Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) doc


doc
nagyúr

Sziasztok!

A témát annak apropojából nyitottam, hogy a macskáink kipecázták a kajamaradékot a teflonos wok-ból, meg mellé ott is hagyták ujjlenyomat helyett a "karomlenyomatukat" :(
vhol olyat olvastam, hogy a megkarcolt teflonos edényt már nem egészséges használni, mert rákkeltő, stb (azon túl, hogy a kaja leég benne, bár akkor este még csináltam benne rántottát, és nem volt vele gond)
Mennyi ebből az igazság?
Kicsit utánanézve olyat is találtam, hogy karc nélkül sem feltétlenül biztonságos, de erről elég ellentmondóak a vélemények.
Szóval ha valaki tud erről infoval szolgálni, vagy bármi hozzáfűznivalója lenne, ne tartsa vissza ;)

(#2) ngabor2 válasza doc (#1) üzenetére


ngabor2
nagyúr

1: macskát alapból nem engedünk be a konyhába... nemhogy a kaja körül pecázni :U
2: a teflon, ha jól használják, nem veszélyesebb, mint a normál serpenyő. tehát nem szabad égetni, meg hasonló galádságokat elkövetni ellene, használat (és kihűlés) után illik elmosogatni, és akkor nem lesz vele gond.

de ha már macsekok: arról hallottam, hogy ha ott van hagyva a tűzhelyen a teflonnal bevont cucc, és túlhevül, párolog belőle valami, ami a macskákra kifejezetten ártalmas, rossz esetben mérgező. pontosabban mindenkinek ártalmas, csak a macskák érzékenyebbek rá.

(#3) doc válasza ngabor2 (#2) üzenetére


doc
nagyúr

1. ezt a páromnak magyarázd :D
2. a használatával tisztában vagyunk, azzal nincs is gond. bár a biztonság kedvéért azért elmondtam páromnak az alapokat mikor megkapta :D (forrón nem mosogatjuk, stb)
3. azt olvastam, hogy bizonyos anyagok (a neve nem megy fejből, valami betűszó, asszem P-vel kezdődik) elvileg 360 fok felett szabadulnak ki belőle, ami már valóban ártalmas, de átlagos használat mellett egy wok ennél jóval kisebb hőmérsékletet kap
a macskák még élnek :D
de ennek utánanézek, nem árthat tudni, én a kutyákat jobban szeretem de azért nem akarom kinyírni vagy lebetegíteni szegény maccsokat

(#4) Janoska26 válasza ngabor2 (#2) üzenetére


Janoska26
addikt

Miről beszélsz???Hogy nem ártalmas? Kérdezd meg akkor Bud Spancert, hogy mekkorát bír ütni egy ilyen teflonos serpenyővel :DD jóhogy az, még púp is lesz a fejeden tőle :K :DDD

(#5) Ndruu


Ndruu
MODERÁTOR

Teflon alias Polytetrafluoroethylene (PTFE)

A Safety résznél le van írva, hogy mennyire veszélyes, vagy sem... Annyira azért nem... de tényleg nem szabad túlhevíteni...

Harrrr!!!!

(#6) doc válasza Ndruu (#5) üzenetére


doc
nagyúr

köszi, ez viszonylag megnyugtató :)
főleg ez a rész: "the toxicity of fumes given off by the coated pan on dry heating was less than that of fumes given off by ordinary cooking oils"

viszont a megkarcolt rétegről nem találtam infot (scratch-re kerestem, esetleg más szót használnak az ilyesmire?)

Janoska: de csak ha előtte hagymás babot eszik belőle :DD

[ Szerkesztve ]

(#7) pilóta válasza doc (#6) üzenetére


pilóta
nagyúr

Szvsz tök mindegy, hogy meg van karcolva vagy le van darálva, vagy egyben van, ugyanaz.
Akkor lenne baj a karcolás, ha lenne benne valami, amit egy külső réteg véd, de mivel homogén anyag, nincs jelentősége.

Aki él és nem boldog, az téved!

(#8) Wolverine válasza doc (#6) üzenetére


Wolverine
félisten

A karcolásnak csak annyi a hátránya tudtommal, hogy utána a sérülés körül továbbterjed a teflonmentes rész, elkezd lekopni a cucc (viszont maga a teflon veszélyességi foka nulla az emberi szervezetre, a gyomorban levő emésztőnedvek annyira bírják megbontani a szerkezetét, mint a szalmaszál a tankot :) )

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#9) doc válasza Wolverine (#8) üzenetére


doc
nagyúr

jó hírek, akkor nem kell kidobni a wokot :D
annyira nem veszélyes a karcolás, először észre sem vette a párom mikor mutattam neki, meg nem is tapad oda semmi, akkor megtartjuk, jöhet az édes-savanyús vacsi :DD

(#10) finest válasza doc (#9) üzenetére


finest
őstag

Nem biztos az: [link], [link]. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszr-ügyi Hivatala (FDA) a teflon edények használatát nem ajánlja: szép lassan oldódik a kajában és hosszú távon --állatokon--karcinogén.

“Don’t shoot, I’m Globish.”

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.