Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Fücsök007


Fücsök007
őstag

Ez a node hogy áll Intelhez képest? :F Ha jól tudom 18A után náluk is 14A lesz a következő lépcső nevezéktan szerint. :U

(#2) GeryFlash válasza Fücsök007 (#1) üzenetére


GeryFlash
veterán

Ugy hogy ez 1.4nm, amire mindenki elfogja mondani majd h ez sem 1,4nm meg marketing szam blablabla, az Intel-nel meg a 18A az 5nm. De persze marketing szamok, ettol meg a 18A valahol az N4 szintjen lesz. Eg es fold a ketto.

Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?

(#3) Fücsök007 válasza GeryFlash (#2) üzenetére


Fücsök007
őstag

Nekem úgy rémlik, hogy valahol félúton van 3nm és 2nm között a 18A összeségében (tudom attól is függ melyik tulajdonságot vetünk össze). Viszont ha kicsi előrelépés lesz drágán TSMC-nél, akkor Intelnek lehet esélye a szerverek/adatközpontok piacán ha további késés már nem lesz, az ő node-juk jobban skálázódik fölfelé a felső tartományban. Meglátjuk, jelenleg erre a 18A node-ra vannak nagyobb jelentkezők, a jelenlegi Intel 4 node-ra csak pár kishal tart igényt. :))

[ Szerkesztve ]

(#4) bteebi


bteebi
veterán

25000 dollár/wafer?? :Y Az brutál sok! Egy 300 mm-es wafer területe kb. 70700 mm2. Az 350 mm2-es chipekből (nagyon) bruttó 200 db, nettóban meg talán 150 (se). Úgy akkor egy chip bő 160 dollár lenne.

Most amúgy vajon mennyibe kerül egy wafer?

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#5) poci76 válasza bteebi (#4) üzenetére


poci76
aktív tag

(#6) GeryFlash válasza poci76 (#5) üzenetére


GeryFlash
veterán

Nagyon elszemtelenedett a TSMC, de erdemi konkurencia nelkul sajnos megtehetik. Lassan tenyleg elkezdek drukkolni a S*msungnak meg az Intelnek. Az iparagi sztenderd ez 25-30% net profit, na a TSMC utobbi idoben mar nem is 35% profitot szerez evente, hanem evi 40-45%ot:

Ezt csak azert mondom, mert Abu szereti hangoztatni, hogy hat igen, nincs mit tenni, az uj technologiak kifejlesztese dragak, ki kell fizetni. Igen dragak, csak nem ennyire. Es a profit raadasul ugy ekkora, hogy a kereslet/volumen mar visszaesett. Lehetnenk olcsobbak a chipek, de amig a leading edge technologianal monopolium van, addig a TSCM kihasznalja.

Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?

(#7) thgergo


thgergo
tag

Valami a fejlesztési költésegben valóban lehet:
80'-90'-es években nagyon sokan beszálltak, Hitachi, Sony, Texas Instruments, Bosch, AMD
Évek folyamán egyre többen feladták a fejlesztést, maradtak egy nm-en, legtöbbje ma is gyárt csak nem csúcstechnológiát.
Csúcstechnológiában 2010' és 2020'as évekre maradt:
Intel, TSMC, samsung
Globalfoundries 14 nm-el bedobja a kulcsot és csatlakozott a telejéhet. Intel és samsung kissé lemaradva de nem nagyon még, de így is TSMC viszi el a profit nagy részét így.

-

(#8) bteebi válasza poci76 (#5) üzenetére


bteebi
veterán

Köszi! :R Azért elég jelentős a drágulás; a 7 nm ára nagyjából a fele a 3 nm-ének, és alig több, mint a harmada a 2-nek (a leendő 2025-ös árakat összehasonlítva). Persze ha úgy vesszük, a 3 nm-hez képest a 2 nm "csak" 24%-kal drágább, és ha nem is annyival, de nyilván jobb a 3 nm-nél. Szóval kisebb a különbség, talán 5-10% körüli.

#6: Szerintem már a 25-30% net profit IS baromi sok.

[ Szerkesztve ]

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#9) ergoGnomik válasza GeryFlash (#6) üzenetére


ergoGnomik
tag

Ezen könnyen lehet segíteni az üléspont határozza meg az álláspontot elv alkalmazásával. Vegyél sok TSMC részvényt és még kevesellni is fogod az elért eredményt. ;)

Egyébként nem lehet, hogy most próbálnak tartalékot képezni, amikor ennyire jól megy a szekér? Ha történik valami váratlan (konkurencia megtanul modern gyártástechnológián gyártani, tajvani egységeket elmos valami özönvíz vagy romba dönt egy földrengés stb.) nem rossz ha van sok buznyák a bankban...

(#10) bteebi válasza ergoGnomik (#9) üzenetére


bteebi
veterán

"Egyébként nem lehet, hogy most próbálnak tartalékot képezni, amikor ennyire jól megy a szekér?"

Lehetne, de nem. A tartalék se érdeke a részvényeseknek. :U

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#11) core i7 válasza GeryFlash (#6) üzenetére


core i7
addikt

Pontosan Mikor az Intel volt Monopol helyzetben. Akkor is mindenki hurrogta fölös a sok mag és a többi. Aztán jött az AMD... Hirtelen standard lett a 6-8 core árakat is letornázta

[ Szerkesztve ]

(#12) Fücsök007 válasza core i7 (#11) üzenetére


Fücsök007
őstag

Ez csak részben igaz, ugyanis Intel is segített a fejlesztőknek a sokmagosítás (4mag fölött értve) folyamatában. Eredetileg 6 magot kb.akkor akartak kihozni, mire az éppen megjelent Cannon Lake kijött 2018-ban harmat gyenge 10nm-es node-on, helyette lett 8700K majd 9900K. 2016 vége és 2017 márciusa között jöttek rá hogy ez kevés lesz AMD ellen, és akkortájt kezdtek el újítani. :)) Mostanság már kínai proci is várható Zen3 IPC-vel 4 vagy 8 maggal típustól függően. :D

[ Szerkesztve ]

(#13) core i7 válasza Fücsök007 (#12) üzenetére


core i7
addikt

Gondolom itt is a kettő között lesz a csont elásva mint általlában mindennél. Valóban szeretnének jól járni meg BMW-t nagyon is. De Bizonyára tényleg költséges az egyre kisebb csíkszél gyártása is. Én attól félek ,hogy háború lesz és az mindent felfog rúgni. Nadj isten az 1,4 nanométer megsem fog születni ebben az évtizedben

[ Szerkesztve ]

(#14) bteebi válasza core i7 (#13) üzenetére


bteebi
veterán

Szerintem ha lennének 2-3 nm-en normális kihozatallal működő node-ok, akkor nem lenne óriási érvágás az 1,4 nm-es node hiánya se. Nyilván örülni nem kellene neki, de nagyon nem mindegy, ha egyáltalán nem tud gyártani a TSMC, vagy "csak" 1,4 nm-en nem.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#15) Fücsök007 válasza bteebi (#14) üzenetére


Fücsök007
őstag

Azt vedd figyelembe, hogy egyre kevesebb minden skálázódik 5/4nm alatt. (Pl. I/O vezérlők már egyáltalán nem, vagy rosszul pl. amelyik chipletbe sok huzalozás kell a kommunikáció miatt stb.) Gyakorlatilag minden GPU/IGP és CPU/APU maradék része tud tovább skálázódni (mag+ IMC), és csak ezeknek kell újabb node. Plusz a folyamatosan növekvő árak is jócskán lecsökkentik a korai jelentkezők számát.

(#16) bteebi válasza Fücsök007 (#15) üzenetére


bteebi
veterán

Épp ezért is mondtam, hogy nem akkora tragédia, ha nincs pl. 1,4 nm-es sor. A lényeg, hogy mondjuk <~5 nm-en legyen elegendő gyártási kapacitás.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.