaskalaposok telhetetlensége. Már többször volt alkalmam konstatálni, hogy sok fakereskedő a IV. osztályú anyagot adja a minőségi árán. Tuzséron most 1m3 szép luc palló ára nettó 30-32 ezer pénz. A negyedosztályú ára nettó 22-25 ezer forint. Nagyon sok kereskedés nem is hallot még arról, hogy asztalos, meg építő minőség. Pedig az osztályba sorolást egzakt módon rögzíti a szabvány, amiről minden kereskedőnek tudnia kell, aki hivatalosan ipart űz.

Több fa van, mint asztalos!

(#12036) stgellert válasza Márton111 (#12033) üzenetére


stgellert
aktív tag

Ma reggel frissen megnéztem a tegnap vágott anyagokat. Az a fele, ami a sallernak szorult, az sima vágásfelületű, a másik fele meg enyhén bolyhos.

(#12037) stgellert


stgellert
aktív tag

Találtam youtuben szecskázós videót. A kérdésem, az a kék ék alakú valami miért jó?
[Rockler Thin Rip bandsaw]

(#12039) Márton111 válasza jimy_l (#12034) üzenetére


Márton111
aktív tag

Nem én írtam a tüzépről...

(#12040) stgellert válasza Márton111 (#12039) üzenetére


stgellert
aktív tag

Mellé ment :) Mint a viccben:
A pap meg a barátja elmennek egy focimeccsre.
Első félidő közepén a hazai csapat csatára ziccerbe kerül de kihagyja...
Felkiált a pap barátja:
- Ó b*sszameg hát nem mellément!
Mire a pap.
-Ne káromkodj fiam mert megbüntet az Isten!
A második félidő közepén a hazai csapat csatára még nagyobb ziccerbe kerül de kihagyja...
Felkiált a pap barátja:
- Ó b*sszameg hát nem mellément!
Mire a pap.
-Ne káromkodj fiam mert megbüntet az Isten!
Utolsó percben a csatár már üres kapura viheti rá, de 5 méterről mellégurítja..
Felkiált a pap barátja:
- Ó b*sszameg hát nem mellément!
Mire a pap.
-Ne káromkodj fiam mert megbüntet az Isten!
Ebben a pillanatban lecsap egy villám, agyonüti a papot és az égből mély hang hallatszik:
- Ó b*sszameg hát nem mellément!

(#12041) Márton111 válasza thyeby (#12035) üzenetére


Márton111
aktív tag

Ezekszerint nem tudtad,hogy árulnak építőipari lucot,ami nincs műszárítva,és ezért olcsóbb.Amit olcsón vettél ,eszerint nem tudható,hogy rigófüttyös,és csavarni lehet belőle a vizet,vagy műszárított ,asztalos minőségű. :F

[ Szerkesztve ]

(#12042) rii


rii
nagyúr

azt szertném megkérdezni, hogy natúr fát, mondjuk egy hosszú rönköt hosszában felvágva hol lehet venni BP belvárosához közel?

ami ilyen nem szabályos ....

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#12043) Márton111 válasza stgellert (#12038) üzenetére


Márton111
aktív tag

Hát, ha sok kis egyforma vékony léced van átszabni ,akkor jó hasznát veszed, (nem nyúlnék a lap közelébe kézzel,csak tolófával.)
(Én inkább egy acél ,vagy farugós konstrukciót csinálnék oda,hogy oda is szorítsa a vezetőhöz.)
(Kisebb darabokat két tolófával szoktam megvezetni (mint a kínaiak az evőpálcikákkal :) ))
Nagyobbat eggyel(ahol (relatíve)biztos 5cm-re van a laptól oldalt a kéz,a vágásvonalba pedig ,csakis tolófával, mert megszaladhat!

[ Szerkesztve ]

(#12044) thyeby válasza Márton111 (#12041) üzenetére


thyeby
őstag

Dehogynem tudtam.

A rigófüttyös fát onnan ismered meg, hogy megemeled. Ha nyöszörögnöd kell közben, akkor az rigófüttyös. Egyébként nem csak műszárítva vehetsz asztalos minőséget. Az igényesebbek meg is ugranának tőle, mert a műszárított fa soha nem olyan jó, mint az, amelyiket az idő szárította ki. Ám vehetsz légszárazat is, akkor nincs netto 8 ezer pénz szárítási felár.
Jómagam egyszerűen le szoktam tárolni. A collos egy év múlva, a fosznideszka két év múlva légszáraz. Ha jó szélirányba tudod rakatolni a máglyát, akkor hamarabb. Amit említettem előző hsz-ben, az már negyedik éve szárad nálam. Azért vettem, hogy tudjak mihez nyúlni, ha nincs épp megfelelő méretem.
Attól, hogy egy faáru rigófüttyös, még lehet asztalos minőségű. Ezt a minőséget a fa szálszerkezete (a rostok sűrűsége), a fa tisztasága, (bélmentes, és a legnagyobb göcs nem lehet tíz forintosnál nagyobb, a göcs sűrűségére nem emlékszem, de az is meg van határozva), mérete határozza meg. Nem lehet rajta kéreg, nem lehet görbe, csavarodott, nem lehet vaseres, valamint nem lehet benne kieső göcs.

Több fa van, mint asztalos!

(#12045) Márton111 válasza thyeby (#12044) üzenetére


Márton111
aktív tag

A fa száradási ideje: ahány cm vastag annyi év.A 4 éves fád,már lassan jó lehet.(Gondolom 2collos )
Asztalos minőség az a víztartalmat (is)jelöli ha vizes,az asztalosmunkára.alkalmatlan ,(építészetire,viszont alkalmas)az hogy majd 5 év múlva jó lesz,az nem munkára, hanem középtávú befektetésre ,alkalmas :)

[ Szerkesztve ]

(#12046) jimy_l válasza Márton111 (#12039) üzenetére


jimy_l
tag

Tudom. :K

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#12047) rii


rii
nagyúr

valami ilyesmit szeretnék tlaálni ...

merre keresgéljek BPen belül? Ami nem a széén tlaáljható fatelepek egyike )))-:

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#12048) rii válasza rii (#12047) üzenetére


rii
nagyúr

lehet h itt lesz

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#12049) Armahun válasza rii (#12047) üzenetére


Armahun
addikt

Dunakeszi szélén a régi kettes út mellett a jet kút mögött van egy frankó fatelep.
Zömében ukrajnai fenyő, jó hideg helyről ahol lassan nő.

Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

(#12050) stgellert válasza stgellert (#12038) üzenetére


stgellert
aktív tag

Építettem egyet pikpakk :) egyelőre rugó nélkül, símán golyósscsapággyal, szerintem megdöbbentően jól működik, érdemes kipróbálni. persze rugó nélkül csak relatíve azonos anyagadarabon.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.