2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Xiaomi Redmi Note: "Zsebbarát" péklapát

A távol-keleti gyártó a figyelem középpontjában áll a csúcs- és középkategóriás készülékei miatt ugyanúgy, mint az általa fejlesztett rendszer miatt is.

[ ÚJ TESZT ]

Multimédia, adatátvitel

Az előlapi kamera egy 5 MP-es autófókuszos megoldás, mely videótelefonálásra és a manapság divatos selfie-k készítésére több mint alkalmas, sőt... Hátul viszont jön a kellemes meglepetés egy 13 MP-es, ƒ/2.2 apertúra személyében, melyet egy 28 mm-es nagylátószögű lencse takar és mindez, ha minden igaz, a Sony gyártósorairól került le, megspékelve egy meglehetősen erős LED-es segédfénnyel. A képek minősége, tekintve, hogy kínai telefonról van szó, meglepően jó. Az átlag kínai mezőnyből pedig egyenesen kimagaslik.

A beállítások között babrálhatunk sok mindent, kezdve a fehéregyensúlytól, az ISO-n át, a fókusz módjáig. 16:9-es arányban a képek mérete már csak 10 MP lesz, de ez nem hiszem, hogy problémát jelentene. Mivel én nem vagyok fényképész, így nem is tudom megítélni szakszerűen a dolgot, beszéljenek helyettem az elkészült alkotások, melyek között akad makró, kültéri, éjszakai egyaránt.

Videót FullHD-ban és 720p-ben rögzíthetünk, stereo hanggal, illetve a készülék tudja a Fast Motion- gyorsított felvételt is, mellyel burleszkszerű hatást érhetünk el. Mindezt mp4 formátumban tárolja. A gyári lejátszónak elég jó az étvágya, nem megszokott módon majdnem minden formátumot és felbontást fogyaszt.

A rádió megfelelően működik, kapunk RDS-t és fülhallgató nélkül is életre tudjuk kelteni.
A zenelejátszó a gyártó által fejlesztett rendszer sajátja és eszméletlen mennyiségű lehetőséget tartogat. Ilyen például a zeneszöveg-letöltés, melyet ha bekapcsolunk, automatán végez a készülék és meg is jeleníti azt. Továbbá a lejátszó hátterének az éppen aktuális szám borítóját rakja ki.
Az általunk összeállított lejátszási listákat is elmenthetjük, akár a Xiaomi által biztosított saját felhő fiókunkba. A trackek közötti váltáshoz be lehet kapcsolni a rázás funkciót, mely azonnal a következő számra lépteti a lejátszót.

A kommunikáció erős oldala a telefonnak, már csak azért is, mert egyszerre két SIM-et kezel, bár csak dual standby módon, azaz egyszerre mindkét kártya a hálózaton van, de ha az egyiken beszélünk, a másik kikapcsolt állapotot jelez a hívó félnek, ha éppen akkor keres minket. A hálózat kezelése GSM módban három sávos: 900/1800/1900, 3G hálózatokon pedig az 900/2100 frekvenciákat használja HSPA+ szabvánnyal, aminek elméleti maximuma 22 Mbps.

Sajnos az LTE még olyan ritka a Kínábol érkező telefonokban, mint a fehér Zorro és az NFC-ről is le kell mondanunk. A vezeték nélküli csatlakozást elősegíti még a 802.11 b/g/n szabványú wi-fi modul, mely elég erősnek bizonyult a mindennapi használtban és támogatja a direct wi-fi szabványt, valamint a készüléket mobil routerré is képes varázsolni. A 4,0-s kékfog, ami LE – vagyis low energy – minimális fogyasztású típus és tudja az A2DP-t, éljenek a stereo Bluetooth füles használók!
Mára ez a modul sajnos még nem alapfelszereltség sok gyártónál, de ebben a készülékben megkaptuk, örüljünk neki.
Az USB a jól bevált MicroUSB, 2.0 ás támogatással. Ezen keresztül tudjuk köldökzsinórral csatlakoztatni a géphez, valamint etetni ha megéhezne és mint írtam ismeri az OTG szabványt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.