Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37601) Monngoose válasza Partz (#37596) üzenetére


Monngoose
aktív tag

Azt hiszem értem.
Szóval a piros színszűrő alatt lévő fehér oled valahogy érzi, hogy piros színszűrővel párosították, ezért a piros komponense gyorsabban kezd öregedni. Ugyanez pl. a kék színszűrős esetében nem áll fenn, ezért a kék statikus tartalmak (bár ugyanúgy megterhelik az alpixelt) valamiért kevéssé öregítik azt. Világos. :DDD :DD :C

Az általam készített ill. módosított yaDIS sablonok (Templates) friss letöltő linkje: https://mega.nz/#!CJgFzAhI!IDi98X_kIrzbsJDifzgZoUtevqDXvIIeMcb34kh1ZUc

(#37602) Strezi válasza Monngoose (#37601) üzenetére


Strezi
őstag

Azonos érzékelt fényességhez a pirosra szűrt alpixelt erősebben kell vezérelni.

Használt LiFePo 15kWh akuk eladóak! ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#37603) djpundro válasza krx21 (#37588) üzenetére


djpundro
aktív tag

De en nem is ertem ,a gyartosoron nem leszoktak ellenörizni az ilyen hibakat ?Szerintem Pixelhibas teveket nagyon gyorsan robotizalva lelehetne a gyarto sor vegen ellenörizni.
A masik itt vagy te vagy mas mondta Foliaval van leragasztva a panel elöl .
En töbtöl hallotam hogy nincsen folia elöl a panelon es en is ketszer meg 2017 ben rendeltem Philips 9005 oledet es nalam csak nejlon foliaban volt az egesz es elöl meg egy kartonlap volt a panel hoz ragasztva .

Player: Samsung UBD-K8500: TV :Sat Receiver Vu+ Duo : Philips 65oled754 Avr : Denon avr x2400h . SOUNDSYSTEM :Teufel Ultima 40 Surround- Nas: Synology DS118

(#37604) daneel_hu válasza alaves (#37599) üzenetére


daneel_hu
addikt

Azért mert még normál, változatos tartalomnál is sokkal többet van használva a piros subpixel mint a másik kettő. Aztán a beégett statikus elemek többsége 100% vörös vagy 100% sárga. A 100% sárgához azt hiszem 100% vörös sub világítása is szükségeltetik. :)

A tévé életciklusa alatt talán a kék van legkevésbé használva.
+ kék statikus elemet is ritkán látni.

(#37605) daneel_hu válasza djpundro (#37603) üzenetére


daneel_hu
addikt

Ő a panelcseréről beszélt, nem a zsírúj tévé vásárlásáról.

(#37606) LógaGéza


LógaGéza
addikt

Üdv!
Egy ideje érlelődik bennem a gondolat, hogy szeretnék egy 65ös OLED kijelzőt. Eddig idegenkedtem kicsit tőle, ugyanis kvázi új technológia, lehetnek gyerekbetegségek, valamint emiatt drága is. Viszont átgondolva a dolgot, ha mindig ezen agyalok, akkor meg sose fogok semmit venni. :)
Véleményetek szerint mennyire várható további árcsökkenés az OLED piacon? Tudom, senkinél nincs ott a kristálygömb, de azért jobban ismeritek a piacot/technológiai fejlődést, ebből lehet következtetni.
Valamint melyik gyártót érdemes választani? Ahogy látom mindenhol LG panel van, akkor gondolom a vezérlő és a hozzá adott extra szolgáltatások a különbség.
Elsősorban a képminőség érdekelne, van külső médialejátszóm, szóval a belső szoftver nem lényeges, viszont szeretnék HDR10+/Dolby Vision támogatást. Philips hogy áll ebből a szempontból? Mindig is tetszett az Ambilight. :)

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#37607) Celtis válasza Partz (#37596) üzenetére


Celtis
veterán

Ez azt jelentené, hogy a sokat terhelt fehér subpixel egy idő után elszíneződne kékes-zöldre. Viszont úgy tudom a fehér tartalomra nem kényes az LG OLED.

(#37608) Partz válasza Celtis (#37607) üzenetére


Partz
senior tag

Ha nem is színeződik el, de az idő haladtával valamennyire tolódhat a fehér színhője, mivel a fenti ábrán látott B+YG rétegelés is kiadja a fehéret. Itt kifejezetten a 2016 óta hozzáadott vörös szaturáltságért felelős ph komponens érintett, amivel kitolták a színteret anno DCI 99%-ra.

(#37609) stilo18 válasza Celtis (#37607) üzenetére


stilo18
addikt

Tehát pl egy fehér HUD játék közben nem annyira "vészes" dolog?

#PS5#C9/QN95#Xiaomi13TPro#SSArctisPro+DAC#Aonic50

(#37610) janos666 válasza stilo18 (#37609) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Nehéz kérdés ez, mert egy nagyon fényes fehér rosszabb lehet, mint egy sötét vörös. Alapvetően egyiknek sem kéne gondot okozni, csak ha nagyon sokáig van kint (több száz óra), vagy nagyon világos (a képen is magas érték, és a TV-n is jól fel van tolva az OLED Fény, vagy annak megfelelő kapcsoló más márkáknál), de még akkor sem percek kérdése.
Egyszerű single player játékokkal, legyen az akár egy 200 órás kampány egy RPG-ben, visszafogott TV beállításokkal nem kell nagyon félni, csak ha pl. online játék, amibe több éven át akár 1000+ órát is bele akarsz tolni, főleg ha nem csak éjjeli fényviszonyok közt, hanem nappal, és magasabbra tolt OLED Fény-el. Az szinte garantált, hogy előbb-utóbb beég úgy, akár egy éven belül, főleg ha rikító a HUD. De ha mondjuk szépen beleolvad a képbe (áttetsző, és a látványvilágra jellemző színeket használ, pl. zöldes szürkés), és közben másra is használod a TV-t, talán azzal is kihúzod, míg elavultnak fogod majd tekinteni a TV-t, vagy lecsökken a használt értéke annyira, hogy el tudod fogadni, ha selejtezésre kerül (elvégre mégis csak beletoltál több ezer órát, addig feltehetően élvezted, és utána is tökéletes lehet még az szerintem pl. TV adáshoz egy másik szobában, de pl. széles vásznú filmnél se fog zavarni egy fekete keretek helyére beégett játék HUD, szóval nem feltétlenül kuka még az úgy se azoknál sem, akik háklisan a hibákra) De egy példa: ha beleégetsz egy vörös csíkot a kedvenc online játékoddal a felső sarokba, azt játék közben sem fogod látni (nem veszed majd észre, hogy picikét halványabb az a csík), és filmnézés közben sem a fekete kereten, csak TV sorozatoknál. Szóval ha csak erre a kettőre használod, akkor nincs belőle gond. Ha pedig változatosabban használod, akkor nehezebben, később lesz csak fakulás.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#37611) gu007


gu007
aktív tag

Mostanában néztem pár természetfilmet és havas tájnál látható a tv két szélén függőlegesen egy-egy kék árnyalat ami kb 1-1 cm széles. Esetleges panelcsere után megjavulhat? 55C9

(#37612) djpundro válasza LógaGéza (#37606) üzenetére


djpundro
aktív tag

Szia Geza
En mar vagy 10 eve mindeg Philipset veszek (2-3 eve cserelek) ,nem azert mert a legjobb ,hanem mert ambilghtes .Na most mar 2 eve rendeltem 2x is 9005 ös oledet a Philipstöl es meg annal a modelnel elcsesztek az Ambilight iranyt a beepitesnel (mivel az LCD ekhez kepes az olednel kisebb terület van a ledeknek mashogy van a beepites) es mert feltem egy kicsit a beegestöl ,visszaküldtem öket .
Na meg ami zavart hogy az csak 55 Zoll volt es szerettem volna mar egy 65 Zollosat .
Ami meg az arat illeti , emlekszem 2017 ben arrol almodtam hatha ev vegere olyan 2000€ ra lemegy az akkori Oled803 as peldaul .(de ez sem DOLBY VISION os volt meg akkor ) .
Hat megis egy 65PUS8102 2017 Oktoberebe .(direkt ledes HDR es igazi 10 Bit nagyon jo LCD ,most mindegyik 8Bit + FRC es 50HZ )
Mivel iden ,pontossan 2019 decemberetöl a tegnapi napig harcoltam a Philipsel (kephibas a HDR sötet reszleteknel)es legyözhettem öket ,most kaptam egy eselyt hogy egy Oledet vehessek magamnak .Visszavette a Kephiba miatt az Online aruhaz Universal.at es tudtam egy 65OLED754 megrendelni ugy hogy csak a 620€ különbseget kell kifizetnem ..

A lenyeg ,2017 ben meg almodtam ambilightes OLedröl hogy 2000€ ert megkapjam .Most 2020 ban siman meglehet venni , 1800€ ert ,egy Dolby Visonos Ambilightes uj 65oled754 est.
Tehat azert egy kicsit megy lefele az Oled ara.

Player: Samsung UBD-K8500: TV :Sat Receiver Vu+ Duo : Philips 65oled754 Avr : Denon avr x2400h . SOUNDSYSTEM :Teufel Ultima 40 Surround- Nas: Synology DS118

(#37613) sebgutkopf


sebgutkopf
őstag

Ahogy figyelem a beszélgetéseket többször visszaköszönő jelenség, hogy többen nagyon gyakran 1-2 max 3 évente cserélgetitek a tv-t.

Nekem előző LCD tv-im 5 éveket mentek csere előtt és semmi bajuk nem volt, valami új képesség, méret volt az, ami miatt újra vágytam és máshol azóta is üzemelnek azok a tv-k.

Most, hogy beléptem az OLED klubba némileg aggódva olvasom a beszélgetést, mert nincs ingerenciám 2 év selejtezni a C9-et.

Ennyire rosszak az OLED TV-k, hogy ennyi idő után elromlik, láthatóan gyengébb képet ad, beég stb...
a, Mi a csere oka?
b, Mit csináltok a régi tv-vel? (kuka, elszállíttatjátok az új kiszállításakor mit veszélyes hulladék)

(#37614) adamssss válasza sebgutkopf (#37613) üzenetére


adamssss
veterán

Nyugi. Itt a hangos kisebbseget olvashatod. Az a tobb ezer user akinek minden stimmel otthon elvezi az oled elonyeit. Nekem 3 eve van ilyen tv-m ami egyebkent egy 4 eves modell es egyszeruen tokeletes. Azt javasolom hogy ne jarj ide csak ha valami gondod kerdesed van mert ami itt megy a topikban egyesek reszerol az meg az eletrol is lehozza az embert...

Jo tv-zest! ;)

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#37615) tothl válasza sebgutkopf (#37613) üzenetére


tothl
addikt

Igen sajnos ezeknek 1 év alatt annyit romlik a képük, hogy kuka és cserélni kell.

(#37616) Gtaati válasza tothl (#37615) üzenetére


Gtaati
őstag

Helló!

Viccnek jó a hozzászólás :), de ellent mond a hibátlan 2017-es 55B7-nek amit otthon használok nagy megelégedéssel :)

(#37617) Calogero válasza sebgutkopf (#37613) üzenetére


Calogero
addikt

Régebben ugyan ez volt csak a plazmával, hogy így beég...úgy beég....
10 évig volt plazmám (Panasonic) és semmi gondom nem volt.

Plazma után más választásom nem nagyon volt... OLED vagy QLED. Az előbbi mellett (ismerve a hátrányait) döntöttem mert nálunk többnyire sötétben megy a tv, és ott jobban tetszett az OLED.

Használd a tv-t nyugodtan. Vannak olyanok is akik azért cserélnek mert mindig a fejlettebb technikát akarják használni.

(#37618) dh66e válasza tothl (#37615) üzenetére


dh66e
veterán

Miért kell hülyeségeket írni?

(#37619) H1N1 válasza dh66e (#37618) üzenetére


H1N1
aktív tag

Szagértő. :D

(#37620) Gigicuci


Gigicuci
senior tag

Van egy C9-nek olyan fényereje, hogy nappal egy világos szobában lehessen használni? A mostani LCD-m, 480 cd/m2 -et tud, van ilyen jó az OLED sima SDR TV adásnál?

(#37621) djpundro válasza sebgutkopf (#37613) üzenetére


djpundro
aktív tag

:) a, Mi a csere oka?
b, Mit csináltok a régi tv-vel? (kuka, elszállíttatjátok az új kiszállításakor mit veszélyes hulladék)

En azert cserelem mert a tehnika fejlödik es mert van is ra lehetösegem .
Az utolso 5 Evben 2 X ugyszolvan kiharcoltam hogy kephiba vagy Szoftver hiba vegett hogy visszavegyek es igy visszakaptam az összeget amiert vasaroltam es vettem jobbat dragabban .
Nem tudok azonosulni dolgokkal ha valaki ,valamit reklamoz es eladja nekem ,en fizetek erte es otthon azosonulok a hazugsagokkal hogy peldaul nem is igaz amit irnak ,nem ugy müködik vagy nem azon a minösegen ,ez szerintem csalasnak minösül ,csak sokat megsem erdekel ,el vele. .Peldaul nalam PERFEKT HDR el hirdettek .Hat azt a szot hogy PERFEKT masfel ev utan feltettem nekik ,hogy mit is jelent ?!
De idegfeszitö tud lenni ,de erre nekem megvan a kepessegem . :))

[ Szerkesztve ]

Player: Samsung UBD-K8500: TV :Sat Receiver Vu+ Duo : Philips 65oled754 Avr : Denon avr x2400h . SOUNDSYSTEM :Teufel Ultima 40 Surround- Nas: Synology DS118

(#37622) gu007 válasza Gigicuci (#37620) üzenetére


gu007
aktív tag

Igen, van.

(#37623) Robi BALBOA válasza tothl (#37615) üzenetére


Robi BALBOA
őstag

Bakker, akkor sietnem kell haza, hogy kivágjam az ablakon a tv-t, mert most volt decemberben egy éves! :DDD

Tuning mindenek felett! Legjobb a Legrosszabb! by Karesz:) , Én: és mivel iszod a Vodkát Karesz? Karesz: Hát,Ö?!?> Haverokkal!:) , Nem az a lényeg honnan jössz, hanem, hogy mit ISZOL!!! by-Bekő Lacika- /Abit és Fatal1ty alaplapokat Keresek!/

(#37624) dgyuri0123 válasza tothl (#37615) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

3. éve nyúzom az EG910-et és nem akar baja lenni, kopp kopp... ;)

"csak a zene van"

(#37625) Pro Koryak válasza sebgutkopf (#37613) üzenetére


Pro Koryak
addikt

1. a 2-3 éves szériákhoz képest van fejlődés vezérlés + panel szinten, emiatt ezeket érdemes lehet lecserélni 2018-2019 évj. modellekre, ha van rá mód

2. megy a gyerekszobába, hálóba, istállóba, eladják ... stb. + kizárólag az LG szerviz elnézően áll az elvileg nem garanciális cserékhez, javításokhoz is(emiatt is több lehet az eladott LG oled), így néhányan a gari lejárta előtt pár hónappal cseréltetnek panelt pl. 1-2 pixelhiba miatt(amit 1,5évig nagy megelégedéssel, hátradőlve elviseltek) => újra kapnak 2 év garit a panelre.

[ Szerkesztve ]

(#37626) Tengri válasza Robi BALBOA (#37623) üzenetére


Tengri
senior tag

"Bakker, akkor sietnem kell haza, hogy kivágjam az ablakon a tv-t, mert most volt decemberben egy éves!"
Ne fáradj vele, még a végén meghúzod magad! Érte megyek, mond a címet! :DDD

"Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos azt tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, azt hagyjátok békén..."

(#37627) stilo18 válasza janos666 (#37610) üzenetére


stilo18
addikt

Köszönöm a nagyon profi választ :R

#PS5#C9/QN95#Xiaomi13TPro#SSArctisPro+DAC#Aonic50

(#37628) sebgutkopf


sebgutkopf
őstag

Köszönöm a válaszokat! Megnyugodtam.
Max ha nagyon unnám majd 1,5 év múlva megszámolom a pixeleket :DDD

(#37629) Robi BALBOA válasza Tengri (#37626) üzenetére


Robi BALBOA
őstag

Csak egy roncsos B8, nem érdemes utazni érte. :DDD
Mondjuk van még rá majdnem 4év gari.

Amúgy mindenki úgy fél a vásárlástól, mintha csak 1hét gari lenne rá.
Minden tv-re van legalább 2év, ez idő alatt úgy is kiderül ha valami nem kóser.

Tuning mindenek felett! Legjobb a Legrosszabb! by Karesz:) , Én: és mivel iszod a Vodkát Karesz? Karesz: Hát,Ö?!?> Haverokkal!:) , Nem az a lényeg honnan jössz, hanem, hogy mit ISZOL!!! by-Bekő Lacika- /Abit és Fatal1ty alaplapokat Keresek!/

(#37630) salapp válasza dh66e (#37618) üzenetére


salapp
addikt

Szerintem poénnak szánta, csak nem egyértelmű.

Cathrine Tate: -Computer says: nooo!

(#37631) tothl


tothl
addikt

Nekem is B7 van, napi szinten használom és tökéletes.

A teszteken is a beégés jön elő sok ezer óra után, képminőség degradációja elenyésző.
Hozzáteszem az enyém 2 éves múlt és tényleg pont ugyanolyannak látom, mint amikor megvettem.
Túl van ez spilázva.

Az előző hozzászólásomat természetesen viccnek szántam.

(#37632) lionshamlet


lionshamlet
senior tag

Lg c9 Iptv app

Olyan appot keresek, ami az .m3u fajlt felismeri, pendriverol pl.
Vagy egyáltalán, a meglévő stream linkjeit be tudom potyogni.

Androidon hasznalom az IPTV Pro alkalmazast, Ami ezeket a funkciokat hibatlanul teljesiti.
Hasonlot keresnek a tv-re is.
Amiket eddig talaltam, ott semmi ilyesmit nem lehetett csinalni.

(#37633) janos666 válasza sebgutkopf (#37613) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Én pl. puszta hobbiból cserélgetem szinte minden évben.
Ha több pénzem lenne ilyesmire, akkor nem eladnám őket, hanem rotálnám sorban a szobák közt, ahol most 6-7 éves plazmák vannak. Mostanság minden évben sikerült barátságos vevőt találnom, aki értelmes összegért vitte el az értékesebb használt TV-im, egyébként nem adtam volna el őket, hanem vagy kihagytam volna egy-egy cserét, vagy mégis megtartottam volna egyet-egyet valamely másik szobába (akkor is, ha azokat szinte csak a vendégek használják, viszonylag ritkán).

Olyan is volt, mikor 1-2 éves plazmát (Panasonic 50UT50 vagy 50UT60, ami ~2012-es gyártmány, már nem emlékszem pontosan melyik volt, de először erre gondoltam váltani egy öregebb Panasonic G30-ról, mert ez volt épp eladó olcsón) cseréltem le egy ~6 éves plazmára (Pioneer LX5090H, avagy 9G Kuro, 2008-as gyártmány, amit kicsit túl drágán kaptam meg, mert nem akartam alkudozni, és úgy éreztem "ez kell nekem, kerül amibe kerül", pár év után hasonló módon vette meg tőlem egy hasonló vevő...).

Most pl. a C8->C9 csere szerintem nagyon megérte a HDMI 2.1 G-Sync miatt (már így is, hogy nincs még hozzá 2.1-es VGA, és 2.0 sávszélre, avagy 1440p120-ra van limitálva a mai kártyákkal 2160p120 helyett). A C7->C8 csere kevéssé volt indokolt. De szerintem az is jól meg volt indokolva, hogy miért nem vettem FHD, de akár még C6-os UHD HDR OLED-et se (azok még nem ütötték meg nálam a mércét az említett plazmák után, a C7 is határeset volt).

A lelkes felhasználóknak az a jó, ha minden évben van bármi kis fejlesztés, ami miatt cserélhetnek, ha akarnak, de nincsenek rákényszerítve sem. Az átlag vásárlónak csak az a fontos, hogy minél ritkábban legyen rákényszerítve, de TV esetén ez maga a kánaán, gyakorlatilag még ma is tudsz megfizethető módon üzemeltetni egy szürkeárnyalatos analóg CRT TV-t (olcsó kínai set-top-box és szobaantenna a földfelszíni digitális adáshoz, aztán SCART a TV-be... az már kérdés, hogy fogyasztás, szerelési költség, és élvezeti érték, stb szempontból economikus-e, de megteheted... akár Blu-Ray rip-et is nézhetsz analóg CRT TV-n olcsó lejátszókkal). De tippre elég kevés LCD éli meg a 10 éves kort jelentős javítási költségek, vagy idővel kialakult képhibák (pl. pixelcsíkok, durván inhomogéné váló háttérvilágos, stb) nélkül, a plazmákból is csak a jobb márkáknak van esélye (Pio, esetleg Pana, nem Samu vagy LG, itt a pixelcsík mellé feketén szemetelő pixelek jöhetnek be sokezer üzemóra után).
Szerintem kicsit ironikus ez, hogy mikor olyat olvas az OLED-ről az ember, hogy ne várjon tőle "örök életet", akkor hirtelen kritériumként jelenik meg, hogy "miért is ne!?!", pedig LCD-kre sincs több garancia, mint a szokásos (1-)2 év (esetleg 5, ha volt valami promóciós akció, de olyan is van néha OLED-re is) és azok el szoktak idővel romlani. A formátum alapú elavulás (pl. SDR->HDR) pedig ugyan az.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#37634) athomi válasza gu007 (#37611) üzenetére


athomi
veterán

Ha hátrébb ülsz akkor is látszik? Vagy ha elkezdesz valamelyik oldalra mozogni, akkor az egyik oldalon eltűnik, míg a másik oldalon nő a kék árnyalat területe? Ha igen, akkor színtorzulás. Nálam is jelentkezik fehérnél enyhén, sárgánál meg durván, de az zöldbe megy át.

[ Szerkesztve ]

(#37635) chros válasza Robi BALBOA (#37600) üzenetére


chros
őstag

Igy ennek nem kene igy lennie, es a gamma nem kepernyotechnologia fuggo.
Probad ki eslokorben ezt:
- tv belso lajatszojaval youtube black clipping [link] este
- elotte reseteld pl az SDR sotet szobat alapertekekre (brightness 50, contarst 85, gamma 2.4), ugy hogy a belso lejatszo aktiv
- a tv elotte legyen bekapcsolva min 10 percet
- nezd meg, kenyelmesen melyik also savot latod villogni, itt 18

(#37636) krx21 válasza djpundro (#37603) üzenetére


krx21
nagyúr

“Szerintem Pixelhibas teveket nagyon gyorsan robotizalva lelehetne a gyarto sor vegen ellenörizni.”

Akkor adjál tippet az LG-nek, hogy lehetne ezt megoldani? :DDD
Viszont a felhasználók 90%-a azt sem tudja, mi az a pixelhiba és soha nem is veszik észre. Nekik az ilyet simàn el lehet adni.

Szerintem minden LG Oled-en van védőfólia...

[ Szerkesztve ]

(#37637) salapp válasza krx21 (#37636) üzenetére


salapp
addikt

Így van, hülyék lennének nem megpróbálni elnyomni a pixelhibás példányokat. Az esetek többségében soha nem küldik vissza ilyen okból a tévét.

Cathrine Tate: -Computer says: nooo!

(#37638) janos666 válasza krx21 (#37636) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Tippre bőven elég lenne hozzá az, ami az öregedéskompenzációhoz készült, hogy bármikor ön-diagnosztizálja magán az összes (al)pixelhibát (a nem világító, vagy világosan ragadt pixel talán "furán" néz ki az ilyen méréskor, ami kisebb eltéréseket próbál keresni). Persze ez csak laikus tipp...

De amúgy a másik triviális dolog, hogy felvillantják a pixeleket, készül róla (és az aktív módú feketéről) egy nagy felbontású fénykép, és keresi a hibákat egy szoftver (megint csak az öregedéskompenzálás miatt szinte tuti, hogy legalább egy kis időre amúgy is hajtják őket, csak a fotózás lenne extra - hacsak nincs már amúgy is ilyen lépcső más miatt).

Viszont nekem is az a tippem, hogy a durva esetektől eltekintve, amit szinte biztos, hogy bárkit zavarni fog, eszük ágában sincs az ilyeneket kidobni ahelyett, hogy megpróbálják eladni (és igazából nincs is ezzel komolyabb baj, míg lelkesen cserélik annak, akit mégis bosszant, a gond akkor van, ha heteken át húzza az időt a szerviz is, és direkt olyan feltételeket akar teremteni, ahol inkább feladod, vagy eleve túl laza a politikájuk, hogy mi minősül hibának ez ügyben és szerintük mi nem zavarja a használatot...).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#37639) dh66e válasza salapp (#37630) üzenetére


dh66e
veterán

Akkor tegyen oda egy smile-t... :((( ,de ezt utólag is megteheti egy modi révén,mert így csak nettó butaság és megtévesztő.

(#37640) Jakesz


Jakesz
őstag

Sziasztok!
Lerágott csont lesz a témám, de tv vásárlás küszöbén állva kíváncsi vagyok a véleményekre. A kérdésem természetesen az oled vs qled témára fókuszál.
Mivel legalább 7 évre vennék tv-t, ezért a beégés veszélye miatt a qledet választanám,. Csakhogy itt és még más oldalakon is sokszor olvastam azt a kijelentést, hogy aki egyszer kipróbálja az oledet, az már nem akar más jelenlegi típusú tv-t nézni. Ez elbizonytalanított, hogy talán mégis érdemes lenne kipróbálni, ha ennyire üt.
Megnéztem ezt az összehasonlító videót: link
Lehet, hogy az én szemem rossz, de konkrétan semmi különbséget nem látok közöttük, még a csillagos képeknél is csak minimálisat, ahol az oled elvileg alázna a tachnológiájából adódóan. Persze nyilván egy kamerás felvétel nem adja vissza teljesen ugyanazt, mint élőben látva, de ez akkor is jelentéktelennek tűnik számomra ez alapján.
Ha üzletben nézem meg a tv-ket, az sem reális opció, mert azokkal a túlszaturált techdemokkal még a 120 ezres lcd tv képe is ezerszer jobbnak tűnik, mint amikor otthon filmezés van.
Szóval kíváncsi vagyok, hogy az oled mitől jobb annyival, hogy utána már más tv-re ne is akarjon ránézni, aki kipróbálja.

(#37641) adamssss válasza Jakesz (#37640) üzenetére


adamssss
veterán

Szerinted egy kameras felvetel a Te LCD paneleden vissza fogja adni az OLED elonyeit? :N
tessek elmenni mm-be sajat pendrive-al es tesztelni. Ha tetszik az eredmeny akkor hajra ;)

[ Szerkesztve ]

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#37642) ghiro


ghiro
csendes tag

Így járt már valaki? Panelcserés?
(OLED65C9PLA 2019 októberi gyártás)
Mennyi idő egy ilyen manőver?
Remélem hozza-viszi a szerviz mert nem egyszerű mozgatni...

[ Szerkesztve ]

(#37643) krx21 válasza Jakesz (#37640) üzenetére


krx21
nagyúr

Mint ahogy kaputelefonon keresztül sem lehet hifi rendszereket összehasonlítani.
Qled vs Oled-et pedig csak sötétben, nem utcai fények között.
Ha nem vagy érzékeny a kontrasztra és nem is kergetted a témát, akkor én azt mondom Quled.. Különben a videón is láttad volna amit kell...

(#37644) I.T.E.M válasza Jakesz (#37640) üzenetére


I.T.E.M
senior tag

Tényleg, valóban nincs különbség.. :DDD Azért én a helyedben ezt jobban átgondolnám, ha ezeken a képeken sem látod a drasztikus különbséget a két technológia között, akkor neked valóban nincs szükséged az oledre. :N Illetve, ahogy ajánlották, be kell menni és saját szemeddel kell összehasonlítani saját forrással a megjelenítőket. :K

[kép] [kép] [kép]

日本 - ダイレクトストリームデジタル

(#37645) renatto válasza I.T.E.M (#37644) üzenetére


renatto
őstag

Aki itt nem látja a különbséget, annak nem új tévére van szüksége, hanem szemüvegre. ;]

[ Szerkesztve ]

KLIPSCH DOLBY ATMOS 5.1.4 - RP-280F - RP-450C - RP-150M - RP-140SA - Monoprice Monolith 12 THX Epson TW9400 4K HDR - Yamaha RX-A2080 - Zidoo Z9X - XBOX SERIES X - ASUS TUF DASH F15

(#37646) janos666 válasza renatto (#37645) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Vagy csak nem tudja értelmezni, hogy mit kéne látnia.

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#37647) renatto válasza janos666 (#37646) üzenetére


renatto
őstag

A "semmi" és a "valami" között talán illene látni a különbséget (értelmező szótár/kézikönyv nélkül is).

KLIPSCH DOLBY ATMOS 5.1.4 - RP-280F - RP-450C - RP-150M - RP-140SA - Monoprice Monolith 12 THX Epson TW9400 4K HDR - Yamaha RX-A2080 - Zidoo Z9X - XBOX SERIES X - ASUS TUF DASH F15

(#37648) adamssss válasza krx21 (#37643) üzenetére


adamssss
veterán

Mint ahogy kaputelefonon keresztül sem lehet hifi rendszereket összehasonlítani.

Ezen hangosan felnevettem :)) De nagyon igaz.

[ Szerkesztve ]

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#37649) Pro Koryak válasza I.T.E.M (#37644) üzenetére


Pro Koryak
addikt

Itt valami beállításbeli/jelátviteli gond lesz, mert az, hogy semmi nem látszik több száz fénypontból/csillagból, azért kevésbé hihető.
Esetleg annyit késik a jel a Q90-en, hogy a kép rögzítésekor pont a "semmi" látható az 1.+3.képen.
Itt talán valóságosabb a difi:
[link]
[link]

Persze ezek alapján sem ajánlott egyből nekiugrani a netes rendelésnek, de látható/érzékelhető különbség van.

[ Szerkesztve ]

(#37650) janos666 válasza Pro Koryak (#37649) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Itt szerintem az a történik, hogy szabad szemmel lehetne látni azokat a csillagokat a QLED-en is (ha messziről és világos szobában nem, de sötétben közelről már igen), csak a kamerafelvételen nem (bár a TV beállításaitól függően lehet, hogy szabad szemmel sem látni semmit).
Az ismert dolog, hogy a limitált számú zónával dolgozó local dimming, ha úgy van beállítva, akkor drasztikusan elsötétíthet fényes foltokat, hogy a körülötte lévő nagyobb fekete terület ne legyen olyan fényes szürke. Ezt gyakran felüróják a Samsung-nak, hogy ezt kicsit túlzásba viszi (inkább a jobb feketét erőltetik, mint hogy a világos foltok elég világosak legyenek ilyen képek esetén). Sőt, állítólag nem is csak a LED vezérlés a túl fekete-orientált náluk az utóbbi pár évben, hanem mikor bekapcsolod a local dimming-et (LED zónázás), akkor kéretlenül bekapcsol mellé egy dinamikus kontraszt szabályzás is (szoftveres képmanipuláció, ami nem a LED-eket állítgatja, hanem a képet változtatja meg), ami az elmondások szerint szintén fekete-orientált (tehát inkább igyekszik bebuktatni mindent a feketébe a képen, hogy aztán kikapcsolhasson minél több LED zóna, mintsem hogy megőrizné a világos pontokat, mert akkor több lenne a világos szürke terület körülöttük, avagy rosszabbnak tűnne fekete mélysége). Így próbálja meggyőzni a vásárlót a Samsung, hogy a QLED-nek is majdnem olyan jó a feketéje, mint az OLED-nek. Persze mikor nincs, vagy alig van fekete terület a képen, akkor mehet az ellenkezője, nem kell lehúzni a LED zónákat, illetve a képmanipulációnak sem kell bebuktatni semmit feketébe, akkor a szoftver hagyhatja eredetiben, vagy felfelé húzhatja a fényes részeket (megint csak olyan állapotot teremtve, ahol a világos kép még világosabbnak néz ki). Csak a kettő nyilván nem megy egyszerre (hacsak nincs közel annyi dimming zone, mint pixel).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.