Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2051) KROK640 válasza hcl (#1987) üzenetére


KROK640
veterán

Zoltánnál (igen, annál a bizonyos Zoltánnál) pl az a probléma, hogy az épület amiben lakik műemlékjellegű. Ezért közölte a UPC, hogy ők ugyan be nem húzzák oda a netet, mert engedélyek meg papírok kellenének.
A telefonvonal miatt legalább ADSLje tudott lenni, de valami bitang lassú, mert régi vonalon megy. 10-15Mbit talán...

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#2052) hobizoli válasza KROK640 (#2046) üzenetére


hobizoli
nagyúr

szerintem 133MHz FSB-n 2600+ volt a vege a TbredB-nek 2133MHz-s orajellel, legalabbis ami kaphato is volt, es nem csak elvileg letezett, mint Colombo felesege
de igazabol mind1 volt, mert a szorzot oda allitottam ahova akartam 5-22x kozott

vettem 4db mobil Barton-t, hogy MSI K7D-be abba bedobok kettot a ket 2400+ helyett, meg a Abit-KV600-ba egyet -abba bele is ment-, meg egyet havercsavo vett volna, de meggondolta magat kozben, a cucc meg mar uton volt, ugyhogy azt vkinek eladtam Kelenfold-n
csak a MSI lappal nem indult el BIOS update nelkul -az meg nem votl hozza-, igy azt a kettot is el kellett adnom, amit abba szantam, de aki megvette a kettot o is egy ilyen Bi-Athlon technikat csinalt csak egy Gigabyte verzios alaplapban, ami viszont komalta frankon oket

eloszor a KV600 is unknow CPU at 2333MHz-t irt ki a CPUID koddal, aztan ahhoz jott ki egy beta BIOS hozza, ami mar felismerte
de 2333MHz-n default Vcore-n is ment abban vegtelen+1 napig, 233MHz FSB-vel 7:2:1 leosztassal
ugy eleg jol vette a lapot a gyors RAM orajel miatt
lehet azt emelve vitte volna a 2520 vagy tobbet nekem is, csak azt nem probaltam ki

több drón kell ;P

(#2053) Top cat válasza hobizoli (#2052) üzenetére


Top cat
őstag

2800+ volt a legnagyobb. :) Wiki szerint volt 3100+ is.

(#2054) hcl válasza bandiras2 (#2044) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Az kemény! Bármi másik gép -> nem volt hozzá valami spec. illesztő? Mert ha csak soros-párhuzamos portok, akkor simán :D
Amiket én láttam ónpasztázókat, azoknak a vezérlőgépe tele volt brutál nagy ISA kártyákkal. A kemencéé mondjuk elvolt 1-2 sorossal, oda tényleg mehetett volna akármi.

@koby11h : Venti már a 486 mellé is kellett, az is be tudott állni...nálunk az igazán durvák a passzív gépek voltak :D
A tápot meg illik éves szinten legalább, karbantartás keretében pucolni. A ventik is cserélhetőek. Mi mondjuk hetnete fújtuk a sorokon levő gépeket, amik azért nem véletlenül voltak porszűrős, ipari házban.
Az Intel hűtő felfogatását meg lehetne csavarokkal helyettesíteni (mondjuk rendes ipari gépekben nem is mindig a szabvány hűtő van, alapból nem SOHO desktopot kéne ipari környezetbe tenni).
Raspiból az újabbakat nem néztétek? Mert ha sikerült megoldani a melegedést, és csak a kraft nem volt elég, arra már a 3-as csak jó lenne...
Nekem ami tapasztalet volt ilyen böngészős termelésirányítási mókával, az az, hogy a gatya gépeken a böngészős szarul ment, de amire volt ugyanahhoz .net-ben készült kliens, az mint a szél.

@MonsteQ2002 : LOOLLL
Mondjuk a létesítők nem mindig szakemberek, vagy ha azok, akkor villanszerelő volt, stb., nem tud mindenképpen sokat a dolog infó részéről, egyszer megmutatták neki, azt' csók.
Anyámnál is volt ilyen, hogy a városban nagy hozzáértő hírében álló arc, aki kötötte a Vidanet-es, koaxos netet, közölte, hogy ő Linuxon nem tudja megnézni, van-e háló. (Nyilván a Google nem volt barátja.)
Mondjuk dualboot gép volt, telefonon elmondtam neki, hogy jut be a zikszpébe... :D

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#2055) Pötyi válasza hcl (#2042) üzenetére


Pötyi
őstag

FELSŐOKTATÁS első évében tanulni a BIOS fogalmát?!? Én tíz évesen tanultam az általános iskola számtek szakkörében! OMG, így múlik el a világ dicsősége!

:DDD

QNX is cool!

(#2056) hcl válasza koby11h (#2047) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Illetve, jut eszembe. Vannak mini-ITX és hasonló méretben mindenféle olyan lapok, amik passzív hűtéshez vannak kitalálva, akár PicoPSU-val... Ilyet is próbálhatnátok, a winfos+SAP klienst elviszi. Meg akár a windózt is lehet cserélni valami minimálabb Linuxra, ha csak böngésző kell, kevesebb prociterhelést okoz, kevésbé melegszik. Bootolni is lehet akár PXE-ről, így nem kell háttértár. Nem tudom, mi működne azokon a helyeken, de hátha adok ötlet :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#2057) aprokaroka87 válasza Pötyi (#2055) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Manapság már lehet a facebook a menő:D

(#2058) #33253120 válasza Pötyi (#2055) üzenetére


#33253120
törölt tag

Nálunk C64 volt általánosban számítástechnika fakultáción, meg szakmunkásban is számtech órán. :)
(Bezzeg a szakközepes évfolyamnak jutott már valami 286-os féle....)
Sokáig indokolatlan volt számomra is a Bios létezésének az ismerete. :)

(#2059) hobizoli válasza Top cat (#2053) üzenetére


hobizoli
nagyúr

paperware :DDD
kb olyan, mint az 1133EB rézbánya P3 volt :DDD

több drón kell ;P

(#2060) IO.sys válasza hcl (#2054) üzenetére


IO.sys
őstag

Azért a böngészőst tudomány megírni jóra. Szokták szidni a php-t pl., hogy csak egy scriptnyelv, a js méginkább, szar meg fujj, hát írjon meg valaki egy fullos fb chatet, és nyilatkozzon újra. Ugye ez azért durva, mert a weboldal egyszeri betöltődéses működését folyamatos adatkapcsolatúvá kell tenni a meglévő technológiai keretek között. Az egyszeri script kiddie általában egy kódoláshelyes adatbáziskapcsolatot nem tud összehozni, de már productionba fejleszt. Én megcsináltam, nyilván több lépésben, több éven át, még szex közben is a chaten gondolkoztam, aztán amikor sikerült, akkor lettem kezdő programozó, ez volt az első mérföldkő. Aztán 5 évvel később a 2., amikor már annyira sok mindent programoztam, hogy a rendszeresen elfelejtett résztudásokat is a L1 cachebe sikerült tennem, itt lettem kezdő programozó. Aztán abbahagytam, mert akkor robbant a web2.0 és az én haladási képességem és az érdeklődési köröm nem volt relációban a minden nyelvterületen százszámra születő új technológiákkal. Szóval a lényeg, hogy tapasztalatom szerint általában azok fejlesztik a webes interfészeket, akik még az első mérföldkövet se érték el, mert "nem kell, hogy jó legyen, csak működjön", oszt olyan is lesz.

凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...

(#2061) DJGABI válasza IO.sys (#2060) üzenetére


DJGABI
addikt

héten olvastam egy egész jó cikket hasonló témában: [link]

tl;dr: iszonyat bloat minden. a bloat keretrendszerekre írnak bloat programokat. és tényleg 100%ban igaza van

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#2062) Lenry válasza Pötyi (#2055) üzenetére


Lenry
félisten

akármelyik oktatás akárhanyadik évében az, hacsak nem számítógépeket akar majd javítani, de akkor meg nem egyetemen fog infókarra járni.
igazából rohadtul irreleváns ma már, programozónak meg főleg.

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#2063) quailstorm válasza Lenry (#2062) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Azért nekem is fura volt látni olyanokat mérnökinfón, aki egy VM-be nem tud normálisan feltenni egy linuxot, vagy nem tudja milyen extra gombok vannak a saját laptopjának billentyűzetén (pl. jobbegér), de az se volt semmi amelyik nem tudta maga fel/újratelepíteni a gépet.

Ilyenkor felmerül az emberben hogy mit nem tud még, és azért jellemzően máshol is vannak hiányosságok.
Meg van olyan is, akit magamnál okosabbnak tartok és jobb a KKI-ja mint nekem, mégis elrontott számomra alap dolgokat. De ugye én hobbiként is ezzel foglalkoztam, ő meg nem. Egyetemen meg nem tanították.

(#2064) hcl válasza Pötyi (#2055) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Na jó, de szám. tech szakkör nincs előírva a felvételihez, illetve az sem, hogy középiskolában valami infó szakra kelljen járnod. Ezeken kívül meg, hol találkozol vele?
Szerintem is az van, hogy ha valaki érdekel az informatika, akkor mire felvételizik, addigra tudja ezeket, de mivel nincs lehetőség megkövetelni, az alapoktól biztosítani kellene, hogy a hallgatókoz eljusson a dolog. Nem mellesleg, ha valaki magától, vagy szakkörön tanulta a dolgokat, azoknak nem azonos a tudásszintje, amire megint nem lehet oktatást építeni.
A 3 év BA sajnos főleg ezek miatt kevés már szinte mindenre, nem csak infó szakon.
Igazából lehetnének a felvételik tudásfelmérők is, és az alapján felzárkóztatni az elsősöket, de ugye mióta nincs felvételi, veszett fejsze nyele, mindenki bekerülhet, aki jó matekból, de nem érdekli a szakma.

@T_Chris : Volt nálunk is, de már XT, 286, 386 is :D 1990-es évek eleje :D

@Lenry : Nem. Jó szakember az alapoktól tudja annak a felépítését, amivel dolgozik. És érdekli is.
Ráadásul mérnökinfón nem 100%-ra specializált szakembereket képeznek, miért ne kéne tudniuk oda-vissza a főbb architektúrák, hálózatok, stb. működését?
Lassan ott tartunk, hogy ha azt merem mondani egy infós kollegának, hogy sry, de ezt (tetszőleges alapfogalom) tudnod kéne, akkor én vagyok a bunkó.

@IO.sys, DJGABI : Azaz. Ugyanakkor nem kellene erőltetni, csak ugye a telepítettel kicsit többet kell(ett régebben) foglalkozni. Minimálisan.
A bloat-sággal egyetértek, a programozóvá válás lépéseivel is.
(Én is írtam már local fejlesztésű dolgokat, és jóra megcsinálni, pláne minimális tudással, baromira nehéz, ha azt kérték, hogy valami komolyabbat fejlesszek, elmagyaráztam, hogy annak nem lenne jó vége. Ami most megy, az egy fullos adatgyűjtő rendszer a melóhelyen, fuzuemelést ért, de okádék az egész, használjuk a szűkebb csapatból páran, mert olyan adatokat nyer ki a szolgáltatásról, amiket a hivatalos nem, de ennyi, ennél több nem lesz.)
Igazából minden szakmánál így van, ha az ember jó akar lenni benne, akkor rengeteg tanulás, tapasztalés, gyakorlás, és érdeklősés. Ha az utóbbi nincs, akkor sosem lesz jó, ha van, akkor az előtte levők is mennek.

@qualistorm : +

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#2065) Peter Kiss válasza Lenry (#2062) üzenetére


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Releváns, mert néha el kell magyarázni a kedves rendszermérnök uraknak, hogy az IRQ-kat merre is kellene állítgatni, hogy menjen is a vas. Olyan nincs, hogy valami irreleváns - nap mint nap látom: aki meghúzta magának a "releváns-vonalat", az bizony fail-lel sok-sok ponton.

(#2066) dabadab válasza Peter Kiss (#2065) üzenetére


dabadab
titán

"néha el kell magyarázni a kedves rendszermérnök uraknak, hogy az IRQ-kat merre is kellene állítgatni, hogy menjen is a vas"

Milyen IRQ-kat? Most komolyan, mióta van PCI, azóta PC-n minden plug and play, az elmúlt pár évtizedben én nem nyúltam IRQ-hoz, sőt, nem is tudnám, hogy hol kellene és tök jól megvagyok nélküle (meg hát főleg úgy, hogy mostanában a legtöbb cucc eleve virtuális gépként fut), ha meg valami ARM-os platformot konfigurál, akkor meg ezt úgyis tudnia kell, de ott meg eleve nincs BIOS, ugye.

Nyilván mindig lehet találni valamit, ami pont egy embernek egyetlen alkalommal jól jött volna, ha tudja, de az oktatásnak inkább arra kell fókuszálnia, amivel az ideje 95+ %-ában foglalkozik.

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#2067) Peter Kiss válasza dabadab (#2066) üzenetére


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Nem Sanyika Pentium II-es gépére kell gondolni, hanem non-unified I/O-ra; lehet bohóczkodni runtime irq pin-nel meg mindennel, de a optimális akkor lesz a dolog, ha a megfelelő slot-ba kerülnek a dolgok, a megfelelő CPU alá a helyes beállításokkal. Még ezek után is sokat kellhet reszelni akár az OS-ben, vagy a használt szoftverben, de minél közelebb vagyunk a természetesen jó beállításhoz, annál egyszerűbb a dolgunk.

(#2068) galoslac válasza dabadab (#2066) üzenetére


galoslac
tag

Integrálással, mátrixokkal, gráfokkal, meg mondjuk szemaforokkal! ;]

Eladó Bosch IXO nyomatékadapter 1500/db egy-több-sok mint a kínainál

(#2069) dabadab válasza Peter Kiss (#2067) üzenetére


dabadab
titán

Ha tényleg ez a szakterülete, akkor tanulja meg, de ez tényleg pont olyan, hogy a területen dolgozók 99,99%-a soha nem lát ilyet.

DRM is theft

(#2070) MonsteQ2002 válasza hcl (#2064) üzenetére


MonsteQ2002
újonc

Igazad lehet, én még szakgimis vagyok de van hogy a 6 diplomás tanárt én oktatom. Hisz annyira buta hogy el nem tudom mondani.

Pl. Mondok szitukat, volt egy olyan órám még 9.-ben hogy ITAlapok...

Tanárom egy nő volt, gyakorlata szerintem zero.

Hozott laptopot bedugta a jack kábelt, és utána közli hogy az integrált hangkártyára nem lehet erősítőt dugni. Előttünk dugta rá a laptopra.

Vagy másik eset (ugyanez a tanár, még ugyanazon a tanórán is):
Mondja hogy ha szeretnénk alaplapot venni ahhoz új gépházat is kell venni, kérdeztük hogy minek? Még egyest akart adni mert kijavítottuk őt, hisz vannak szabványok (ATX, Micro-ATX, Mini-ITX stb..)

Az oktatást meg ha megnézzük én mióta ide járok de egyetemre gépet nem raktak elém szétbontva, és ezzel van elrontva oké hogy valaki tudja mi a BIOS fogalma menete (mint pl. a POST) de sajnos a magolás itt jön ki.

(#2071) Peter Kiss válasza dabadab (#2069) üzenetére


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

Ha nem is lát ilyet, valami fogalmának kellene lennie, múltkor például megkérdeztem egy emberkét, hogy tudja-e pontosan (vagyis kb.) mi van a C# async/await mögött, vagy mikor kell egyáltalán, mi történik stb... Ehhez kicsit el kell merülni egy kislábujjnyit az OS kernel-ben, erre is mondhatnánk, minek, hiszen .NET Framework, mindent megold helyettünk! :DDD

Minél többet tud valaki a dolgokról, annál ügyesebb.

(#2072) dabadab válasza Peter Kiss (#2071) üzenetére


dabadab
titán

Az async / await az meg mondjuk olyan, hogy annak aztán végképp semmi köze a BIOS-hoz.

DRM is theft

(#2073) aprokaroka87 válasza MonsteQ2002 (#2070) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Hmm.
Esetleg véletlenül nincs valami pc alkatrészeket árúsitó boltja?:D

(#2074) koby11h válasza hcl (#2054) üzenetére


koby11h
aktív tag

A 486-osok hűtését is kellett takarítani, de nem estek le maguktól :) Mi is takarítottuk őket rendszeresen az évi 1 az volt amikor szét is szedtük darabokra és ecsettel meg levegővel nekiestünk... a többi esetben 7/24 mentek és nem volt rá lehetőség.
Sajnos sem porszűrős házra, sem rendes hűtésre vagy passzív gépekre nem költöttek.
Vettek asztali gépet a mérnököknek, technológusoknak és a gazdaságira, aztán ha ott volt cserélve akkor azok mentek a vevői kapcsolattartóknak, és az ő gépeik mentek alsóbb osztályokra mint raktár, gondnokság, porta és amik onnan kikerültek az ment a gyártócsarnokba. Így sok gép mire odakerült meg volt 6-8 éves is és rá költeni már nem is akartak.
Pi3-asok voltak, hűtőbordával, műanyag házban, 2.5-3A tápegységekkel, de néha akadoztak. A microSD kártyák meg rendszeresen elszálltak. Meg sokszor tele voltak forgáccsal és néhol fűrészporral a jó elhelyezés miatt...
Mi is akartunk ilyen mini egybe gépeket, monitor hátára szerelve egy 32/64 GB SSD, Linux-al, böngészővel, de az drága. Tény hogy drágább mint a nullára leírt gépek így egyenlőre abbahagytuk az álmodozást...

"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."

(#2075) MonsteQ2002 válasza aprokaroka87 (#2073) üzenetére


MonsteQ2002
újonc

Meg kéne kérdezni tőle, hátha tudna adni olyan alaplapot ami mellé még gépházat is kell vennem nehogy szabványhoz képest vegyem. Meg akkor adjon már 2 processzort, meg dedikált hangkártyát mert integráltra ugye erősítőt nem lehet kötni xd

(#2076) KROK640 válasza koby11h (#2020) üzenetére


KROK640
veterán

Nekem volt olyan ismerősöm, akivel együtt toltuk a gameket esténként, hogy veled a Windowst is újararakatta volna, de neki még a gépet se kelljen restartolni.
Képes volt kifogáshegyeket gyártani, hogy miért nem indítja újra a gépet, a router stb. Te persze indítsd újra a gépet, sőt többször volt amikor a Windowst (az enyémet) is újrarakatatta volna velem, csak neki ne kellejen odasétálni a routerhez és újraindítani.

Végül úgy szokattam le erről, hogy egyszer amikor megint kitalálta, hogy én rakjam újra még a win-t is, csak neki ne kellene restartolni a gépét (Evolve-os idők) akkor eltűntem 20 percre majd közöltem vele, hogy újraraktam a gépet (amúgy nem) és ha nem ez volt a baj, akkor kiszámlázom neki a telepítést. Erre villámgyorsan újraindította a gépét, mielőtt megpróbáltuk volna, a játékot, és láss csodát működött minden :D

Onnantól azt mondtam neki, hogy én újraindítok, de ha nem segít indítson újra ő, különben telepítek, és fizetheti :D
Hosszútávon meg leépítettem.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#2077) hcl válasza dabadab (#2066) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Hol keresd - BIOS-ban. Mai napig ott van, lehet kapcsolgatni. Nyilván ritkán kell, de amennyiben a gép működését megérteted a diákokkal, ki kell erre térni. Éegalábbis, hogy tudja, mi az.

@galoslac : Amivel nincs is baj, csak mérnökinfón túlsúlyban van.

@MonsteQ2002 : "Igazad lehet, én még szakgimis vagyok de van hogy a 6 diplomás tanárt én oktatom. Hisz annyira buta hogy el nem tudom mondani."
Igen, ez marha nagy gáz. A többi is.

@Athlon64 : +

@koby11h : "A 486-osok hűtését is kellett takarítani, de nem estek le maguktól"
LOL, nálatok :D SOHO felhasználásban nem is egyet láttam :D (Magamnak meg nem volt hűtést igénylő 486-om.)

"Mi is akartunk ilyen mini egybe gépeket, monitor hátára szerelve egy 32/64 GB SSD, Linux-al, böngészővel, de az drága."
Ó, de ismerős :D Nem költünk, csak működjön végtelenségig :D (Pedig pár kiesés hiányából megvan egy csomó minden ára.)

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#2078) KROK640 válasza hobizoli (#2035) üzenetére


KROK640
veterán

Igen, a 8GB-os limit, erre én is emlékszem, és beleszaladtam egyszer csúnyán.

Még a 366-os Celeronom volt, és a 3.2-es winyómat igencsak csúnyán kinőttem, álmodoztam persze akár 20GB-osról is, de hát pénztem annyira nem volt.
Elindultam és eladtam a 3.2-es winyót, azzal hogy 4-5 ezrest hozzácsapva veszek egy 5.1-es 6.4-est, mindegy csak előrelépés legyen. Sikerült nagyon jó árban eladnom a 3.2-est (9500ft-ért akkor) amire nem is számítottam, és teljesen fellekesültem, hogy tulajdonépp 2-3 ezres és lehet az 8.4-es is. mire végiggondoltam, rájöttem h alig kell ráfizetni a 10.2-esre, és hát HDDből soeem elég, legyen inkább az. Nem ragozom, a nap végére a "de még 1-2 ezres és még nagyobb lesz" eljutott oda, hogy több mint +20db ezres hozzácsapásával sikerült egy 20.4GB-ossal boldogan hazaballagnom. Előtte egy havernál is bent volt a gépbe minden rendben.
hazaértem, gép merevre fagyott, amúgyis csak 8GB-ásnak látja. Elszaladtam másik haverhoz nálas is hibátlanul ment. Hamar kisütöttük, hogy az alaplapom 8.4-ig kezeli a winyókat, vagyis vagy olyannak jumperolom és használom úgy, vagy lapcsere. Mivel az előbbiről hallani sem akartam, így hát jött a "kabátot a gombhoz" hadművelet. Sikerült jó áron elpasszolnom a gépemet, egyedüli szépséghibája az volt, hogy a V3400-as TNTm miatt kellett főképp a vevőnek a gép, így az egyetlen olyan cuccot amit megakartam tartani a félkonfigból, oda kellett adnom.
Na így lett a 366-os Celeron, Procomp ki tudja milyen chipsetes rettenetből, 96MB RAM és ASUS V3400TNT 16MB-ból, 466-os Celeron (ha már lapot cserélünk procit is cseréljünk) VIA Tomato alaplap, 96MB RAM, Manli TNT2 M64 32MB... A poén h az új gép kb ugyanolyan lassú volt játékok alatt mint a másik, mert amennyivel gyorsabb volt a proci, annyival lassabb a VGA (amiről eleinte azt hittem h pedig az is mennyivel jobb lesz); ráadásul az alaplap sem volt a legjobb, UDMA sem votl rajta, de legalább kezelte a 20GB-os HDD-t. Ugyan a váltás nem került olyan sokba, hála a jól eladott előző gépnek, de azért mégiscsak egy 4-5ezresnek tervezett winyócseréből végül félgép csere lett, a hülye 8.4GB -os korlátolt limites bios miatt. (akkoriban még a Bios frissítés - pláne az olcsóbb lapokon - nemigazán volt opció).

Ez a történet rávezetett arra, hogy van ilyen limit is, illetve h meg kell nézni HDD vásrálás előtt, hogy az alaplap mégis mekkora HDD-t képes kezelni.
(van ilyen limit még asszem 32GBnál is, a 80-as azért sem lett volna jó az általad említett gépbe, mert azt visszajumperolni is csak 32GB-ra tudta volna, amit szintén nem ismer fel)

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#2079) KROK640 válasza hobizoli (#2052) üzenetére


KROK640
veterán

133MHZ FSB-n valóban 2600+ volt a legnagyobb, de volt 166-os FSBvel is, ott a 2600+ valami 2083MHZ volt, a 2700+ 2166MHZ meg 2800+ 2250MHZ-en (ezek 166-os FSBn futottak), illetve fehér holló kategóriában létezett 200-as FSB-s 2200MHZ-es ami 3100+ volt. 2700+-os meg 2800+-osom még volt is így rajtam átfutóban.
Amúgy ha nem jött volna a Barton, akkor biztos vagyok benne, hogy 200-as vonalon még 1-2 modell ki tudott volna jönni. Persze nem szerették mert spéci RAM, durván jó lap kellett hozzá, egyszerűbb volt 166-os FSBvel dupla annyi cache-el új generációnak eladni a Bartont.

Hát az enyém 11×133 volt alapból, de már a legelső nap 13×166-ra húztam, és 2700+-ként használtam. Azt tudtam a sorozatszámából, hogy jóval több van benne (konkrétan akár 3GHZ is), de csak olyan 3 év után jutottam oda, hogy kipróbáljam mi a vége napi használatra alkalmas beállításokkal és léghűtővel. Ez volt a 16×166 2669MHZ, ami kis fesz emeléssel még napira használható volt. Azért egy 1466-os procitól +1203MHZ nem rossz...

A biAthlonos technikák nekem is felkeltették az érdeklődésemet, de mivel kb semmi számomra érdemleges nem tudta kihasználni őket, hamar elvetettem, mivel számomra rohadt drága semmi extrát nem nyújtó gép volt (hacsak azt nem nézem h technikailag különleges, de számomra gyakorlati haszna nem volt).
A Mobil Bartonok viszont jól húzhatóak voltak, és tetszett h visszaveszik az órajelet ha nincs teljes kihasználtság. Örültem is, mikor a következő gépem, a Phenom 9500 már ezt tudta ...

[ Szerkesztve ]

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#2080) hobizoli válasza KROK640 (#2078) üzenetére


hobizoli
nagyúr

jo ez a 80GB is ez mostani leptekben mar "kicsi" volt

meg volt meg vmi limit 137GB-nal is asszem

nekem 2002-3 korul volt Maxtor 80GB-s HDD-bol 3db a gepben, pont a MSI K7D-Master-ben egy HPT370A Raid zsuga volt 2db Riad0-ban, mert kemeny vagyok, mint a kad szele, meg egy 3. kulon DVD irasok miatt
meg volt a ket DVDRW, meg a mobilrack
szoval 6db IDE eszkoz volt 80eres IDE kabelduzsungel volt mindefele, de ennyi eszkoznek mindenfele keppen kellett volna vmi bovito

meg irtam is anno a Fiery-nek, hogy az Aida diag sw-e rosszul ismeri fel a CPU homeroket ennel az alaplapnal, mert AUX-nak irja a 2. CPU-t
kert egy log-t a geprol, es ezt (is) kijavitotta a kovetkezo verzioban
meg irta is, hogy szerinte a SMART adatok szerint 58-60fokos homerseklet a HDD-knel az magasnak szamit
megerintve is tenyleg melegek voltak a HDD-k, szoval nem volt fals a hofok, de annak az volt az uzemije
baszogatta az agyamat, hogy hm hat lehet tenyleg magas, ugyhogy beraktam elejuk a hazba egy 120mm-s hutoventit
2 nap mulva bad sectoros lett az egyik HDD a Raid0 tombben... megfazott 32 fokosra lehulve :U

több drón kell ;P

(#2081) KROK640 válasza hobizoli (#2080) üzenetére


KROK640
veterán

Igen, volt 137GBnál is!

Nekem 2001-től mindig legalább két HDD-m volt (egyszerre a gépben), kezdve a 2×20GB-tól, majd 2×40GB, majd 2×80GB, nekem is 2003 elején. 2004-ben jött a 2×120GB, majd 2005-ben kissé már lemaradva a 160-as korszak. Aztán jöttek volna a 250-esek de anyagi okok miatt kimaradtak, ahogy a 320-as is 2006-ban, pedig már egyel is beértem volna, mondjuk a 120-as mellé is akár, csak legyen... végül a következő HDD-m az a Samsung 103UJ lett, ami mai napig megvan és üzemel, 2009-ben vettem. Akkor csak az az egy volt a gépben, mert IDE-ssel már minek szenvedjek pluszba meg 1TB mindenre elég... 2015-ben mégis meg kellett lepjem magamat +2TB-val. De most így elvagyok, pláne ha a HDD árakra nézek... Ha mondjuk a 3TB-osok ára beesne úgy 16-18K környékére, elgondolkodnék, de manapság épp egy 10-essel drágábbak, szóval nem.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#2082) Diabolis válasza KROK640 (#2081) üzenetére


Diabolis
tag

22 körül van egy 3TB Toshiba, nekem cirka a 3. éve pörög, kicsit traktorhangja van, de hibátlan.
Bár a tesóját most vettem meg, úgy nyitott, hogy egy hét után összeszakadt a FAT tábla, most próbálom visszahozni a 10 éve gyűjtögetett, 2,7 terrányi filmet és sorozatot. Neeeeeeem vagyok ideges.... :W :W :W :W

Ha beülsz a volán mögé, és azt érzed otthon vagy, ne gondolkodj, vedd meg! De ha leparkoltál vele és nem nézel vissza rá, rossz autót vettél.

(#2083) hobizoli válasza KROK640 (#2079) üzenetére


hobizoli
nagyúr

en ugy vettem azt a gepet, hogy lecsereltek egy akkor megjelent Opteron miatt es 80k volt a gep az alaplap a ket novicsento uj 2400+-l 1024MB ECC DDR266-l, meg a GlobalWin CAK38 rezhutokkel, igazabol kerhettem volna 2600+ CPU-kal is +10k-ert
a ket 2400+ is ket kis muanyag tokban jott vele, en raktam bele oket eloszor
igen, az volt az a 60mm-s huto, amin 8100rpm-t porgott a venti
es abbol volt 1-1 hozza
csak ez egy szerver szobaban senkit nem szokott zavarni

a regi alaplap KD7-Raid (KT400), Tbred-B 2100+, 512MB DDR400 eladtam 75k-ert, ugyhogy tul sokban nem volt a csere addig, de kellett ket lakas kompatibilisebb hangu huto ezek helyett :K

na elvittem magammal a varosba, hogy erre kene ket olyan 80mm-s huto, ami elfer egymas mellett
be a Vaci uti Mistral-ba, mondom a mukinak a szituaciot, mondja hogy a chipset-re nem szoktak olyan nagy hutot tenni... azon amugy volt is egy kicsi egyebkent is, de nem ertette elsore
OK, akkor mutatom mirol van szo: kiraktam oda a pultra neki a deszkat a taskabol, benne a ket CPU-val, hogy na erre kene a megoldast megtalalni
a pult mogott a 4 elado meg a tobbi vevojelolt korbe, hogy uuuuuuuu
aszondja nem tudjuk odaprobalni melyik fer ha csak ha megveszem elobb
aha,de...
at az E-connect-be Lehel ter mogott volt, mondom mi van, igen, nezzuk meg, leveszi a polcrol a ket Thermatake rezhutot es pont jok is oda, OK ezt kerem, beszelgetunk mi lesz a gepben mellette 3-4HDD 2 DVDRW, Radeon 9700Pro, hutoventik... meg kene egy ATX20->24 atalakito, mert ehhez olyan tapcsati kene
volt egy Enermax 365AX-VE tapom, de mondta, hogy haaaat nem javasolja azzal ezt a konfigot, van egy berendelt, de at nem vett Enermax 651P-VE 24P-s tapjuk, amiert 3-4 hete jon a vevo, az egybol 24P-s is meg 4+8eres ATX12V csatija is van, meg 4 HDD 2 DVDRW 2 CPU melle szerinte a 365-s mar lehet nem lenne annyira nagy otlet
azt is megvettem joarasitva, ha mar csak ott kerulgettek, a 365-st meg eladtam 12k-ert
ugyhogy kb +35k-bol lett a Abit KD7Raid, K7-XP2100+, 512MB RAM, Enermax 365AX-VE-s tapos dolgobol a MSI K7D Master, 2xK7-MP2400+, 1024MB RAM, meg Enermax 651P-VE 24P-s dolog
annyit szerinem siman megert a csere :DDD

a DVD iras kozben siman csinalhattal akarmit vele, az nem akadt meg

meg egyszer elmentem vele egy PH-n szervezett LANparty-ra es ugy volt ez a gep a szerver egy jatekhoz, hogy en kozben egy masik game-val jatszottam masik emberekkel, csak igy nekik jobb volt vmiert, mintha az egyik gep lett volna az a szerver, ami jatszik is
volt benne ket PCI-s LAN kartya is, az egyik az ADSL-s net miatt volt benne, masik a belso halozatunk miatt, amit csinaltunk a 4 emeletes hazban, ugyhogy nem volt para vele
OK, ez most ebben a 2-8 core CPU-s vilagban mar teljesen alap nomalisnak tunik, de akkoriban azert ez nem feltetlenul volt igy

[ Szerkesztve ]

több drón kell ;P

(#2084) hcl válasza KROK640 (#2078) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

"Hamar kisütöttük, hogy az alaplapom 8.4-ig kezeli a winyókat, vagyis vagy olyannak jumperolom és használom úgy, vagy lapcsere. "
Csomó olyan progi volt, ami beült a boot folyamatba, a winyó fel volt jumperelve Cap limit-re, tehát a BIOS kicsinek látta, majd boot közben a BIOS winyókezelő rutinja lecserélődött egy olyanra, ami jól kezelte a winyó méretét. Win98-tól kezdve már OS szinten sem használta a winfos a BIOS rutinokat.
BIOS-t frissítettm P1, P2, stb lapokon is, de tényleg nem minden lehetett, illetve aóhavernál egyszer fogtunk egy olyan előszériás lapot, main béta BIOS volt, az nem volt hajlandó frissülni :D

https://www.tldp.org/HOWTO/Large-Disk-HOWTO-4.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Disk_Manager
https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=42113 (Ez konkrétan egy leírás arról, hogy is működött a dolog, több ilyen cumó is létezett)

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#2085) quailstorm válasza KROK640 (#2081) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Mikor a PC boltban a hibás VGA miatt visszavitt gépen XP SP1-el teszteltek és a 250-es vinyóm fele eltűnt :W

Úgyhogy nálam ára volt a 127GB limit megtanulásának.

[ Szerkesztve ]

(#2086) KROK640 válasza Diabolis (#2082) üzenetére


KROK640
veterán

hm, én ugyan most h körülnéztem 24500-ért találtam a legolcsóbbat (újonnan) de mindegy, mert 22K esetén is rámegy még 2-3K szállítási ktg, de maga a 22 is messze van a 16-18 ezertől.
Meg mondjuk annyira nem is fontos, a jelenlegi 3TB-os is kényelmesen elférek. Összesen annyiból lenne inkább érdekes, hogy mgéiscsak egy újabb ("kevesebb km-es") hardveren ülnék.
(de mint a te példádon látható, ez sem feltétlenül jó/biztos megoldás)

Na, én is jártam így, csak nekem nem sorozatok, hanem sok zsemélyes pótolhatatlan cucc rogyott meg :(
Mondjuk a legfontosabb adatok kb ráférnek egy DVD lemezre, csak mivel állandóan frissül és változik nem éri meg kiírni.
A sok-sok családi, nyaralós, buli kép (ami szintén pótolhatatlan) az megint más műfaj, mert abból van vagy 40-50GB, az már DVDre kiírni sem egyszerű, de ugyanez igaz a zenegyűjteményemre is. Ezekkel egyenlőre annyit tudok tenni h mindkét winyón megvannak. Felhő kéne, de 100-120GBnyi felhőt manapság nemigen lehet ingyen szerzeni... :( (ok, trükközéssel sok fiókkal stb nyilván.)

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#2087) Lenry válasza KROK640 (#2086) üzenetére


Lenry
félisten

100GB Google Drive 690 Ft / hó, Microsoft OneDrive 539...
annyit azért ki lehet bírni

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#2088) KROK640 válasza hcl (#2084) üzenetére


KROK640
veterán

Mindakkor amikor ez történt írtunk 2001 kora tavaszát, internetem meg 2000 decembere és 2003 májusa között nem volt, semmilyen, (előtte és utána is 2003 decemberéig 56K). A haveroknak sem volt netjük. Egy valakinek 56K, de csak napi 1 órát lóghattunk rajta, és az aktuális "pucér nénis képek", illetve nekünk tetsző napi 1db mp3 beszerzése sokkal fontosabb prioritás volt, mint bárminemű efféle trükközésnek utánajárni. Pláne h azt sem tudtuk hogy lehet ilyet. Ahogy Bios frissítésről is maximum csak hallottunk, de itt vége is volt a történetnek.
Viszont akkoriban rengeteg helyre jártam gépet csinálni (ahol nem ingyen kellett csinálni), elég jól tudtam kiszállni a régebbi alkatrészekből is, így egyszerűbb volt "erőből" megoldani a dolgot, és bevállalni a fél gép cseréjét :D Úgy voltam vele, legalább egy úttal gyorsabb is lesz... (ez mondjuk nem jött be, bár... ha tuningoltam a 466-ost pl 585-re akkor azért már érezhető volt a különbség a 366-oshoz képest játékok alatt is)

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#2089) bambano válasza dabadab (#2066) üzenetére


bambano
titán

az egyszerűség kedvéért szorítkozzunk a legutóbbi, aktuális munkádra: hányszor dobtál kislabdát? :P

a pci az kb. 50%-ban plug and play, ha téged érdekel a teljesítmény is, akkor igyekszel mindent kézzel beállítani, amennyire csak lehet.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#2090) Diabolis válasza bambano (#2089) üzenetére


Diabolis
tag

Inkább Plug & PRAY :D :D

Ha beülsz a volán mögé, és azt érzed otthon vagy, ne gondolkodj, vedd meg! De ha leparkoltál vele és nem nézel vissza rá, rossz autót vettél.

(#2091) mephi666 válasza dabadab (#2066) üzenetére


mephi666
nagyúr

...én bő 10 éve szívtam szépet, mert volt egy asrock am2nf3-vsta lapom (nforce chipset, agp foglalat) és a 7300gt-t leváltani szereztem bele egy agp-s hd2600xt-t: xp alatt sem ment rendesen és vista alatt sem tudtam szétrobbantani, mert mindenáron ugyanazt az irq-t akarta használni az alaplapi ethernet vezérlő, mint a vga :W ...ezt leszámítva amúgy tényleg dos/win95/98 idők óta nem nagyon kellett irq/dma-val foglalkozni

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#2092) bambano válasza mephi666 (#2091) üzenetére


bambano
titán

szerintem kb. a pci expressz óta nem zűrös az interrupt rendszere a pc-nek

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#2093) F.E.K.. válasza hcl (#2084) üzenetére


F.E.K..
senior tag

Méég régebben: dos 512Mb-ig kezelte a hdd-t (ok, a partícót), így amikor beszereztem ÉLETEM hdd-jét, ami 850Mb-os volt ("ember, ezt sose fogom telerakni, ennyi helyet lehetetlen kihasználni!!!". :DDD ) a dos csak a "saját" 512Mb-os meghajtóját látta, a windows pedig megkapta a maradékot.

Ma meg a 850Mb mint háttértár... hát, már ram-nak is fura no :)

Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!

(#2094) gs20


gs20
tag

IBM PS/2 386 SX 16 MHz, 4 MB RAM, 1.44Fdd, 60MB Hdd, VGA monitorral mekkora császárság volt, mikor a haverok 286-ossal, 2mb rammal, 40mb hdd-vel, meg cga monitorral nyomták a hot rodot, meg talán a stunts-ot. Én meg a wolfensteint csépeltem az IBM mechanikus billentyűzeten. Ez után a 486 DX2 66Mhz-e meg 8 MB ramja űrugrás volt, és végre rendesen futott a descent, meg lehetett nascarozni. Azt hiszem, öregszem :U

E=MZ²

(#2095) DJGABI válasza gs20 (#2094) üzenetére


DJGABI
addikt

úúú a Descent, én szerintem már valami P2 időszakban (jó kis celeron 466) játszottam vele, cd-n kaptam ilyen Jazz Jackrabbit meg hasonlókkal együtt, de az a grafika még akkor is brutál volt a többi játékhoz képest. Terminal velocity volt talán még hasonló abból a korszakból

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#2096) IO.sys válasza DJGABI (#2095) üzenetére


IO.sys
őstag

Én fiatal vagyok, nekem Max Payne az isten. :B

凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...

(#2097) koby11h válasza IO.sys (#2096) üzenetére


koby11h
aktív tag

Te tényleg fiatal vagy :)
The Rocky Horror Show (Spectrum), Snipes (Novell), Elite (C64), Mercenary (C64)...

"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."

(#2098) koby11h válasza F.E.K.. (#2093) üzenetére


koby11h
aktív tag

Mi az első CD-nket Budapesten írattuk, 3 winyón (540MB, 120MB, 80MB) vittük fel az anyagot. Ott átmásolták egy SCSI 1 GB-osra, na attól gúvadt a szemünk, meg a szánk is úúúú-ra állt.
Csak a fiataloknak írom: egy CD és az írás 3500 Ft volt, maga az író Sony 4x SCSI pedig közel 290000 Ft. A buszjegy meg 25 Ft...

[ Szerkesztve ]

"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."

(#2099) DJGABI válasza IO.sys (#2096) üzenetére


DJGABI
addikt

Nekem meg az totál kimaradt, Vice City volt meg kb abból az érából, de sztem azt is később játszottam. Gef2 után vettünk egy fx5200-t. Hát nem volt túlzottan nagy előrelépés. Sőt...

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#2100) kgymac válasza koby11h (#2098) üzenetére


kgymac
őstag

Az egyszeres írók ennél sokkal drágábbak voltak. Sokat csökkent az ár a 2x írók megjelenésével...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.