Hirdetés

2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 01:05:31

LOGOUT.hu

Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2001) poli27 válasza axlfsi (#1999) üzenetére


poli27
Topikgazda

Mert az nehezebb sokkal, és nem bírná el a nyomtatott zsanér, plusz mivel a tetején sincs lyuk gondolom nem tudják kifúrni :D A x1 ajtó jó hozzá a zsanérral, csak felül lesz egy hézag, amihez le lehet tölteni stl, hogy ne legyen...

(#2002) poli27 válasza JaniS (#2000) üzenetére


poli27
Topikgazda

Akkor vedd meg a p1p-t inkább ha rám halgatsz, én is x1 el szemeztem, a párom is azt mondta azt vegyem meg inkább, de nem voltam hajlandó annyit rááldozni, és tök jól tettem, hibátlanul dolgozik a p1p csak nyomtat és nyomtat stb stb... tökre nem hiányzik az X1 faxságai, amiket olvasok róla.. :D kb 35e ből nyomtattam hozzá házat meg polikarbonát lapot... és bármit kinyomtat amit az X1...

[ Szerkesztve ]

(#2003) brumi1024 válasza poli27 (#2002) üzenetére


brumi1024
veterán

tökre nem hiányzik az X1 faxságai, amiket olvasok róla..

Nem tudok olyan dolgot mondani, amiben rosszabb lenne az X1, maximum azt, hogy PLA-ra, PETG-re hatranyos a dobozolt mivolta, de a fobb elonyei leginkabb kenyelmi/designbeli dolgok, nyomtatasi minosegre nagyon hasonlo a ketto.

[ Szerkesztve ]

(#2004) poli27 válasza brumi1024 (#2003) üzenetére


poli27
Topikgazda

Nem azt mondtam hogy rosszabb az X1, azt mondtam hogy nyűgösebb, a lidar meg a kamera miatt stb stb... a bambu forumon sok rá a panasz amiket olvasok, nem olvassa be a qr kódot, texturált lemezt nem szereti, vagyis kikapcsolt lidar mellett igen (akkor meg minek a lidar a p1p is jó)... Szval én örülök hogy a különbségen amibe az került volna, filamenteket vettem egy kamionnal :D

(#2005) brumi1024 válasza poli27 (#2004) üzenetére


brumi1024
veterán

nem olvassa be a qr kódot - Ezzel meg nem talalkoztam. De figyelmeztet, ha nem jo plate-et allitottal be a slicerben, ami mentett mar meg par hibatol, mert hasznalom az osszes elerheto plate-et (Engineering, Cool Plate, High Temp Plate, gyari textured PEI, Energetic smooth/textured PEI).
texturált lemezt nem szereti - Konkretan semmi dolog nincs ezzel, csak dob egy figyelmeztetest, hogy nincs first layer scan.

Szerintem a panaszok nagy resze arrol szol, hogy tobbet varnak a lidartol, mint ami valojaban. De a PA kalibralast eleg jol csinalja, a spagetti erzekeles szinten megfogott mar par hibat nalam, szoval sok kenyelmetlenseget nem latok a P1P-hez kepest. Viszont kifejezetten igenyesen dobozolt, alapbol hardened alkatreszekkel jon, sokkal jobb a kezelofelulet, kamera, SoC sebesseg, stb. AMS nelkul egyenfuggo, hogy megeri-e az X1 (joval kevesebb melo van vele, ha ABS/ASA/egyeb hoigenyes anyagot akar valaki nyomtatni), ha viszont AMS kell, akkor szerintem mindenkepp (komboban).

[ Szerkesztve ]

(#2006) JulianSinulf válasza poli27 (#2004) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Pont ahogy brumi írja. Nincs ezzel gond. A kódokkal nekem sem volt sose. A nem gyári lap meg más dolog, de nyomtattam rá kódot és simán bevette. Még első réteg tesztet is csinált és nem reklamált. Ez most a POE lapnál volt.
A kódhoz mellékelnek stl-ben pozíciónálot. Én az egyszerűbb utat választottam. Fölé tettem egy gyári lapot és megvolt a pozíció.
A gyorsabb alaplap, az érintős színes kijelző szintén tetszik.
Ha nem lenne AMS, akkor nem lenne gond a PLA, PETG sem, mert levenném a tetejét és kész. Vagy az is megoldás, ha valakinek sok helye van és nem rá, hanem mellé teszi. De szerintem akár alá is lehetne elég hosszú csővel.
Ha meg a tetejére megy, nyomtatható hozzá pár megoldás.
Az ágy görbülete viszont sokkal durvább. Egyelőre leszedtem a szalagokat és megint meder. 0,4 mm fölött van az eltérés a közepe és a széle között. Ennek ellenére képes rányomtatni. És nem lesz görbe. Sőt, az egyik PLA-nál pont úgy tűnik, hogy az ellenkező irányba hajlott kihűlés után.

@JaniS: Ha X1C-et veszel, akkor AMS-sel érdemes. 100€-t spórolsz. Illetve lehet, hogy többet is. Csak ezért, nem másért. Ha viszont tényleg csak PLA és PETG a cél, akkor a P1P-vel többet spórolsz és még egy AMS is belefér abba a keretbe, mint csak egy X1C.
Nem akarlak rábeszélni az AMS-re, de nagyon jól zár és 4 szín belefér. A tekercsek nincsenek a szabad levegőn. Ha meg szárítóba tennéd, akkor abban kell cserélgetni és nem is mindegyik zár olyan jól. 4 szárító olcsóbb lenne, de, ha nem zárnak úgy....
Az X1C felajánl szárítási lehetőséget. Még nem próbáltam. Meg olyan tekercsen is kell lennie az anyagnak, ami bírja azt a hőt. Tehát PLA-ból nyomtatott tekercset nem biztos, hogy célszerű betenni szárításra a nyomtatóba. Legalább is nem közvetlenül az ágyra.
Az AMS hátránya, hogy meg kell nézni, milyen tekercset vesz az ember. Nem minden megy bele méretileg. De lehet bele nyomtatni másik belsőt, csak akkor át kell építeni. Vagy lehet nyomtatni áttekercselőt, ami elég jól működik. Egy magyar ember tervezte. Én inkább ezt választottam, minthogy szétszedjem az AMS-t.

(#2007) brumi1024 válasza JulianSinulf (#2006) üzenetére


brumi1024
veterán

Csak kiegészítő infónak: az AMS szétszedés sem bonyolult. Filament szenzor csere és egy saját hibás dugulás miatt szedtem szét már háromszor, kifejezetten egyszerű. Van 12 kg Prusa filamentem, szóval valószínűleg megcsinálom a hydra modot.

[ Szerkesztve ]

(#2008) JulianSinulf válasza brumi1024 (#2007) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Érdemes megnézni azért a tekercseket.
Azt vettem észre, hogy a sötétebb kartonban lévő tekercsek vékonyabbak, mint a világosabb kartonban lévők.
A sötét kartonban lévőkre mértem 66-67 mm-et, míg a másikra 69 körülit. De tartja a fólia és a vákuum. Amivel eddig próbálkoztam, az világos kartonból volt és nem volt jó. Majd valamikor bepróbálom a sötétet, hátha jó lesz.
69 mm már jónak kell legyen az AMS-nek. A táblázat is így írja, mert van benne Prusa tekercs 69 és 70 mm-rel is.
Egyelőre úgy néz ki, hogy a fele anyagom világos dobozos. Olyan 5 tekercs. A filamentum és azure tekercsek eddig jók voltak.

Köszi az infót a szétszedésről! Egyszer lehet, hogy én is kinyomtatom. De akkor már kinyomtatom hozzá a magasítást is. Ha jól tudom az TPU-ból van.

(#2009) Dalee válasza brumi1024 (#2007) üzenetére


Dalee
aktív tag

Azért az AMS nem egy atomreaktor anyagminőség. Van egy régi spectrum filám. Hiába szárítottam úgy tört az AMS-ben mint a ropi. Pont az AMS internal hub-ba is beletört és beszorult egy darab, se ki, se be. Szétszedtem, 6 csavar fogta. Pont a középső egyik csavart nem tudtam visszaszorítani, mert szakadt volt a menet (nem én szakítottam bele). A középső két csavar szorítja össze a hub-ot a motoros hajtásnál, így most csak egy fogja :(

(#2010) Dalee


Dalee
aktív tag

Ilyen problémával találkoztatok már? Mi okozhatja.

Terveztem egy tengelyszimmetrikus lábhosszabbítót. Természetesen a határoló falakon belül teljesen tömör a tervező szoftverben. A szeleteléskor az Orca kitöltésben a képen látható koncentrikus körök vannak. Mi lehet ennel az oka?


(#2011) poli27 válasza Dalee (#2010) üzenetére


poli27
Topikgazda

büdös vagyok vagy mifene, hogy nem válaszolsz a privimre 4 napja :P :D

(#2012) Dalee válasza poli27 (#2011) üzenetére


Dalee
aktív tag

Bocsi, nem láttam, nézem!

(#2013) JaniS


JaniS
senior tag

Jól vagy rosszul döntve, de megrendeltem az X1C-t AMS nélkül. :) Egyelőre azt szeretném látni, mennyire fog ez engem érdekelni, mennyire fog menni, mert csak olvasni róla azért más, bár egy jóideje már azt teszem és eléggé megfogott. Viszont pl. mikrokontrollerrel (Arduino) is játszadoztam, de egy idő után meguntam. A Raspberry Pi viszont továbbra is érdekel és megmaradt hobbinak. Olvasva már egy ideje a 3D nyomtató topikokat az lejött, hogy túlságosan sokat szerelni nem akarok, de természetesen nincs ellenemre, egész életemben csináltam azt is. Azért választottam ezt a nyomtatót, mert úgy látom itt lehet inkább jobban a tervezésre és a megvalósításra koncentrálni, talán kevesebb bütyköléssel. Az idő eldönti, hogy eladni fogom vagy megvenni az AMS-t és tudom, hogy hát az úgy drágább lesz. Szóval még egyszer köszönöm az összes tanácsot és maradok veletek. :)

(#2014) axlfsi válasza poli27 (#2011) üzenetére


axlfsi
veterán

Én azt olvastam, hogy:
"Az alomréteg javasolt vastagsága törpehörcsögök esetében minimum 10, aranyhörcsögöknél minimum 15 cm. Ennél kevesebb alomban maradandó járatokat ásni nem tudnak."

... ha ezt betartjuk, nem hinném, hogy nagyon büdösödnél :DDD :DDD

*** ALLY-t keresek *** ˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

(#2015) Silent77 válasza axlfsi (#2014) üzenetére


Silent77
veterán

Olvasom... mondom magamban magamnak, Te Pityu! nagyon eltévedtél, rossz topik. :DDD
Aztán lőn világosság, és bepisiltem. :D :D

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#2016) JulianSinulf válasza Silent77 (#2015) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Pont én is így voltam ezzel :D
Aztán megnéztem, hogy mire is válaszolt :DDD

(#2017) poli27 válasza axlfsi (#2014) üzenetére


poli27
Topikgazda

Hüe :) :C

(#2018) axlfsi


axlfsi
veterán

;] :DDD :R

*** ALLY-t keresek *** ˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

(#2019) poli27


poli27
Topikgazda

Van valakinek előfizetése az STL fix oldalra? :)

(#2020) Dalee válasza JaniS (#2013) üzenetére


Dalee
aktív tag

Én az első 3D nyomtatómat azért vettem, hogy az Rpi-re épülő okosotthonokhoz gyártsak dobozokat, mütyűröket. Most a 4. nyomtatónál tratok, plusz vettem egy CNC marót is :-)

(#2021) Dalee


Dalee
aktív tag

Megjött nekem is a Sovol fila dryer. Hol megy ki ebből a kiszárított pára?

(#2022) poli27 válasza Dalee (#2021) üzenetére


poli27
Topikgazda

Én raktam bele páraelszívó zacskókat :)

(#2023) bbmt válasza Dalee (#2020) üzenetére


bbmt
senior tag

Off-ban, de milyen CNC marót vettél?

A kanál a gyengék villája

(#2024) Dalee válasza bbmt (#2023) üzenetére


Dalee
aktív tag

"játék" 3018 pro max + 5w lézer fej

(#2025) smithsys válasza Dalee (#2020) üzenetére


smithsys
aktív tag

Én meg azért vettem, hogy építsek egy CNC marót. :D
Igaz hogy 3 hónapos projekt volt, de azóta is műxik.

(#2026) poli27


poli27
Topikgazda

Amikor a torony nem fér el normálisan a polcon :))

(#2027) JulianSinulf válasza poli27 (#2026) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Nekem is kellene még +10 cm.
Mivel hosszabbítottad meg?
Mennyire bírja a terhelést így?

(#2028) poli27 válasza JulianSinulf (#2027) üzenetére


poli27
Topikgazda

Nem 5kg teszek ra :) az Eiffel tornyot elbírja simán :) Tinkercaddal, 10cmnél én megvastagítanám az egész polcot, akkor tuti elbírja :)

(#2029) JulianSinulf válasza poli27 (#2028) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Egy lego sisak szerintem nincs 5 kiló.
De nekem is az jutott eszembe, hogy a háromszög részét ki kellene tolni az elejéig, akkor biztos nem lenne gond. De a vastagítás is jó ötletnek tűnik. Együtt a kettőt.
Esetleg két pontos rögzítés sem ártana.
Viszont ez akkor már egy új tervet igényel.

[ Szerkesztve ]

(#2030) Dalee


Dalee
aktív tag

Sziasztok,

HELP!

Ismét nyomtattam egy nagyobb D=200mm felületet és hasonlóan a kakicsúszdához ez sem akar jó lenni. A nagy felületű nyomtatásnál mindíg elkezd valamiért szőrözni. A kakicsúszda esetében PLA volt, most filanora PETG 240 fokon nyomtatva. A sebességeket visszavettem.
Az első réteg tökéletes (brim + a supportnak a raft első réteg):

Az 5mm vastag lap meglátszik oldalt is:

A teteje:

Beállítások:

[ Szerkesztve ]

(#2031) Dalee válasza Dalee (#2030) üzenetére


Dalee
aktív tag

Még egy timelaps az előző problémámhoz:
[link]

(#2032) Dalee


Dalee
aktív tag

(#2033) poli27 válasza Dalee (#2030) üzenetére


poli27
Topikgazda

Én a petgt 255 fokon nyomtatom 80 fokos beddel... sebességet se veszem le.... nem görbe az ágyad? Bár akkor az első réteg lenne xar...

(#2034) poli27 válasza Dalee (#2032) üzenetére


poli27
Topikgazda

A legújabb Bambu Lab P1P 3D nyomtató az X1 sorozat bevált kinematikáját és mozgásvezérlő rendszerét, valamint a megbízhatóságot biztosító rengeteg érzékelőt örökölte.

Miért kell faxságot írni ?...

(#2035) Dalee válasza poli27 (#2033) üzenetére


Dalee
aktív tag

Elég görbe az ágyam, de 3 centivel az ágy felett kezdett rosszalkodni. Tényleg korábban én is 250-55 -el nyomtattam. Kipróbálom, még úgy is kettőt kell nyomtatnom.

Hogy állsz HACS fronton?

(#2036) axlfsi válasza Dalee (#2031) üzenetére


axlfsi
veterán

... ezek micsodák?!

ui.: látom, a slicerben is ott vannak ... csak nem értem, kíváncsiságból kérdezem.

[ Szerkesztve ]

*** ALLY-t keresek *** ˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

(#2037) poli27 válasza Dalee (#2035) üzenetére


poli27
Topikgazda

Nem volt időm rá gyereknapozunk a hétvégén :D

(#2038) dugesz77 válasza axlfsi (#2036) üzenetére


dugesz77
őstag

Nekem akkor csinált ilyen plusz vonalakat amikor az orcaslicer az alapértelmezett nyomtatót P1P-ről X1-re átállította magától. Tuti nem nyúltam hozzá. Szerintem valamelyik letöltött terv piszkálta el. Visszaállítva eltűntek a szerintem lidar beállító vonalak.

[ Szerkesztve ]

(#2039) brumi1024 válasza axlfsi (#2036) üzenetére


brumi1024
veterán

X1 “flow”/PA kalibrációja, ezt szkenneli.

[ Szerkesztve ]

(#2040) axlfsi


axlfsi
veterán

Ahm, értem, köszi!

*** ALLY-t keresek *** ˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

(#2041) axlfsi válasza dugesz77 (#2038) üzenetére


axlfsi
veterán

Köszi a választ,... de ugye nem nálam látható, hanem Dalee kolléga videójában és képernyőképén lettem figyelmes ezekre... (De ezek szerint ez "feature és nem bug", azaz, vélhetően nem ettől rossz a nyomatja)

[ Szerkesztve ]

*** ALLY-t keresek *** ˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

(#2042) JulianSinulf válasza axlfsi (#2041) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Nem, ettől csak jobb lesz a nyomat. Elvileg.
Persze, ha valaki beállította manuálisan, akkor ennek a kikapcsolásával időt spórolhat.

(#2044) Dalee válasza JulianSinulf (#2042) üzenetére


Dalee
aktív tag

Igen, az x1c flow calibration, csak a nyomtatott tárgy brimje beleért.

(#2045) JulianSinulf válasza Dalee (#2044) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Igen, azt láttam. De mivel csak brim, nem lényeg.

Nem lenne rossz, ha a node-red, mtqq segítségével ki lehetne belőle szedni a flow kalibrációs értéket is.
Egyrészt ellenőrizni lehetne, hogy mennyire jól állítja be, másrészt nem kellene nekünk játszani, hanem megcsináljuk ezt egyszer, aztán a kapott értéket beírjuk a filamenthez.

(#2046) brumi1024 válasza JulianSinulf (#2045) üzenetére


brumi1024
veterán

Ehelyett ott az Orcaban lévő kalibráció. Line method megvan 10 perc alatt, elég egyértelmű is, a kis számol leszedése talán a leghosszabb a műveletben.

[ Szerkesztve ]

(#2047) JulianSinulf válasza brumi1024 (#2046) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

De pont helyette kellene.
Igazság szerint, ha már ilyen érzékelőkkel fel lett szerelve, simán AP-t és FC-t is kellene tudni kalibrálni és menteni a filához, nem pedig nyomtatásonként.
Na mindegy, erre még várnunk kell, hogy betegyék egy másik, jobb hobbi nyomtatóba.

Nem mellesleg nem kompenzálnia kellene a nyomtatónak automatikusan az input shaping-et?
Nálam vajon miért nem teszi?

(#2048) JulianSinulf


JulianSinulf
senior tag

Még egy kérdés az inpute shaping mellé.

Az mennyire jó a hotend-nek, ha az ASA miatt 270 fokra felfűtött nozzle-ból kerül kinyomásra a PLA?

(#2049) fabula


fabula
őstag

Kijött a végleges Orca 1.6.3. Most töltöttem le, még nem próbáltam.
Csak szólok :D .

(#2050) varadigabor


varadigabor
senior tag

Tudtok valami jó ár érték arányú petg esetleg pla+ ajánlani ami jó és gyorsan lehet nyomtatni ? Nagyon éhes a p1p.. :D Sunlu petg-t találtam olcsón, de nem tudom milyen :D

[ Szerkesztve ]

www.fpvracestore.hu --- FPV alkatrészek hazai raktárkészletről ---

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.