Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#45001) sethyx válasza 313313 (#44987) üzenetére


sethyx
csendes tag

Az mondjuk komoly változtatás, nekünk is padlástérben, fagerendán van...
Tudsz erről bővebben mesélni, mi fog kelleni helyette ahol messze van az inverter, vagy mikor várható az új OTSZ?

(#45002) senki68 válasza Zolee897 (#44986) üzenetére


senki68
senior tag

Vannak olyan országok ahol kötelező. Nálunk nem.

Sehol nem írtam, hogy minden inverterben van ívvédelem. Pl a Froniusban sincs.
Ívhibáról beszélünk, de te görcsösen ragaszkodsz a zárlathoz, csak hogy igazold magad.

Kiindultunk abból, hogy az SE megéri e a felárat, erre jössz a huaweii+opti kombóval, ami ugyanolyan feláras mint az SE, de itt már nem számít a felár mert legalább huaweii.

A lényeg, magadnak igazold, a kínai koppintás is milyen jó. :)
Én biztos nem bíznám rá az értékeimet, életemet.

(#45003) Zolee897 válasza senki68 (#45002) üzenetére


Zolee897
tag

"Sehol nem írtam, hogy minden inverterben van ívvédelem."
Azt írtad lentebb, hogy "Az AFCI kötelező.". Az AFCI (Arc-fault circuit interrupter) az az ívvédelem. Tehát vagy nem tudsz angolul vagy szimplán fogalmad sincs az inverterekről, csak pár dolog rádragadt, miközben napelemeket szereltél.

"Pl a Froniusban sincs"
Mivel láthatóan gondban vagy az angol nyelvvel, ezért magyar oldalt küldök. A https://www.tisztaenergiak.hu/fronius-inverter/ oldalon az van, hogy "A Fronius ívhiba megszakítása (Arc Fault Circuit Interruption (AFCI)) az invertereket az NEC 2011 szabványnak megfelelő, legcivilizáltabb integrált technológiává teszi, a ma elérhető legnagyobb biztonságot nyújtva"

Annyit még ehhez, hogy amit mi zárlat védelemnek hívunk (és amihez kell tehát valami optimalizáló vagy panelenkénti elektronika), az talán a Huaweinél Pinpoint Arc Fault Positioning néven fut. Tehát simán lehet, hogy a Huawei is tudja, persze optimalizálóval, hiszen ehhez az inverter önmaga kevés, SE-nél is kevés önmagában. Ennek utána kellene nézni.

"Kiindultunk abból, hogy az SE megéri e a felárat"
Itt most annyi történt, hogy kiderült, hogy baromira nem értesz ehhez a dologhoz, nincs átfogó képed, ami alapján mondtad, hogy a SolarEdge biztonságosabb, mint a többi. Mert kiderült, hogy a többi is tudja, tudhatja ezeket a biztonsági szolgáltatásokat. És akkor igen, most kanyarodunk vissza ahhoz, hogy megéri-e ez a biztonság a felárat. Mivel az AFCI (ívvédelem) mindegyikben van (te írtad, hogy kötelező), erről nincs mit beszélni, ez tehát nem előnye a Solaredge-nek.

A kérdés az, hogy a zárlatvédelem (talán Pinpoint Arc Fault Positioning néven fut) megéri-e a plusz pénzt. Ezt a SolarEdge rendszer tudja alapból, mivel az csak optimalizálókkal együtt tud működni, más rendszer csak akkor tudja, tudhatja, ha veszel hozzá optimalizálót (Huawei valószínűleg tudja, a többi rendszert nem néztem meg, de te úgy is nagy napelem szakértőnek adod ki magad, nyilván utána tudsz nézni). Számomra ez a zárlatvédelem elég erőltetett és baromi ritkának tűnő hibákat old meg de én nem tudom eldönteni, hogy megéri-e.

[ Szerkesztve ]

(#45004) senki68 válasza Zolee897 (#45003) üzenetére


senki68
senior tag

"Úgy tudom vannak országok ahol kötelező a panel szintű védelem, azaz, hogy kiálljon a panel valami minimális feszültségre, nálunk nem."

Erre írtam. Nem azt írtam, hogy nálunk kötelező.

Angol nyelvel gondban vagyok, mivel jelenleg Magyarországon élek és itt a hivatalos nyelv a Magyar.

Az, hogy te mit találsz a neten az nemigazán érdekel. jobban hiszek annak az embernek aki a Froniust oktatja. És állítják nincs benne, nem is lehet állítani, én se találtam meg sehol.

Az látszik fogalmad sincs az inverter működéséről, az SE-ről meg még annyi sem, neten kutakodsz , angol szövegeket elemzel.

Aki ért is hozzá, tudja jelenleg az SE a legbiztonságosabb inverter, te meg ujjongják, hogy vettél egy olcsó kínai utánzatot, milyen jó neked.

(#45006) 313313 válasza sethyx (#45001) üzenetére


313313
addikt

Csak ennyit tudok, amúgy tőlünk nyugatra se ajánlott beépíteni, pont a veszélyessége miatt...

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#45007) Zolee897 válasza senki68 (#45004) üzenetére


Zolee897
tag

"Angol nyelvel gondban vagyok, mivel jelenleg Magyarországon élek és itt a hivatalos nyelv a Magyar. "

A magyart ebben az esetben kisbetűvel kell írni. Ha már angolul nem tudsz, legalább a magyar helyesírást tanuld meg! :-)

Inverter témában leírtam mindent, az állításaimat ellenőrizhető módon igazoltam. Az hogy aki téged oktat, mit mond és hitelesebb-e, mint a gyártó által kiadott hivatalos specifikáció, ami kb 10 másodperc alatt megtalálható, azt mindenki döntse el. A továbbiakban ehhez nincs mit hozzátennem.

(#45008) Tapsi válasza 313313 (#45006) üzenetére


Tapsi
veterán

Ez amúgy annyira tipikusan magyaros. Megvetetik drága pénzért a szart, majd változtatnak a szabályozáson.

(#45010) Zolee897 válasza Tapsi (#45008) üzenetére


Zolee897
tag

A https://www.mnnsz.hu/napelem-kupi-kotelezo-tuzveszely-es-hamis-biztonsagerzet/ oldalon az van, hogy

"A manapság használatos tűzeseti leválasztó kapcsolók a működésűkhöz szükséges energiát elektrolit kondenzátorokban tárolják, melyek viszont a hőmérséklet ingadozásra rendkívül érzékenyek. Így a kívül elhelyezett szakaszolók viszonylag hamar tönkremennek."

Azt lehet tudni, hogy ezek a tűzeseti leválasztó kapcsolók mikor hibásodhatnak meg úgy, hogy tüzet okoznak? Egyáltalán lehet olyat mondani, hogy van olyan típus, ami biztonságos?

(#45011) LOTR válasza Tapsi (#45008) üzenetére


LOTR
addikt

amúgy nem feltétlen
ez talán gyakoribb eset mint gondolnánk, hogy miután kitaláltak valamit, ami működik az elméletben, a gyakorlati alkalmazás közben bebizonyosodik, hogy nem is pont úgy van, ahogy "papíron" működött és ezen tapasztalat miatt változtatnak rajta
(véleményem az, hogy összességében lehet talán jobb is, ha nem tudjuk, hogy az iparban ez milyen gyakori jelenség lehet...)

másik téma:

ha már úgyis inverterek, ráadásul huawei
mi a vélekedés arról, hogy a gyári 10 év garanciát az inverter árának kb 30-40%-áért újabb 10 évre meg lehet hosszabbítani?

vagyis, kb kevesebb ~1,4x-es inverter árért lehet kapni 20 évig garanciális invertert (huaweinél)
ha abból indulunk, hogy 10-15évig bírja az inverter (akkor a +5 év garinak kevésbé van értelme, de ez a +10év sokaknak talán elgondolkodtató lehet, nyilván kérdés, hogy 15-20 év múlva lesz e még gyár, aki cseréli a garanciális termékeket)
vélemények?

One Ring to rule them all

(#45012) robi-k válasza Zolee897 (#45010) üzenetére


robi-k
őstag

Kézi működtetésű pl. nem hibásodik meg :)

(#45013) leslieke válasza LOTR (#45011) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Engel érdekel a téma, hol lehet meghosszabbítani? Vagy a telepítő cégen keresztül lehet, kell, érdemes?

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#45014) kovacsit válasza LOTR (#45011) üzenetére


kovacsit
tag

... vagy lesz-e akkor olyan inverter (vagy lehet, hogy már nem is annak fogják hívni) ami esetleg jóval olcsóbb, hatékonyabb/korszerűbb, több szolgáltatást nyújt, ahol már fel sem merül egy 15 éves eszköz megtartása, ha már egyszer úgy is van valami baja...

Ezeket úgy is csak a jövő mondja majd meg...

5-7 évvel ezelőtt a 300w-os panel nagyjából a csúcsnak számított... ma már 500-asok is vannak..

Plz telefonon keress... !! Telefonszám az extra adatoknál...

(#45015) senki68 válasza Zolee897 (#45007) üzenetére


senki68
senior tag

Csak Neked!!!! emeltem ki :)

Aki engem oktat az a gyártó embere. Inkább hiszek neki, mint a neten keringő rossz fordítással fordított angol szövegnek.

Hol van a menüben???????????

Legalább 1 esetet mondj mikor az SE optimalizáló tüzet okozott. Ha meghibásodik leáll.

Amúgy érdekes, hogy huaweii-nél nem gond a tetőre tenni optimalizálót, SE-nél meg vétek :)

(#45016) senki68 válasza robi-k (#45012) üzenetére


senki68
senior tag

De csak szerinted.
Ugyanolyan tűzveszélyes.

(#45017) Zolee897 válasza senki68 (#45015) üzenetére


Zolee897
tag

"Hol van a menüben?"

Miért kellene, hogy legyen ilyen a menüben? Mit akarsz a menüben látni? Nem tudom, hogy lehet-e ezt kapcsolgatni, miért kellene? Olvasd el a specifikációt és okosabb leszel.

(#45018) Zolee897 válasza robi-k (#45012) üzenetére


Zolee897
tag

Az lehet, hogy bizonyos esetekben nincs is ilyen tűzeseti leválasztó kapcsoló? Mintha lett volna valami 5 méteres határ, őszintén ez már csak rémlik, de nekem nem hiszem, hogy beépítettek ilyet, simán csak a Huawei inverteren van egy DC kapcsoló. Most nem tudom megnézni, de emlékeim szerint így van. Ez lehetséges szerinted?

(#45019) Zolee897 válasza senki68 (#45016) üzenetére


Zolee897
tag

"Ugyanolyan tűzveszélyes. "

Konkrétan miért? Én max azt tudom elképzelni, hogy a kézi működtetésű csak akkor okozhat tüzet, ha a kapcsoló hibás (de ezzel az erővel bármi lehet hibás és azért ezzel az erővel bármilyen kötés meghibásodhat tehát a faladban a wago is és ettől kell rettegni) vagy akkor ha hibás és ki-bekapcsolásnál ívet húz és nem oltja ki. Tehát ha jól értem, ha kézi kapcsolású és nem kapcsolgatjuk vagy akkor kapcsoljuk, amikor nem süt a nap, akkor nem fog problémát okozni soha. De ha rosszul értem, szólj nyugodtan!

(#45020) Zolee897 válasza senki68 (#45015) üzenetére


Zolee897
tag

"Legalább 1 esetet mondj mikor az SE optimalizáló tüzet okozott. Ha meghibásodik leáll."

Ahogy írtam, nincs erről adat. Ahogy arról sincs, hogy a zárlatvédelem hiánya okozott-e tüzet. Amíg nincs adat, addig hangulatkeltés ezzel érvelni.

(#45021) Zolee897 válasza senki68 (#45015) üzenetére


Zolee897
tag

"Aki engem oktat az a gyártó embere. Inkább hiszek neki, mint a neten keringő rossz fordítással fordított angol szövegnek."

Ez nem hibás fordítás, hanem az eredeti angol specifikációja a Froniusnak. Vedd már a fáradtságot, hogy utánanézel a dolgoknak és nem csak össze-vissza beszélsz!

Nyomtasd ki hivatalos dokumentumot és dugd az oktatód orra alá, hogy akkor most mi van és adja írásba, hogy a gyártó hivatalos specifikációja hibás. Ha így van, akkor neki, mint a gyártó emberének kötelessége ezt megtenni és jelezni a gyártó felé, hogy javítsa a hibát. Ha ezt nem teszi meg, akkor egy felelőtlen kontár. Ha viszont a spec jó, akkor megint csak kiderült, hogy félrebeszéltél.

[ Szerkesztve ]

(#45022) LOTR válasza leslieke (#45013) üzenetére


LOTR
addikt

általában a kivitelező tud ebben segíteni, ott kezdeném a helyedben

ha az a kiindulási alap, hogy 20 éven belül tönkre fog menni az inverter, akkor megéri a plusz garancia
a (távoli) jövőbe mutató részletek pedig eléggé véleményesek, ezért is próbálom érdeklődni, hogy ki mit gondol

#45014 kovacsit
mondhatni talán mindegy is, hogy milyen "kiváltó" eszköz lesz a jövőben erre a célra, fogyasztóvédelemnél törvényi szabályozás van a garanciális ügyintézésre is

a szolgáltatóval pedig szerződés van róla, hogy legálisan használja a felhasználó az eszközt, így műszakilag megegyező (esetleg kiváltó) eszközt miért ne lehetne használni akár a jövőben is?

ismétlem, pont azért érdekelnének a vélemények, mert többen azért több mindenre tudnak gondolni, de egyelőre a legnagyobb kérdőjelnek azt látom, hogy ha jogutód nélkül szűnik meg a garanciát vállaló cég, akkor ugye nincs ki ellen eljárást indítani sem (ezt meg mindenkinek mérlegelnie kell, hogy ez az eset vajon milyen valószínűséggel fordulhat elő)

One Ring to rule them all

(#45023) robi-k válasza Zolee897 (#45018) üzenetére


robi-k
őstag

Igen, nem minden esetben kell ilyen leválasztó kapcsoló.
Lsd, a 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 87. §.

(#45024) Caranita


Caranita
aktív tag

Megjött a mérési eredmény: link link

Képesek voltak behazudni mindent tökéletesre, és leírni hogy minden fasza, amikor a mérési időn belül volt olyan nap, amikor 8* állt le az inverter 1 órán belül.

Kizárt hogy ezek valós adatok legyenek.:W

(#45025) Caranita válasza Caranita (#45024) üzenetére


Caranita
aktív tag

Ráadásul pár nap után kicserélték a regisztert, mondván, hogy rossz amit feltettek, mert nem rögzített semmilyen adatot, akkor nagyon érdekes, hogy lehet, hogy mégis az eredeti időintervallum adja a mérési eredményeket... :((

[ Szerkesztve ]

(#45027) zsinnyegtet


zsinnyegtet
aktív tag

Üdv Mindenkinek!
Kicsit több mint 1 hete múlt 1 éves a rendszerünk (~1350 kWh plusszban).
Van esetleg valami extra teendő ilyenkor vagy:
- várjam a leolvasót
- leolvassák távolról és nézzek rá néha az EON appra?
(EON, Fejér megye)
Köszönöm szépen. :R

A rock and roll az nem egy tánc...

(#45028) senki68 válasza Zolee897 (#45019) üzenetére


senki68
senior tag

Konkrétan azért mert nincs használva, az érintkezők korrodálnak, rossz lesz az érintkezés ergo ív lesz. És teljesen mindegy, hogy kézi vagy automata. Ezért is van nálunk fejlettebb országokban már betiltva.

Te inkább hiszel egy neten keringő valaminek, mint a gyártói oktatáson elhangzottaknak.
Pedig még direkt rá is kérdeztem, tehát elég konkrét választ kaptam.

Ha valami benne van, benne kellene lennie a menüben, másképp hogyan állítod?
Ha ismernéd az AFCI működését, tudnád, azt bizony állítani kell. Akár ki meg bekapcsolni.

De te inkább keresgélsz a neten, minthogy elmenj egy oktatásra, és mégis túl okos akarsz lenni.

(#45029) leslieke válasza zsinnyegtet (#45027) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Leolvassák távolról.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#45030) zsinnyegtet válasza leslieke (#45029) üzenetére


zsinnyegtet
aktív tag

Köszönöm a gyors választ.

A rock and roll az nem egy tánc...

(#45031) korcsi válasza korcsi (#44139) üzenetére


korcsi
veterán

Meg is volt bővítés!

referencia 5700(XT) plexi ARGB-s blokk eladó!

(#45032) WiZARD válasza senki68 (#45016) üzenetére


WiZARD
addikt

Még mindig jobb ha kézzel kapcsolva ott van user amikor kigyullad, mintha a padláson felügyelet nélkül gyullad ki ;)

1 órán át próbáltam Eon-t telefonon elérni, emailre 5 napja nem jön válasz. Határidőből nem akarok kifutni. Így 10es inverterbe nem merek belevágni.
Úgyhogy felhívtam az 54es versenyzőt, hogy vágjunk bele.

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

(#45033) senki68 válasza WiZARD (#45032) üzenetére


senki68
senior tag

Merthogy nem akkor gyullad ki, mikor kapcsolod, és 0-24-ben nem állsz ott mellette.

(#45034) WiZARD válasza senki68 (#45033) üzenetére


WiZARD
addikt

Akkor nem szóltam, azt hittem kapcsoláskor gyulladnak ki, nem akkor amikor zárt/nyitott nyugalmi állapotban van.

Sokat úgyse tudok tenni, most úgyis felrakják ha költelező, aztán max levetetem ha már nem kötelező :W

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

(#45037) süti5 válasza Zolee897 (#45035) üzenetére


süti5
őstag

"Én pl elég defenzíven vezetek, többek között akár az útvonalat is aszerint módosítom, szerintem ezzel eléggé csökkentem a sérülésveszélyt,"

Ez mit jelent, tényleg érdekelne... Ahol sok autó van oda nem annyira mész, vagy ez hogy valósul meg a gyakorlatban? Ahol gyorsabban mennek pl. autópálya, azt kerülöd, vagy hogy?

(#45038) Zolee897 válasza süti5 (#45037) üzenetére


Zolee897
tag

Alapvetően elég nagy követési távolságot tartok, nem mondom, hogy biztosan, de sokkal kisebb valószínűséggel kerültem volna problémába pl. a homokviharnál.

Igyekszem fizikailag mindig távol lenni mindenkitől.

Riktán hajtok gyorsan

És igen, olyan utakat preferálok, ahol kisebb a forgalom. Nincs problémám az autópályával, de ha tudom, hogy valamikor sokan vannak, akkor megyek mellette a régi úton. Autópályán nem sietek, ha azt veszem észre, hogy idegbajosok vannak aznap, kiállok a külsőbe és végigcsorgok, nem fogok tolakodni, kinőttem már ebből. De út és út között is van különbség és naptól és napszaktól is függ. A 81-esen pl idegbajosok vezetnek, mert sietnek Győrbe, Ausztriába vagy Fehérvárra. Inkább megyek körbe. De mondjuk a régi 7-es reggel, este telítettebb, akkor lehet, hogy autópályán megyek, de pl szombaton reggel ha még nincs üdülő szezon, akkor sokszor 80-nal végig lehet menni rajta pl fehérvárig és kb senki nem fog megelőzni. A 81-esen, ha mész mondjuk 100-al, ott a sietősok leelőznek akkor is. Vagy az is számít, hogy szemből jönnek-e sokan (pl pest felől, mert délután jönnek haza) vagy a te irányodból.

Nyilván persze, ha valakinek menni kell, mert naponta ingázik, akkor más a helyzet, nincs igazán választás. Szerencsére nálam nem ez a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#45040) robi-k válasza senki68 (#45039) üzenetére


robi-k
őstag

Pl. ilyen kontaktorokkal 100% elkerülhető a hasonló probléma nagyfeszültésgű és nagyteljesítményű, terhelés alatt lévő DC áramkörök kapcsolására, a szakmámban már sok-sok évtizede használjuk, és még egy jármű sem égett le kontaktor hiba miatt :U
Amúgy egyetértek veletek, én a saját HMKE rendszeremben szintén nem fogok alkalmazni tűzvédelmi leválasztó kapcsolót ;)

[ Szerkesztve ]

(#45041) User_2 válasza senki68 (#45039) üzenetére


User_2
tag

ezt nemigen említik az Edison-Tesla párbajjal kapcsolatban.

nemistudom érdemes-e feltenni a kérdést Edison milyen kapcsolót szándékozott alkalmazni a háztartásokban pl lámpakapcsolásra

(#45042) leslieke


leslieke
Jómunkásember

A tegnapi eső után ma mindhárom rendszer többször is elérte a maximális teljesítményt,.. szép tiszták lettek a panelek és a nap is ideális körülmények között süt. :C

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#45043) Zolee897 válasza senki68 (#45039) üzenetére


Zolee897
tag

Tudom, mi a különbség, probléma megszakításnál egyen- és váltóáram között. Bocs, lehet, hogy villamosmérnök vagyok és ennyit konyítok hozzá. Figyelmeztettem is a kilométeres modellvasút terapasztalt építő ismerősömet, hogy ha reléket használ egyenáramra, akkor mire kell figyelnie. Le vagy maradva :-)

De az előbb még korróziónál tartottál, most meg másról beszélsz. Feladom, mert láthatóan csak kötözködsz. Szólj, majd ha a froniusos oktatódnak megmondtad, hogy mondjon rá valamit, hogy miért van a Fronius weboldalán a hivatalos specben, hogy tudja az AFCI-t és ő miért mondja, hogy nem tudja. Járjon már utána, hogy tiszta vizet önthessünk a pohárba. Minden más csak mellébeszélés, amit csinálsz.

[ Szerkesztve ]

(#45044) peternac válasza korcsi (#45031) üzenetére


peternac
tag

grat, ilyen gyorsan hogy sikerült? :Y
én január 6-án indítottam teljesítménybővítési igényt online
eddig csak az automata email jött vissza, várok az mgt-re... (Bp., volt ELMŰ terület)
te mikor indítottad, hogyan? (online, offline ügyfélszolgálaton? számít ez egyáltalán?)
és milyen terület, szolgáltató?
próbálom őket telefonon elérni, de fél óra várakozás után megszakítja a vonalat mindig
üsz. irodába helyet foglalni műszaki ügyre meg lehetetlen :(((

(#45045) HunChris válasza Zolee897 (#45043) üzenetére


HunChris
senior tag

Itt lehet olvasgatni, ha érdekel, de már a többiek leírták a lényeget:
https://www.irishellas.com/files/solaredge_fire_and_solar_pv_systems.pdf

(#45047) senki68 válasza leslieke (#45042) üzenetére


senki68
senior tag

Ez egy érdekes nap.

(#45049) leslieke válasza senki68 (#45047) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Nálam is vannak ilyen völgyek-csúcsok, de nem ennyi.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#45050) molnartibor válasza Zolee897 (#45043) üzenetére


molnartibor
tag

Nem igazán szeretnék belemenni a vitátokba, annyit szeretnék kérdezni hogy itt arról beszélgettek hogy SE inverter panelonkénti SE optimalizálóval jobb-e mint a Huawei a saját panelonkénti optimalizálójával?

Mert a speceket olvasva nekem a válasz az az hogy igen, mert a huawei SUN2000-450W-P opti is lekapcsolja a kimenetet ha az inverter hibát észlel, konkértan 0V-ra leveszi a panel kimenetét ha az inverter lekapcsol vagy csak megszakad vele a kapcsolat.
[link]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.