Hirdetés

2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-09-20 15:28:38

LOGOUT.hu

"név nélkül, hirdetés linkelése nélkül írjuk ki a fájdalmunkat", tehát a Hardverapróról
- ne linkelj konkrét hirdetést
- ne tegyél be hirdetés screenshotot
- ne idézz hirdetésből konkrét szöveget
Személyes adatot ne tartalmazzon a hozzászólásod!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#68351) shteer válasza Ciccuka (#68350) üzenetére


shteer
titán

Ennél sokkal rosszabb állapotúakért kérnek pénzt

..szerintem jónak tűnik

(#68352) Cs1csó válasza BiP (#68348) üzenetére


Cs1csó
félisten

De leaglább a rácsos ágykeret egy része nem ázik mert a matrac védi. ;]

shteer

Addig nincs baj ameddig nem adnak.

[ Szerkesztve ]

(#68353) Cifu


Cifu
nagyúr

[@nullpoint: Amúgy mi az a cső a távolabbi gépen? Legyeket gyűjtenek vele?

A Cold Wall Kísérletnél használt eszköz. Arra voltak kíváncsiak, hogy a nagy sebességű légáram által felhevített test hogy viselkedik ha hirtelen kiteszik a Mach 3-as légáramlatnak. A teszt lényege az volt, hogy szélcsatorna és számításos tesztek ugyan voltak, de a gyakorlati értékek sokszor nagyon eltérőek voltak ezektől.
A teszt ezért folyékony nitrogénnel hűtött és szigetelt fémcsövet vizsgált. Eredményeként jelentősen sikerült a folyadékszimulációs fejlesztéseket javítani.

Cifu remélem azért ilyen inaktív mert épp valami újabb műszaki regényen dolgozik nekünk. ;]

Leginkább azért, mert április óta új munkahelyem van. Ahol a COVID óta picit sok a munka. Széthajtom magam és nincs erőm már semmire. Ez van... :U

@Carlytoo : Pilóta lennél tán?

Nem, csak hobbim a haditechnika és az űrkutatás.

A Blackbird szériáról meg elég sokat tudni, mert hát sok a legenda körülötte, hiszen igen különleges gép. Amúgy a Logoutra is elkezdtem írni egy Blackbird szériás cikket anno, még az Index egyik SR-71-et ajnározó cikkére "válaszul". Az is ott van jó 1/3 részben megírva...

@Astroboy: "pl amit Te írtál azt még nem is hallottam, pedig csecsszopó korom óta 50 % körül mozog a kerozin aránya a véremben. "

Fejből írtam, így nem volt pontos az idézet, de ezer helyen megtalálható ( Google első találat )

E szerint például:

SR-71 Blackbird áthalad a London irányítás területén, a légi irányító nincs tudatában, hogy a gép 30km felett is képes repülni...
Pilóta: "Radar, Jó Napot, Légierő Blackbird, kérek engedélyt FL 600-ra (ugye ~18km)"
Irányító (unottan): "Uram, ha el tudod érni, akkor engedélyezve az FL600"
Pilóta: "Amerikai Légierő Blackbird, elhagyom az FL 800-at (~24km), süllyedek 600-as magassára..."

Lehet triviális a kérdés, de mindig érdekelt: biztos, hogy a NASA bérelte azokat a gépeket?

Hivatalosan kutatási együttműködés (research agreement) volt a NASA és az USAF részéről 1969 és '79 között kettő YF-12A gépre vonatkozólag (az egyik YF-12A elveszett egy légi utántöltés közben, egy YF-12C pótolta). A légierő biztosította a gépeket és a személyzetet, a NASA pedig a tudományos hátteret a program számára.

Az F-12 egy Mach 3-as elfogó-vadászgép lett volna, a légierő meg is rendelt először három tesztgépet (YF-12) és aztán a sikeres tesztprogram után 93db sorozatgyártott példányt. Csakhogy McNamara védelmi miniszter a költségek miatt ezt három évig elhúzta (nem adott rá pénzt), végül az USAF is rájött, hogy nincs sok értelme, mert a vizionált Mach 3-as bombázók, amik ellen az F-12-őt szánták, nem valósultak meg (sem az Egyesült Államokban, sem a Szovjetunióban), helyette a robotrepülőgépek és a ballisztikus rakéták lettek a csapásmérő fegyverek, amelyek ellen az F-12 semmit sem ért.

A Blackbird-öket 1990-ben kivonták (hosszú történet, talán egyszer) a lényeg viszont, hogy a NASA felkereste az USAF-ot, hogy folytatná az 1979-ben félbehagyott nagy sebességű kísérleteket. Erre a célra két SR-71-est kölcsönöztek (loaned) a légierőtől, amelyek közül az első 1991-ben került át a NASA-hoz, de csak 1993-tól repültek, aztán egészen 1999-ig. Közben az SR-71 körüli lobby elérte az amerikai törvényhozástól azt, hogy újra aktiválják az egyik SR-71 század maradványát 3 géppel. A történet azért volt más az 1990-es években, mert már nem csak USAF pilóták repülhettek a Blackbird-el, hanem a NASA pilótái is, sőt például egy női NASA mérnök lehetett az egyetlen női repülőszemélyzete a típusnak.

Vagy lehet kötöttek NASA-s casco-t gépvesztésre?

Az YF-12 együttműködésnél egyszerű volt a helyzet: az YF-12-esek okafogyott gépek voltak, vagy mennek a kukába, vagy valami hasznukat látják. Az USAF azért örült a lehetőségnek, mert a NASA költségvetéséből repülhettek, és például gyakorolhatták a nagy sebességű légi célok elfogásának lehetőségeit (attól, hogy NASA felirat volt rajtuk, még katonai célokra is használták - de nem harci, hanem kísérleti / teszt feladatokra). A NASA számára pedig önerőből nem lett volna pénz egy Mach3-as gép kifejlesztésére. Az 1960-as évek végétől drasztikus megvonásoktól szenvedtek, szóval számukra mindenképpen hasznos volt a lehetőség.

A második eset hasonló volt: az SR-71 kivonásra lett ítélve, katonai célra már nem akarták használni őket. A NASA hajlandó volt fizetni azért, hogy a gépek tovább repülhessenek, ami az USAF-nak sem volt rossz, mert a típus üzemeltetésének háttere nem veszik el. Közben ugye lobbyztak, hogy a típus legyen újra katonai rendbe állítva, gyakorlatilag nem igazán alátámasztható okokból, de szerintem ebből az időszakból származik egy csomó fele se igaz legenda arról, hogy mennyire isteni gép az SR-71.

Ilyen volt például az, hogy az SR-71-esekre a szovjetek több száz (meg ezer) légvédelmi rakétát indítottak, és soha egy sem találta el őket. Egyfelől eléggé ritkán volt egyáltalán ilyenre példa, másfelől az USAF és a CIA sem küldte oda a gépeket, ahol esetleg valóban veszélybe kerülhettek volna (az U-2 lelövése után hirtelen nagyon óvatosak lettek ezzel - a politika nem nagyon akart több ilyen kínos közjátékot).

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#68354) nullpoint


nullpoint
senior tag

Mondtam má', ha milliárdos leszek, megveszem Cifut, és cikkeket fog írni nekünk. :DD

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#68355) Cs1csó válasza Cifu (#68353) üzenetére


Cs1csó
félisten

A műholdak világában gondolom már nem is szükséges egy légi felderítés.

(#68356) mpo válasza nullpoint (#68354) üzenetére


mpo
veterán

Nem találsz eladó közpénztalicskát? :D

Ha érted, akkor már elavult.

(#68357) hcl válasza Cs1csó (#68355) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Dede, van létjogosultsága. Az U-2 is tovább él.

Mutogatni való hater díszpinty

(#68358) KROK640 válasza mpo (#68356) üzenetére


KROK640
veterán

elvesztené közpénz jellegét

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#68359) nullpoint válasza mpo (#68356) üzenetére


nullpoint
senior tag

:D

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#68360) sh4d0w válasza Cs1csó (#68355) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog (1)

Dehogynem. Pl. ha van egy folyamatosan változó frontod, semmire nem mész a műholdjaiddal. Utóbbiak nagyon jók statikus célpontok megfigyelésére, de gyors, dinamikusan változó környezetben nem veszik fel a versenyt a légi felderítéssel - nem véletlenül köröz mindig egy AWACS a harci zóna mellett.

[ Szerkesztve ]

https://www.coreinfinity.tech

(#68361) Cifu


Cifu
nagyúr

Blackbird vs. Műholdak vs. Egyebek:

A Blackbird széria Oxcart néven indult, ez volt az A-12 típus. Ez kvázi egy olyan U-2 kémrepülőgép, amely a hangsebesség 3x-sával repül még magasabban. A gépnek át kellett repülnie a cél felett, vagyis lefelé "látott". Ez volt a CIA kívánalma, hiszen első sorban a Szovjetunióban próbáltak volna minél több információt gyűjteni. Csakhogy jött 1960 május 1. és Francis Gary Powel U-2 kémrepülőgépét lelőtte egy Sz-75 Dvina légvédelmi komplexum a mai Jekatyerinburg felett. Az ezt követő kirakatper és nemzetközi botrány után a két szuperhatalom aláírt egy egyezményt, mely szerint nem küldenek kémrepülőgépet hivatlanul a másik légterébe. Ez látszólag magától értetődő lenne, de az USA alapvetően a mai napig egy olyan álláspontot képvisel, hogy amíg egy fegyvertelen kémgépről beszélünk, addig a másik ország légterének megsértése nem akkora probléma (amíg persze valaki az USA légterét nem sérti meg...). Ez volt Kuba felett is, például.

Vissza az A-12 / Oxcart programhoz. A CIA-nak az egyezmény után pontosan nulla haszna származott az Oxcart-ból, hiszen pont a Szovjetunió felett nem repülhetett át. A mókás (cseles, ügyeskedő, stb.) diplomaták persze valahogy belecsempészték az egyezménybe, hogy csak személyzettel ellátott (manned) kémgépekre vonatkozik az egyezmény, tehát a CIA innentől kezdve pilóta nélküli kémrepülőgépekben kezdett el gondolni.

Az SR-71 egy folyománya volt az Oxcartnak, oldalirányba néző érzékelőivel nem kellett a célpont felett átrepülnie. Persze nem csinált olyan jó képeket, és nem látott el a Szovjetúnió partvonalánál messzebb (kb. 500-600 km-nél beljebb), de ettől még hasznos volt.

Csak piszok drága az egész, mert ugye az repülési útvonala mentén tankergépek hadát kellett a levegőben tartani, hogy el tudjon repülni a Szovjetúnió mellett és aztán haza.

Amíg a kémműholdak a fotókat szallagra mentették és a szallagokat kapszulákban juttatták vissza a Földre, addig féllábú óriások voltak. Az SR-71 rendszer pár óra alatt indulhatott bármerre és mondjuk az ötlettől a kész felvételekig maximum egy nap telt el. Ez a filmkapszulás kémműholdakhoz képest villámgyors volt.

Csakhogy jött a KH-11 kémműhold, aminek egy folyományát úgy ismerjük, mint a Hubble űrteleszkóp (igen, a Hubble többé-kevésbé egy fel nem használt KH-11 kémműholdra épült, csak nem a Föld felé, hanem a csillagok felé néz), amely digitális adattovábbítással hirtelen új szintre emelte a kémműholdak korszakát. Az első KH-11 1976-ban indult a világűrbe és vele az SR-71 létjogosultsága is egyre kisebb volt a stratégiai felderítés terén. A KH-11 belátott oda is, ahova az SR-71 nem mehetett és sűrűbben tudott képeket készíteni.

Az SR-71 innentől drasztikusan kezdte elveszteni a támogatóit. Az USAF egy ideig igyekezte megőrizni a típust, mivel a vezetésben voltak a programban korábban repülő pilótái immár sokcsillagos tábornokként. Csakhogy Ők az 1980-as évek végére elkezdtek kikopni, így már egyre többen látták azt, hogy a programnak mennie kell.

Ekkor jöttek az olyan lobby-k, amelyek például az 1991-es Öböl-háború esetén próbálták a típust éltetni, mondván, hogy ez akkor csinál felvételeket, amikor akarod, nem akkor, amikor a műhold pályája éppen olyan. Csakhogy nem a Szovjetunió felett kell átrepülni, így egy hagyományos felderítőgép is bevethető lenne valójában, vagy egy pilóta nélküli kémrepülőgép. Amely opciók pár nagyságrendekkel olcsóbbak.

Ettől függetlenül a 3 SR-71, amit visszahoztak a hadrendbe egészen 1998-ig még repültek.

Ma már végképpen nincs értelme az SR-71-nek vagy a feltételezett utódjának. A fejünk felett nem pár kémműhold kering, hanem több száz. Ma több civil cég szolgáltat űrből készült képeket, sőt, ezek képminősége is ma már a fél méter alatti felbontásnál jár, a DigitalGloba például 31cm-es szintig is képes vállalni. A KH-12 szintű kémműholdak a becslések szerint tud 20cm körülit. A félméteres felbontás egy katonai felderítéshez már megfelelő, és nagyjából folyamatosan lehet követni egy adott reptér vagy katonai bázison a járművek mozgását. Nem véletlen, hogy az ilyen cégeknek sokszor állami, katonai megrendelései vannak. Ráadásul olcsóbban, mint a katonai kémműholdak ára...

Ettől még persze a harctéri felderítést nehéz pótolni, de az pedig ma már a drónok terepe. Egyfelől egy drónt beküldesz oda is, ahova ember vezette gépet nem küldenél - ha lelövik, hát nach so, elvesztettél pár millió dollárt, de maximum pár roncsdarabot tud a másik fél mutogatni és nem egy pilótát élve vagy holtan. Morális tömeg terén tehát más szint. Másfelől egyes drónok akár fél napig is a célkörzetben cirkálhatnak, folyamatosan közvetítve mi a helyzet. Ezt ember vezette gépnél nehéz megoldani...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#68362) laca71 válasza Cifu (#68361) üzenetére


laca71
aktív tag

Nagyon jó írás :), kellemes olvasmány

(#68363) qnadam válasza Cifu (#68361) üzenetére


qnadam
veterán

tök jó írás, szóval tényleg csak apróság:

a kémműholdak a fotókat szallagra mentették

tulajdonképpen igen, filmszalagra :) szóval szimplán csak filmre fotózott, nincs szó mentésről vagy ilyesmiről. ha elektronikus lett volna a rögzítés, sokkal egyszerűbb lett volna rádión leküldeni, ahogy később tették is.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#68364) koby11h válasza qnadam (#68363) üzenetére


koby11h
aktív tag

Én is ezt olvastam, egy nagyon jó felbontású nem színes fényképezőgép volt bennük sok filmszalaggal és kapszulában dobták ki a kész szalagokat a megfelelő helyen.
Aztán amit épségben sikerült begyűjteni azt itt lent előhívták, nagyították, összerakták...

"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."

(#68365) F.E.K.. válasza Cifu (#68361) üzenetére


F.E.K..
senior tag

:R

Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!

(#68366) qnadam válasza koby11h (#68364) üzenetére


qnadam
veterán

a fényképezőgép nem tud színes vagy nem színes lenni, ha filmes :DDD
de igen, általában ff filmet használtak, ha színes kellett, akkor meg szűrőkkel több képből ment a dolog. ezt digitálisnál is szokták használni, így nagyobb felbontás érhető el.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#68367) koby11h válasza qnadam (#68366) üzenetére


koby11h
aktív tag

Jogos a pontosítás, én is így értettem :) csak nem tudok rendesen fogalmazni.... :R

"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."

(#68368) Dr.NX válasza qnadam (#68366) üzenetére


Dr.NX
addikt

Színes filmes fényképezőgép ;)

Elfogadom a sütiket.

(#68369) gban


gban
Közösségépítő

20 perces újonc:

CPU:i5 3570 3,40 GHz
GPU : msi GeForce GTX760 2gb
8 gb DDR3 ram
Gyári Intel hűtő
Alaplap Gigabyte ga-h61m-ds2
Tápegység: Codegen 300xx 400 Watt
Eredeti aktivált Windows 10 op rendszer (az aktiváló kulcs jár hozzá)
Egyedül a ház használt, a hardver új.

Ára 100k :Y

De nem tudom ez a gázosabb, vagy az utolsó mondat... :U
Az már sanszosan szándékos megtévesztés kategória.

[ Szerkesztve ]

Postázást nem vállalok.

(#68370) tope válasza gban (#68369) üzenetére


tope
addikt

120 az már, biztosan szóltak, hogy túl occó... :DDD

UI: Tuti valami troll, duplán berakva a képek is.

[ Szerkesztve ]

(#68371) koby11h válasza gban (#68369) üzenetére


koby11h
aktív tag

Az új az lehet régi de sosem használt? Nekem volt 5-6 hónapja egy "félgép" amit én bontottam ki és raktam össze. Az B85 chipsetes alaplap, 4. gen i5, 2x4GB, gyári hűtő. Tartalék volt, soha senki sem nyúlt hozzá. Csak a tesztelés volt a feladatom.
Megvettek a tucat gépet, ezt meg hozzá tartaléknak, a gépeket már lecserélték, ez meg most tavasszal került elő.
Ki tudja :)

"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."

(#68372) gban válasza tope (#68370) üzenetére


gban
Közösségépítő

És tényleg, hihetetlen :C

Postázást nem vállalok.

(#68373) koby11h válasza gban (#68372) üzenetére


koby11h
aktív tag

Ez így több mint gyanús... :)

"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."

(#68374) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Usernek új gép
- Miket használsz, mit ellenőrizzünk?
- Hááát, ööö, semmi különöset?
- De mit? Excelt? *****t? SAP-el dolgozol?
- Neeeem...
(Kiszedtem belőle, mi kell rá)
- OK, a cuccaid a régiről hova lettek mentve?
- Nem vót sok mindenem...
(megtalálom a hálózaton, két kezemen elférő mennyiségű file)
- Ez mind az?
- Háááát... aaasszeeem...

De jó kis munkakör lehet... :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#68375) nullpoint válasza hcl (#68374) üzenetére


nullpoint
senior tag

Több, multinál dolgozó ismerős van, akik nem tudják elmondani mi a munkakörük. Kb. fészbúkozni járnak be.

Legtöbb multi ilyen, a munkavállalók kétharmadát ki lehetne rúgni, és akkor sem kellene megszakadni a maradéknak.

[ Szerkesztve ]

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#68376) davenport válasza hcl (#68374) üzenetére


davenport
aktív tag

Vattaember, fel kellett venni, mert valakinek a valakije.

No money, no honey.

(#68377) hcl válasza nullpoint (#68375) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

és @davenport : Evileg pedig nem ilyen :D Ezen csodálkozom leginkább.

Mutogatni való hater díszpinty

(#68378) TaaT


TaaT
veterán

Give them hell Ukraine!

(#68379) Syl válasza davenport (#68376) üzenetére


Syl
nagyúr

Harminc éve azt hittük, hogy a kommunizmus bukásával az ilyen sógor-koma-jóbarát kényszeralkalmazások is megszűnnek. Ha tudtuk volna, hogy ez inkább csak rosszabb lesz (nem kicsit, nagyon).... :W

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#68380) Cs1csó válasza TaaT (#68378) üzenetére


Cs1csó
félisten

:F
Nem teljesen értem, ennyi az üzenet és a:
- végzettségek
- gyakorlati tapasztalatok
- korábbi munkahelyek
- nyelvtudás
- készségek
- motiváció
- családi állapot van e gyerek stb.?

Látom a napixaron már osztják a csajt. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#68381) Cifu válasza nullpoint (#68375) üzenetére


Cifu
nagyúr

Ezek szerint nekem sikerült pont egy nem ilyen multinál munkát vállalni... :D :D :D

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#68382) koby11h válasza nullpoint (#68375) üzenetére


koby11h
aktív tag

Van mindenhol ilyen is, olyan is... aki dolgozni akar az megteszi mindenhol, aki meg nem akar annak minden mindegy.
Van akinek elmondom mi lenne az én munkám és mi az övé. Az enyém valahogy mindig elkészül az övét meg utána kell megcsinálnunk.
Kb. 1 hónapja elegem lett, szóltam Neki kétszer, nem csinálta meg és én sem. Elmentem szabira a határidő napjára. Hát volt nagy meglepetés, hogy miért nincs kész... és még mindig ott ül!
Annyira kib@szottul nagyon PC sok munkahely, hogy azokat sem rakják ki akiknek papírjuk van róla, hogy SEMMIT sem csinálnak :)

[ Szerkesztve ]

"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."

(#68383) hcl válasza koby11h (#68382) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Ja, az előzőn is sikerült már olyan szinten túltolniuk, hogy már azt sem lehetett megmondani, ha orbitális baromságot mondott valaki :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#68384) mpo válasza nullpoint (#68375) üzenetére


mpo
veterán

Olvasd el a könyvet, még hasznodra lesz.
[link]

Ha érted, akkor már elavult.

(#68385) nullpoint válasza Cifu (#68381) üzenetére


nullpoint
senior tag

Pedig az nekünk pont hasznos lenne ha egész nap ráérnél a vállalatnál. :DD

@koby: Ilyet mesélt multinál ténylegesen komoly munkát végző ismerős, akit felvettek egy adott munkára, pont azt (sem) tudta megcsinálni, és vele akarta elvégeztetni a melót!!!
Persze ő segített úgy, hogy folyamatosan mondta a feladat tipus megoldását, de a gyökér azt akarta hogy legyen helyette megcsinálva. Szóval nem csak buta, hanem lusta és arrogáns is volt.
Más kérdés hogy a HR-es, aki ezt felvette, miért nincs ilyenkor elporlasztva.

@mpo: Link nem jó, de már töltöm az "éterből". :D

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#68386) mpo válasza nullpoint (#68385) üzenetére


mpo
veterán

Jó volt a link, kipróbáltam, a FF kért engedélyt.
De itt egy másik, most is kipróbáltam
[link]
Majd jelezz, ha elolvastad.

[ Szerkesztve ]

Ha érted, akkor már elavult.

(#68387) hcl válasza nullpoint (#68385) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

A HR-t arra fizetik, hogy ha igény van, tudjon prezentálni munkaerőt :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#68388) nullpoint válasza hcl (#68387) üzenetére


nullpoint
senior tag

Ja, az nem feltétel hogy jó is legyen az akit felvett.? :D :D

kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt

(#68389) hcl válasza nullpoint (#68388) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Attól függ, hogy találták ki a dokumentációt/belső szerződéseket... Meg azért ezek nehezen mérhető feltételek.

Korábbi helyen volt ez, hogy feltétel volt angol + másik nyelv. Az angol kevésbé, de mivel a cég belső nyelve angol, kellett tudni annyira, hogy a belső levelezést megértse.
Egy idő után már vettek fel olyanokat is, akik kajak nem tudtak angolul, mert nem volt más, az meg pont nem érdekelte a HR-t, hogy ezzel a hatékonyság romlik :D

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#68390) koby11h


koby11h
aktív tag

Kereskedő/kiszállító emberke - akinek az a munkaköre, hogy járja a boltokat és felvesz rendelést, ajánlgat termékeket és végül kiszállít - és nincs jogsija? Nem sokáig maradt, de azóta sem értjük, hogy hogyan gondolták...

HR-ről néha ez jut eszembe:
http://hrpwr.hu/employer_branding/cikk/olvasd_el_a_vilag_legjobb_hr_viccet__es_gondolkodj_el_a_szomoru_tanulsagain

"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."

(#68391) balinlin válasza koby11h (#68390) üzenetére


balinlin
senior tag

Sokszor úgy érzem, hogy a hr arra van, hogy a szebben mosolygó embert vegye fel a szakmailag kompetens helyett.

[ Szerkesztve ]

(#68392) Astroboy válasza balinlin (#68391) üzenetére


Astroboy
őstag

10-ből 1 végez munkát, és általában valami teljesen inkompetens de jól szopó nő a HR-es. Hirtelen nem is tudok ennél mellőzhetőbb beosztást, jó pár helyen tapasztaltam, hogy a HR-es helyett az adott részleg vezetője interjúztat...
Mondjuk így több esély van normális és a feladatra megfelelő alkalmazottat felvenni, hiszen aki kérdez legalább tudja mik az elvárások, és nem csak az őszi cosmopolitan-divattal van tisztában. ;]

(#68393) mpo


mpo
veterán

Miután az összes gépíró jelentkezőt tesztelték próbadiktálással, a HR-es megkérdezte:
Melyiket vegyük fel?
Hogy-hogy melyiket? Hát a szőke nagymellűt.

Ha érted, akkor már elavult.

(#68394) hcl válasza Astroboy (#68392) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Ezt meg tudom erősíteni, tényleg sokszor a szakmai főnök viszi a lényeget.

@mpo : Ha ugyanolyan jól gépelt, mint a többi, akkor jóhogy

Mutogatni való hater díszpinty

(#68395) KROK640 válasza nullpoint (#68375) üzenetére


KROK640
veterán

Na, ilyen munkahelyet keresek én is!
(Volt már ilyen munkahelyem és nagyon is tudom becsülni).

Sajnos jó rég óta csak olyat találok ahol dolgozni is kell :( pedig akár ismeretségi körben (van pl olyan haverom aki konkrétan a gépen játszani jár be a munkahelyére, és nem, nem játék teszter, teljesen más (állami) cég, más munkakör, de óránként van 1 percnyi dolga és annyi) van rengeteg ilyen "alibi" meló. És ezeknek általában a legnagyobb a pofájuk, hogy ki lehet bírni, meg természetes, hogy ezért a kis pénzért is dolgozni kell (és közben jobban keresnek mint a többi aki dolgozik).
A másik fajta ember amelyik ettől is kikészül (lehet nem bírja h egész nap gyakorlatilag céltalanul facebookozgat, meg semmit nem alkot - mert van ilyen tipus is - ) ez meg állandóan sír, hogy az a rettenetes meló hogy leszívja, mennyire ki van égve, és már megint menni kell wellnesezni, pedig már a kafatéria is elfogyott, de másképp ezt nem lehet kibírni. Vagy hazaérve megfejeli a pálinkás/vodkás/whiskys üveget és az élet értelmetlenségéről tart előadást, de a meló helyet azt nem hagyja ott, mert fél, hogy máshol majd dolgozni is kell, és az még jobban fájna.

Mikor ilyen melóm volt, akkor úgy értékeltem, hogy kb ugyanazt csinálom, mintha otthon lennék, csak még fizetést is kapok érte :)

A multinál sem mindig fenékig tejfel, egyik haveromnak pl 2008-2009ben olyan munkahelye volt, hogy : papíron 5ig dolgozott. Én 6ig, majd átsétáltam hozzá (kb 20 perc) és még általában várnom kellett rá mire kijött. Ha pedig napközben felhívtam, tudtam, hogy fél percem van elmondani amit akarok mert nem ér rá. (mondjuk ilyen helyem nekem is volt, már meséltem róla)

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#68396) mpo


mpo
veterán

Amikor még mobiltelefon és számítógép sem volt, kurva lassan ment el a 8,5 óra, ha éppen nem volt értelmes munka az irodában, hasonló mint a sorban állás.
Ha pedig határidős munka volt, akkor gyorsan és értelmesen.
Minden második szombat munkanap volt, annak nem sok értelme volt délig bemenni.
Ezt továbbra is ajánlom:
Northcote Parkinson - Parkinson törvénye - avagy az érvényesülés iskolája

[ Szerkesztve ]

Ha érted, akkor már elavult.

(#68397) hcl válasza mpo (#68396) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Kreatívak akkor is tudtak stikában könyvet bevinni olvasás céljából :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#68398) Astroboy válasza mpo (#68396) üzenetére


Astroboy
őstag

Én akkoriban raktárban dolgoztam diákmunkában, emlékszem mennyire ki voltam az agysejt-zabáló üresjáratokról...miután elfogytak a viccek, legurult a tizedik kávé és az összes létező ökörséget kipróbáltuk a raklap / kartondoboz / béka hármassal, nem maradt más, mint bekucorodni a salgo legfelső szintjén egy dobozba és aludni.
Vicces volt mikor bejött az egyik szállító, és rohant az irodába, hogy mégis hol a vérben van a 3 raktáros srác? Mondták neki, hogy ott vannak nézzen jobban körül.
Lejött, de mivel egyik oszlop közt sem látott egy árva lelket se, ment vissza megint.
Azok ismét leküldték azzal, hogy hallgatózzon melyik doboz szuszog. :DDD

(#68399) BiP válasza Astroboy (#68392) üzenetére


BiP
nagyúr

Hát, nem véletlenül utálják a HR-eseket. Ritka (fehér holló vs. lottó ötös kategória) a jó HR-es.
A recruiter az fene mód trendi, de mamlasz kérdésekkel, feladatokkal bomlasztja az agyat, rabolja az időt, és azt hiszi magáról, hogy pszichológus, de nem ebből fogja megállapítani, hogy jó munkaerő vagy-e. Max. arra jó, hogy feleslegesen stresszeltesse az introvertáltakat és felülértékelje azokat, akiknek jó kommunikációs képességei vannak.
Fontos a személyiség is, de a lényeg úgyis a szakmai részen dől el.
A bérszámfejtést pl. egy multinál úgyis tök automatizáltan csinálják, alig kell hozzá kézivezérlés. Viszont bármi egyedi eset van, megáll a tudomány.
A jogszabályi változásokat követni kéne, (jó, mostanában erősen szivatva vannak ezen a téren), de nem megy maradéktalanul.
A kommunikációs emaileket 10-ből 8x hibásan küldik ki, és ami a legnagyobb bajom, hogy valami mindig hiányzik belőle. Egy link, hogy ne nekem kelljen utánamenni, vagy néha csak megmagyarázni, hogy miről beszél. Neki ez a munkája, tudja, miről van szó, nekem meg nem ez, légyszi mondja el 2 mondatban, ne csak utalgasson.
Év elején a cafeteriával rendszeresen megcsúsznak, aztán meg rövid határidő marad csak az egészre, hogy mindent kisakkozz, kitölts és beszerezz.

(#68395) KROK640: Volt egy kollégám, aki azért ment el a cégtől, mert az ő részlegükön kevés meló volt, sokat unatkozott, és úgy érezte, hogy a napi netezgetéssel meg facebookozással csak fecsérli az idejét, úgyhogy inkább felmondott és elment máshova, ahol van meló.

[ Szerkesztve ]

(#68400) hcl válasza BiP (#68399) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Amúgy utóbbi valid. A baromságok csinálása, túlterhelés meg a 0 meló sem jó, az egészséges az, ha pont annyi van, amit még jó csinálni.

Mutogatni való hater díszpinty

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.