Hirdetés

2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#59001) kardkovacsi válasza gorbep (#58997) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Mi történik ha magadnak szereled? Megbüntetnek?

(#59002) kardkovacsi válasza gorbep (#58997) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Közben most nézem, ez a FAM a feszültség alatti munkavégzés. Letakarod a panelt és akkor már nem az :) Gondolom nem ilyen egyszerű. Ahogy látom a kedves villanyszerelők kilobbizták, hogy akkor csak ők nyúlhassanak hozzá mert milyen már az, hogy más is pénzt keres ezen a pályán.

(#59003) gorbep válasza kardkovacsi (#59001) üzenetére


gorbep
senior tag

Amíg minden jó, semmi...

Amint valaki megsérül/meghal egy tűzeset vagy egy áramütés miatt, vagy nagy vagyoni kár keletkezik, akkor kezdődnek a problémák... :U

de mindenki azt csinál amit akar... élvezi előnyeit/elszenvedi hátrányait... :R

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#59004) 313313 válasza kardkovacsi (#59002) üzenetére


313313
addikt

Nem lobbizott ott ki senki semmit. Eddig boldog-boldogtalan rakta, még villanyszerelő papír se kellett....
Az új Fam tevékenységek bevezetése egy bizottságon múlt...

Amúgy meg nem baj, hogy megkövetelik, kérdés be fogják/tudják-e tartani/tarzattni...

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#59005) kardkovacsi válasza 313313 (#59004) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Nyilván ha villanyszerelő vagy akkor nem baj, újabb meló, viszont drágítani fogja az összes telepítést. Azért miért is kell ehhez feszültség alatt vizsga? Mert gyakorlatilag egy szög egyszerű módszerrel megoldható, hogy ne legyen feszültség alatt az a panel. Letakarod. Tehát ha az életvédelem lett volna a cél akkor ezt vezetik be.

(#59006) MrZed001 válasza asdf_ (#58996) üzenetére


MrZed001
tag

Ennyire nem árnyalt ahelyzet :D
Mikroinvertert egyre többen használnak nagy telepítésekben ma már idehaza is.
Megússzák vele
- az optimalizálót (hisz mind külön külön optimalizál 1-2-4 napelem panelra),
- meg a DC string-et
- meg a tűzeseti leválasztót (hisz nincs is DC string)
Valójában egy igen jó megoldás mind árnyékolás kivédésére, mind a tető tűzesetek megelőzésére.

Sőt, USA-ban elég sok helyen szigetüzemben (akár hálózatos, akár teljesen szeparáltan) egy Deye (ott Sol-Ark) mögé kötve ... még a Deye inverterre sem kötnek direktben napelemet.
Csak mögötte a mikroinverterek vannak.

(#59007) Sentosa72 válasza gorbep (#59003) üzenetére


Sentosa72
lelkes újonc

Nem utolsó sorban, az érintésvédelmi jegyzőkönyvön szerepel, legalábbis nálam , a felszerelt napelempanelek száma.
Lehet aki nálam telepített, korrrekt volt .Telepítés óta egy smartmetert még felszerelt, ill múlt héten feltoptiztattam, nem kértek borzalmas pénzt.
Optikat én vettem (huawei 450W p2 ).
Miért is, ha majd arra kerül a sor , hogy lejár a szaldó tudjak még tenni nyugatra 5-6 panelt.
Mindenképp kellett a lapostetős részre, mert télre sok lett az árnyék . Tudom megtérülés, de ha másképp nem tudom bővíteni majd , ennyi.

Fel tudtam volna én is szerelni, nem erről van szó, nem akartam ,(gari is marad) jobb is . Szívtak a leszedéssel , rágyógyultak a würth rögzítők, mondták is, hogy már nem használják. vagy 10db-ot cserélni kellett, mert csak roncsolással jött le.

(#59008) 313313 válasza kardkovacsi (#59005) üzenetére


313313
addikt

Nekem nincs még meg a megújúló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű Fam vizsgám, és annyira nem is vágyok rá...
Ez egy gazdasági minisztériumi rendelet volt, és nem tudom miért fáj az, hogy elvárnak bizonyos vizsgák/szakképesítések meglétét azoktól is akik napelemet telepítenek....
Nyiván aki villanyszerelő papír nélkül telepített ilyen rendszereket őket nem fogja meghatni, hogy már egy plusz képesítés is kell hozzá...

Aztán mikor a "jó" kivitelezésű napelemek elkezdenek leolvadni a házak tetejéről akkor majd lehet nézelődni és felelősöket keresni.

Villanyszerelés nem játék. Ha valamit benézel/elrontasz ember(ek) hallhatnak meg... Én azért mindig elgondolkozok dolgokon, pláne mikor ezt látom egy papíron: ".... büntetőjogi felelőségem tudatában kijelentem....".... aztán néha van baj is, és akkor van szerepe a papíroknak és annak, hogy azon kinek/kiknek az aláírása szerepel...

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#59009) Tapsi válasza kardkovacsi (#59005) üzenetére


Tapsi
veterán

Ezen nem tudom, hogy mit kell ríni. Ha valaki pénzért végez szakmunkát, akkor még egy szaros szobafestőtől is elvárják a végzettséget (talán most törölték el amúgy náluk). Miért lenne ez más?

Az tényleg nonszensz, hogy nálunk a faluban például tűzoltók csinálták a telepítéseket mindenféle végzettség nélkül. Az egyenáram önmagában egy speciális terület, még a legtöbb képzett villanyszerelő számára is sötét folt.

[ Szerkesztve ]

(#59010) Frankie50 válasza gyulaszu (#58995) üzenetére


Frankie50
tag

Nálam működik a telefonos app, és az asztali program is, megvan a minden adat az utóbbi napok, hónapok.

(#59011) leslieke válasza gyulaszu (#58995) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Nálam is működik, ma is és nincs kieső nap visszamenőleg sem.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#59012) kardkovacsi válasza Tapsi (#59009) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

De várj itt most a bővítésről volt szó. Az ok, hogy kell egy érintésvédelmi jegyzőkönyv, inverter telepítéshez kell villanyszerelő vizsga. De bakker, egy MC4 csatlakozó összedugásához FAM vizsga?
Nálam pl. így jöttek telepíteni 3,5 éve. Jött egy villanyszerelő srác, ő csinálta lent a dolgokat, inverter, bekötés a betápba, olvadó biztosítékok stb. Volt másik 3 aki felment a tetőre, felrakta a panelokat, összedugdosta az MC4 csatikat, csinált pár méter DC kábelt és lehozta az inverterhez.
Na most ha jól értem mostantól, 4 darab FAM vizsgás figurának kell kijönnie telepíteni. Vagy legalábbis aki a tetőn összedugja a csatlakozókat neki kell ilyen vizsga. Nálam ez WTF kategória.

Amúgy ez valami hasonló mint a eredet vizsga. Valaki anno kitalálta hogy húzzanak le az autósokról még egy bőrt, majd mikor kiderült, hogy sok lopott autó is átment, "ja, hát ez semmire se garancia"

[ Szerkesztve ]

(#59013) asdf_ válasza MrZed001 (#59006) üzenetére


asdf_
veterán

Nemtom, nekem ugyanaz a bajom vele (jelenleg) mint az SE-vel, nem látom/értem, hogyan jönne ki a matek vele. Amikor egy SE opti ugyanannyiba kerül, mint egy félnoname lakossági tábla napelem, úgy, hogy 10kW alatt még az inverterük sem olcsóbb a többinél, nekem ez nem adja ki.
Nyilván vannak egyéb gyártók, de ezeket nem ismerem, ezért maradjunk a szokásos Hoymiles-nél. Nettó 300 euró az a 3F mikroinvertere, amire 4 panelt lehet nyomni (de ennek csak 2 MPPT-je van, nem 4). Azaz 30e/tábla. Legyen 8 kW-os rendszer, 19 tábla, következésképp kell hozzá 5 ilyen inverter, 1500 euró (ehhez biztosan jön még sallang, kábelei, csatlakozói, monitoringhoz wifi). 200 Euróval olcsóbb, mint egy Gen24, cserébe egy helyett 5 eszköz, ami meghibásodhat, és az nem bent a falon lóg fix 20-25 fokban, hanem a tetőn fagy és fő meg a tábla alatt. Biztosan az én ismereteim hiányosak, de a fentiek és a számai alapján nem látom, hogy hogyan és miért vonzana be.
USA meg egy külön állatfaj, a string inverter ott kb. szitokszó.

(#59014) kardkovacsi válasza 313313 (#59008) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

"Aztán mikor a "jó" kivitelezésű napelemek elkezdenek leolvadni a házak tetejéről akkor majd lehet nézelődni és felelősöket keresni." - telepítettek 6 GWp napelemet az országban enélkül az elmúlt pár évben. Most hogy már nincs telepítés, hirtelen fontos lett a FAM vizsga :)

(#59015) snooze


snooze
veterán

és mi lesz a cserép napelemek szerelöivel?ott hogy lesz?😀villanyszerelö lesz tetöfedö vagy forditva??😀😀😀

GO Gunners!!!

(#59016) edeleny válasza 313313 (#59008) üzenetére


edeleny
őstag

Magyarorszag olyan ország, ahol a hatóság szereti, ha a nép tudja, hogy ő a hatóság, és félnek tőle! Nem az állam (a szolgáltatók) vannak az emberekért, hanem az emberek azért élnek, hogy ezeknek a hatóságok létét bizonyítsák!

Már többször írtam, panelek felszerelése nem agysebészet! Az ember betart néhány egyszerű szabályt és nem lehet gond!

2 milla egy ilyen tanfolyamért akkor is erős lehúzásnak értékelem, ha nem tudom mi van benne. Páran biztos jól járnak vele!

Szintén Gazdasági Minisztériumi rendelet, hogy aki 2 liternél nagyobb, és fél bar-nal nagyobb nyomású készüléket kezel, annak Nyomástartóedeny vizsga kell.
Most ültem végig egy 9 napos borzadályt. Három nyugdíjas oktató makogta végig a múlt századi tananyagot. Már amikor kijöttem az iskolából se tudtak volna ujjat mondani.
De kell a papír......., és mindenki boldog!
A miniszter, mert tudják, hogy van minisztérium. A Kft, mert hosszantartó biztos meló. (5 évente meg kell újítani), én, mert miközben az iskolapadban aludtam, se kellett melózni!

Úgy, hogy éljen a FAM!

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#59017) gorbep válasza kardkovacsi (#59012) üzenetére


gorbep
senior tag

Látom, ez nagyon becsípődött neked.... sajnálom, de szerintem jogos intézkedés ( mondom úgy, hogy legalább 3 évig biztosan én sem nyúlhatok hozzá)... a string szerelés közben feszültség alatt van, és nem kicsit... ugyanígy FAM köteles lett a kisfeszültségű akkumulátor szerelése is, mert az is életveszélyes munkavégzés közben (minden szünetmentes karbantartó kollégám megégette már magát legalább 1x csúnyán)...

És ne gyere azzal, hogy le lehet ponyvázni.... fent a tetőn 30-40 panelt? nem mondod komolyan... a halálos áramütéshez 100mA is elég, nem kell 10A... annyira nem tudod leponyvázni...

Értem hogy fel vagy háborodva, de miért kellene 4 FAM vizsgás szerelő?? 1 is elég, aki végzi a feszültség alatti szerelést... DC dobozt is meg lehet szerelni fesz mentesen.... csak akkor kerül feszültség alá, amikor összedugod a string elemeit...

És nincs olyan, hogy csak egy kicsi bővítés... OKJ papír nélkül nem csak egy családi házat nem szerelhetsz meg, egy kismegszakítót se cserélhetsz ki... vagy egy konnektort sem szerelhetsz fel... ez pont ugyanolyan. Aki PV rendszereket szeretne szerelni, az szerezze meg hozzá a szakképesítést... ez minden szakmában így van... a kóklereket meg ki kell szűrni...

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#59018) snooze válasza edeleny (#59016) üzenetére


snooze
veterán

akkor te sz@rabbul jártál,hogy végig kellett ülni..😀😀nekem ugyanez online volt,otthon,kényelmesen..😀😀a gyakorlatrol meg a vizsgárol inkább no comment..😂😂😂

GO Gunners!!!

(#59019) gyulaszu válasza Frankie50 (#59010) üzenetére


gyulaszu
senior tag

és leslieke
Még egy kicsit vártam és utána újraindítottam az invertert.
Ekkor helyreállt a kapcsolat és beküldte az adatokat.
Érdekes módon a délelőtti termelés a napi összesenben benne van, de a diagramban hiányzik :F

gyulaszu

(#59020) senki68 válasza gorbep (#59017) üzenetére


senki68
senior tag

Persze ahhoz, hogy megrázzon, legalább mindkét végét egyszerre kellene fognod, ami ugye esélytelen.

Kóklereket meg simán ki lehet szűrni. Azt mondod FAm vizsga kell a napelemszereléshez? Akkor minek adnak ki olyannak vállalkozói engedélyt akinek nincs?

(#59021) kardkovacsi válasza gorbep (#59017) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Már miért ne lehetne leponyvázni? Most mennyibe kerülne egy 1,7x1 méteres gumis ráhúzható fekete akármi? Arról nem is beszélve amit senki68 írt, hogy zárnod kell az áramkört, amihez elég nagy balfékség kell.

Persze, hogy becsípődött. Az a bajom ezekkel, hogy monopóliumot ad egy csoport kezébe azzal, hogy baromi magasra rakja a belépési küszöböt miközben egy szög egyszerű műveletről beszélünk. Annak meg mindig az a vége, hogy brutál drága lesz minden. Az időzítés meg kifejezetten vicces. Most hogy lement a napelem boom hirtelen fontos lett ez? Előtte 5 évig nem volt az.

Mi lesz következő? Hogy otthon nem cserélhetsz kereket, mert kell majd hozzá TAM vizsga, mert terhelés alatt van az emelő és mi van ha véletlenül kókler leszel és eltekered a kiengedő szelepet és ráesik valakire az autó. Persze mindezt kössük egy 2 millió forintos vizsgához és mindjárt 100e forint lesz egy téli-nyári gumi csere.

[ Szerkesztve ]

(#59022) senki68 válasza asdf_ (#59013) üzenetére


senki68
senior tag

Ha veszel autót, hogy jön ki a matek a Mercédesre? Vagy Audira?
Mi a baj a Suzukival?

(#59023) asdf_ válasza edeleny (#59016) üzenetére


asdf_
veterán

Szintén Gazdasági Minisztériumi rendelet, hogy aki 2 liternél nagyobb, és fél bar-nal nagyobb nyomású készüléket kezel, annak Nyomástartóedeny vizsga kell.

Ez gumisokra is vonatkozik? :D Mert ugye ha hülyék vagyunk, akkor ne félig, hanem teljesen és egységesen legyünk azok...

(#59024) senki68 válasza asdf_ (#59023) üzenetére


senki68
senior tag

Háztartási gázpalack?

(#59025) wik_406 válasza asdf_ (#59023) üzenetére


wik_406
csendes tag

Es a teherauto/busz soforokre?
Kerteszre, aki jon osszel kifujni az ontozorendszert?
Vagy az IT-s emberre, aki kompresszorral fujja ki a port a gepbol?
:D

Wik

(#59026) kardkovacsi válasza gorbep (#59017) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

De amúgy lefordíthatjuk úgy is, hogy a fő probléma a TAM vizsga ára.
Ha lenne külön napelem szerelő, fél napos kis tanfolyam ahol elmondják, hogy ezekre figyelj, itt és itt lehet benézni a dolgokat, ezek a veszélyek. Tanfolyam végén egy teszt és az egész egy nap alatt megvan, 30-50e forint.

(#59027) asdf_ válasza senki68 (#59022) üzenetére


asdf_
veterán

Sehogy. És semmi baj a Suzukival (és 2-4x annyit adtak el belőle, mint Mercedes-ből meg Audiból). Mercedes meg Audi amúgy akkor sem kéne, ha enyém lett volna a mai hatoslottó :D.
Amúgy ha tele lennék lóvéval előbb "szórnám" napelemnél SE-re a pluszt, mint autónál A helyett B-re.

(#59028) asdf_ válasza senki68 (#59024) üzenetére


asdf_
veterán

Háztartási gázpalack?

Tízpontos találat.

(#59029) mezis válasza gorbep (#59017) üzenetére


mezis
nagyúr

Eddig úgy tudtam, hogy a váltakozó áram ütése halálos, az egyenáram inkább csak éget.

" Edison az egyenáram, míg Tesla a váltakozó áram pártján állt. Ez volt az úgynevezett Áramok Háborúja.
A váltakozó áram démonizálásához Edison az emberek empátiájára alapozott. Szokatlan és kegyetlen módszert választott: oly módon próbálta nyilvánosan bemutatni a váltakozó áram veszélyeit, hogy halálos áramütést mért kóbor kutyákra, és cirkuszi elefántokra."

[link]

mezis

(#59030) mezis válasza asdf_ (#59023) üzenetére


mezis
nagyúr

Kukta? :F

mezis

(#59031) gorbep válasza senki68 (#59024) üzenetére


gorbep
senior tag

XXL kólásüveg, SUP, kerék... :D

De hogy komoly legyek, hegesztő CO2 és Ar palack?, Klímások? :W

#59021 kardkovacsi Ja, hogy 1 enként becsomizod... és amikor a string végére értél kismukk végigszalad a panelok felületén és leszedegeti? vagy drónnal lehorgászod? Nem cikizés... tényleg próbálom elképzelni... ugyanis ha csak 1-et ponyvázol le, attól még a többi panelon van fény, a stringen meg delej, csak épp 30V-al kevesebb... :U

Pont ezért nem került a tetőn lévő stringre SE, mert mi van ha a tábla közepén száll el egy opti? Fel kell venni a tábla felét, hogy eljuss hozzá...

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#59032) kardkovacsi válasza gorbep (#59031) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Nálam mondjuk egy sor van, így könnyű. Én biztos ponyváznám előtte és kész.
Persze soha senki nem foglalkozik ezzel, egyszerűen figyelsz ne zárjad az áramkört.

De azért remélem érted te is mi a problémám ezzel az egésszel :)
Tényleg, akkor te egy konnektor feltételéhez a kerti házban hívsz egy villanyszerelőt? Annak ellenére, hogy ott szaladgáltál a nagyfesz laborban a 10 millió voltos lökőgenerátor mellett anno :)

(#59033) kardkovacsi válasza mezis (#59029) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Az egyenáram elég aljas. Az megcsap és azt hiszed minden ok, csak kis buborékok keletkeznek a véredben amik fél nap múlva megölnek.

(#59034) senki68 válasza mezis (#59029) üzenetére


senki68
senior tag

Az egyenáram a vesédet nyírja ki. Igen gyorsan.
Most gondolj bele egyenárammal bontják a vizet. Elektrolízis.
Az ember szervezetének több mint fele víz.

Veszélyesebb, mint a váltóáram.

(#59035) gorbep válasza kardkovacsi (#59032) üzenetére


gorbep
senior tag

Igen nehéz kérdés... persze mindenkiben van egy reális kockázatvállalás, szabály ide vagy oda... persze magamnak megszerelem...

DE, amióta villanyszerelőnek tanulok, és a kollégám meg igazságügyi szakértő és látom az eseteit... már nem csinálom meg másnak... mert ha valami történik, akár azután hogy más (is) belepiszkál, tiéd (is) a felelősség... az meg meg sem fordul a fejemben, hogy munka szintjén csináljam meg valakinek...

Amíg nem láttam a dolog jogi/felelősségi hátterét sokkal bátrabb voltam... boldog tudatlanság

A FAM vizsga tanfolyam nagy része nem is okítás, hanem esetismertetés, videókat mutatnak, hogy kellően beszarj... és folyton benned legyen a félsz, hogy ne lankadjon a figyelmed... mindig tiszteld a feszültséget és az áramot... nagyon hatásos... :U El sem tudtam képzelni mikre képes a villamos ív... és ez az amit a saját bőrödön nem lehet megtanulni

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#59036) asdf_ válasza gorbep (#59035) üzenetére


asdf_
veterán

Jó, de beszaratás az azért megvolt már az iskolában (persze ha nem pék pakol napelemet). El sem tudom mondani, hány oldalt írtam tele anno az iskolában, hogy a tokmánykulcsot soha nem hagyom a tokmányban :D Ha a műhelyben a tanár a nevemet kiáltotta előbb néztem az esztergagépre (hogy már megint benne hagytam-e a tokmánykulcsot), mint a tanár irányába, hogy mit akar :). Meg amikor lánggal tanítottak hegeszteni, akkor is az első nap az volt, hogy szépen elmagyarázták, hogy akkor melyik palack mi merre, mekkora a nyomása, mit és hogyan kell beállítani a reduktoron, hogyan kell begyújtani meg ilyenek. Aztán a következő héten amikor ismét mentünk, akkor úgy indult, hogy mindenki kint marad a terem előtt, egyesével be és akkor nulláról állítson be mindent szabályosan és gyújtson lángot. És elmondták, hogy akkor mi hogyan és miért nem volt jó. És figyelembe véve, hogy úgy 60-80 m2-re voltunk vagy 8-an, tehát volt 8 szerelék is, azaz 16 palack (amiből ugye 8 oxigén, 150 barral), ha ott eldurran valami, nemhogy a termet, de a fél iskolát viszi kb. Egyből megtanulta tisztelni az ember és nem hülyéskedett vele.

(#59037) MrZed001 válasza asdf_ (#59013) üzenetére


MrZed001
tag

A matek azoknak jön ki akinek kevés helyből kell a legtöbbet kihozni ... úgy hogy mellette még fa/kémény/egyéb árnyék is mászik át a tetőn.
A DC string hiánya, meg hogy nem futkosnak 600+Vdc-k a tetőn ... a minimumra redukált tűzveszély pedig sokakat csábít.
Valamint ha egy meghibásodik, akkor nem áll le a teljes termelésed mint egy string inverternél.
Nem is tudom visszatettem-e Szakmai csoportba az ausztráliai válogatást napelemes tüzekből. Ott pl ezért terjed. Na meg ott erősen ajánlott panelenkénti RSD, és onnan már nem annyival őrülten drágább inkább a mikroinverter.

(#59038) kardkovacsi válasza gorbep (#59035) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Most hogy így elmondtad azt hiszem én se fogok a szomszédoknak segíteni villanyt szerelni :)
De mondjuk a multi klíma kültérinak én csináltam meg a villanyszerelést. Apóssal kiástuk a 15 méter árkot, bele a PVC kábelcsatornát, abba egy 6-os vezetéket és azt be a villanyóra szekrénybe. Legalább rendes kültéri vezeték volt nem a jóvanazúgy beltéri mint amit sok helyen ilyenkor is raknak.

Amúgy a poén, hogy egy csomó villanymérnök/infós ismerősöm villanyszerelőnek tanul. Te vagy már a harmadik akit hallottam. Lehet nekem is meg kéne csinálni egy ilyet poénból. Aztán a végén még kiderülne, hogy jobban fizet mint a mérnöki munka :)

[ Szerkesztve ]

(#59039) VaZso válasza gorbep (#59017) üzenetére


VaZso
senior tag

Remélem, a törpefeszültségű akkumulátorok szereléséhez (mondjuk 50V DC körül) még nem kérnek FAM vizsgát...

Ill. mi a helyzet vajon a naplemente utáni/éjszakai napelem-szereléssel (bekötéssel)?
Az lényegében feszültségmentes állapot, és egy LED-es reflektor nem fog tudni különösebb energiát adni ahhoz, hogy gyakorlatilag feszültség alatt álló legyen...
...esetleg napelemenkénti optimalizálóval szerelt, "rapid shutdown" támogatású rendszer esetében...

(#59040) edeleny válasza asdf_ (#59036) üzenetére


edeleny
őstag

Az a fránya tokmány kulcs! 😁😁
Úgy is csak akkor tanulnod meg, mikor mögötted csattan a szekrényen! Valami hasonló fajta suliba járhattunk!

A Nyomástartó szabály alól elég sok kivétel van. Iyen a gáz palack, a sprésdoboz, és minden katonai cucc.

Ezzel a FAM vizsgával nem sok minden fog változni.
Nálam volt egy villanyszerelő szaki, aki kötötte az invertert. Volt egy szerelésvezető aki fent volt a tetőn és pakolta a síneket, meg volt két segéd. Majd akinek papírja van elküldik vizsgára és meg is vagyunk!

Igen, sok mindent megszerelek magamnak, de másnak pénzért se.....

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#59041) 313313 válasza kardkovacsi (#59032) üzenetére


313313
addikt

Konnektor csere:
Mikor csináltam a villanyszerelő iskolát, mesélte az egyik tanuló(40+-os csóka) őt áthívták egy szombat délután cseréljen le pár db konnektort és villanykapcsolót egy házban. Szabadkán vásárolt cailivili termékek voltak. A tanuló társam elmondta a tulajnak, hogy felejtse el a vackait és hogy nem vállalja el a munkát. A faluban lévő idősebb villanyszerelő megcsinálta a munkát. Pár hétre rá tűz ütött ki és leégett a ház. Szerencsére nem hallt meg senki....

Nekem is volt, hogy anyósnál konnektort kellett volna raknom egy olyan 2,5mm2 mm fal vezeték végére, ami 1-1,5 órával előtte lángolt. Én azt megtagadtam. Após erősködött. Aztán elmagyaráztam neki, hogy szeretem a munkám, és nem szivesen hagynám abba azért mert elveszik a bizonyítványom egy újboli meghibásodás/tűz miatt. Felájánlottam, hogy ott hagyom az anyagot, szerszámot, rakja ő össze. Nyelt egy nagyot és elfogadta.
Mikor beköltözött anyós a kertesházba, mondtam neki, hogy kuka a villamos hálózat a házba, csináltassa meg. (Nekem időm kedvem nem volt belefolyni a dologba) ő sokalta az árát, a festés és egyéb dolgok fontosabbak voltak.... Festésre, előtetőre, garázs renoválásra, kerti dzarokra elvert majd 5-5,5 millát (szakképzett értékbecslő volt...)

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#59042) 313313 válasza kardkovacsi (#59014) üzenetére


313313
addikt

Mikor Monoron kapcsoltunk Szlovákoknak naparkokat volt érdekes dolog. Egyszer egy egész köf mérőcella robbant be, ezzel leültetve egy egész 22kv-os vonalat...
Ugyan az a kivitelező másik parkja. 0,4kv-os gyűjtősín robbanás. Mindig megmosolyogtak, hogy úgy kapcsoltunk, mindig mindent becsuktunk. A következő kapcsolásnál a Prolános is felvette a sisakját, becsukta az összes ajtót a trafó házon, és olyan részre állt, ami védett...
A pék szlovák szerelt tervekből, telefonos segítséggel...

Szerk.: MVM napelem park bekapvsolás Kecskemét. Ott el volt kötve 2 park betápja, fel volt cserélve. Mivel rutinosak voltak az MVM-ek leszedték mind a 3 parkról a köf-ös földelést, így kapcsolásnál nem üktettük le a kecskeméti déli ipar 22kv-ot, annak lettek volna következményei...

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#59043) kardkovacsi válasza 313313 (#59042) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

De it se a DC ág volt a ludas. Nekem a MC4 csatlakozó összedugásához FAM vizsgával van a bajom :)

(#59044) ecaddsell válasza gorbep (#58997) üzenetére


ecaddsell
aktív tag

Én azért ezzel óvatosabb lennék.... mert ha az egység sugarú felhasználó ezután felmegy a tetőre, és agyonb@szatja magát a 900V DC-vel

Egység sugarú felhasználó aligha megy fel a tetőre, akkor is nagyobb a valószínűsége, hogy valami más baleset éri minthogy néhány kész csatlakozót összedugjon.
Csak úgy érdeklődnék, hogy a tetőn melyik az a műszer a 2 millás beméretett műszerparkból amit ehhez használni kell?
Ja hogy semelyik (eleve költői volt a kérdés)?
Javarészt készre szerelt dolgokat kell összedugni a végén...
Az optimalizálóval működő megoldás meg egy drága és extra hibaforrás hosszútávon (persze vannak előnyei is, csak ahol nincs árnyék sosem oda kicsit luxus)...

Ebből a történetből nekem az jött le, hogy totál ellene vannak a HMKEnak (inkább a parkokat tolják) és ha betiltani nem tudják akkor legalább jól meg kell drágítani. Ennek kitűnő eszköze az agyonszabályozás és az extra bürokrácia (aminek mindig vannak haszonélvezői akik a leghangosabban tolják, hogy ez miért kell). Ennek nálunk mindig is nagy hagyománya volt.

(#59045) Frankie50 válasza gyulaszu (#59019) üzenetére


Frankie50
tag

Üdv!
Én nem értek hozzá, de ha volt termelés, akkor valami kommunikációs hiba lehetett, esetleg wifi. A görbénél nekem is volt olyan, hogy délután megszakadt, aztán másnap már megvolt. A lényeg hogy termeljen :K

(#59046) senki68 válasza ecaddsell (#59044) üzenetére


senki68
senior tag

"Az optimalizálóval működő megoldás meg egy drága és extra hibaforrás hosszútávon"

És még mindig csak az anyagi oldala. Tudom, hosszútávú biztonságért pénzt nem adunk :)

(#59047) asdf_ válasza ecaddsell (#59044) üzenetére


asdf_
veterán

Csak úgy érdeklődnék, hogy a tetőn melyik az a műszer a 2 millás beméretett műszerparkból amit ehhez használni kell?

Igen, vannak néha érdekes előírások. autóvizsgáztatáshoz pl. hiteles mérőszalag, tolómérő, anno kellett chipkártyaolvasó is, ami végül sosem lett használva semmire, de a hitelesített eszközök egy része is csak az x évenkénti hitelesítéskor kerül elő a dobozából (és viszi fölöslegesen a pénzt).

(#59048) drdr


drdr
senior tag

Hello,

mostanában nem követtem ezt a topikot, hogy van most az éves elszámolás?
Nekem pont dec 31 az évforduló, 2023-ban az MVM (DÉMÁSZ) küldte is az elszámoló számlát január közepén, de az idén semmi... Van valami változás? Azt tudom, hogy betáplálásért már szinte semmi nem jár, csak mégis szeretnék egy hivatalos elszámolást (bár az adatok ott vannak az MVM appban)...
Hogy veszik figyelembe a tavalyi betáplálás visszatérítését?
Köszi.

[ Szerkesztve ]

(#59049) kardkovacsi válasza ecaddsell (#59044) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

"Ebből a történetből nekem az jött le, hogy totál ellene vannak a HMKEnak (inkább a parkokat tolják) és ha betiltani nem tudják akkor legalább jól meg kell drágítani. " - gyakorlatilag meg akarják akadályozni a bővítéseket. Mert az áram igény nő és ha mondjuk az átlag felhasználó ahová leraktak egy 7-es invertert meg egy 7-es rendszert elkezd bővíteni akkor simán tud abból 9-est is csinálni minimális vágással...azaz egy 20-30%-al még meg tudják tolni a termelésüket.

(#59050) H-Mano válasza snooze (#59015) üzenetére


H-Mano
tag

A nálam telepítő villanyszerelő csak úgy említette a paneleket felszóró két srácot: az ácsok.....

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.