2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ubuntu és Kubuntu

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Két ingyenes operációs rendszer csatája.

[ ÚJ TESZT ]

A mai nap szemügyre vettem két ingyenes operációs rendszert, sokak számára talán már ismert valamelyik, esetleg mindegyik. A két alany az Ubuntut és a Kubuntut. A név hallatán egyből gondolhatjuk, hogy nem Windows rendszerről van szó, hanem másról, pontosabban Linux. A két rendszer mint említettem ingyenesen letölthető, de ha ráér a dolog, akkor ingyenesen megrendelhető, még a postát sem kell fizetnünk, rendelhető mellé még egy Ubuntu Server Edition is. Két hét alatt ide is ér körülbelül.

Megjött nekem is ennyi idő alatt. Első látásra nem valami nagy dolog, mert papírtokba van, de hát ingyen van, ne várjunk dísztokot.

Ezeknél a rendszereknél ha bootol a lemezről, kiválasztható, hogy mi a teendő. Lehet CD-ről indítani, Telepíteni, Memóriát tesztelni, stb. A teszt kedvéért nem tettem újra a gépem, de választottam a CD-ről indítás lehetőséget. Amikor elindítjuk, akkor ez köszönt:



Ubuntu



Kubuntu

Mint láthatjuk, nem azonos a látvány, még ha a név szinte ugyan az is. A Kubuntu jobban hasonlít egy Windowsra, és modernebb a megjelenés, mint az Ubuntu.

Mindegyiknek van beépített Böngészője is, Ubuntunak a Mozilla Firefox nevezetű sokak által kedvelt böngésző, és a Kubuntuban pedig egy kevésbé ismert, számomra is új böngésző, a Konqueror.



Ubuntu

Sajnos az általam készített fotó nem sikerült, ezért egyenlőre ezt tudom ide rakni, ami a valóságot mutatja, csak kínaiul.



Kubuntu

Ha jobban megfigyeljük a dolgokat, akkor a Kubuntuban a Startmenü jobban hasonlít a Windowsé-hoz, mint az Ubuntuéhoz. Ubuntunak a fent található sáv a startmenü, és ott vannak az almenük.



Ubuntu



Kubuntu

Kubuntuban még nincs tapasztalatom csak ami a teszt során elő jött, de hamar észrevettem benne dolgokat. Értem itt például az Oldalsávot, ami a Windows Vistán és Windows 7-en is megtalálható. Kubuntuban. Még azt is tudom róla, hogy irodai munkára ajánlatos, nem játékra, ahogy az Ubuntu is. Ezt lejjebb ki is fejtem bővebben.

Ubuntuban viszont rendelkezem tapasztalattal, több, mint fél évig használtam, így sokat tudok róla mesélni. Alapból rendelkezik játékokkal, ne gondoljunk valami NFS Shift félére, egyszerű játékok, mint például a Windows 7-ben, de szerintem aki Játszani szeretne, az maradjon a Windowsnál. Ubuntut én személy szerint Internetezésre, Zenehallgatásra, Filmnézésre ajánlom, vagy akár irodai munkára. Hogy miért? Az Ubuntu, ahogyan Kubuntu is, rendelkezik alapból beépített szövegszerkesztőkkel, és hasonló dolgokkal. Van még nekünk beépített Messenger programunk, ami a kapcsolattartást teszi lehetővé, partnerein közt. Ez a program is kiváló, én csak a Webkamerázási lehetőséget hiányolom, de szerintem ez nem létfontosságú. Nagyon sok szolgáltatással rendelkezik mind két rendszer, én meglepődve láttam ezt, amikor elkezdtem használni. Okosabb ez a két rendszer, mint a Windows, szerintem legalábbis. Beépített Internet Rádió is található benne, Internetes TV-k, miegymás. Ezekben a rendszerekben az is jó, hogy nem kell több tízezret kiadnunk használatáért, mint már feljebb is kifejtettem, mert Ingyen letölthető, vagy Ingyen meg is rendelhető. Még azt hozzáfűzném, hogy a beépített Messenger program lehetővé tesz egyszerre több fiók használatát egyidejűleg. Ez Windowsban is lehetséges, bár csak MSN Plusszal. Viszont van bennük még egy közös dolog, ami Windowsban csak programmal lehetséges. Több Asztal. Windowsba sok ember használja programmal, Linux most program nélkül kínálja fel nekünk ezt a lehetőséget. Bár itt csak egy klikk, semmi látványos átpördülés, de attól még van.

A két rendszer alkalmas szinte mindenre, internet, filmnézés, mindennapi tevékenységek a játék kivételével. Mint sokan tudjuk, -e két rendszer az .exe fájlokat nem kezeli, hanem .deb fájlokat kezel, így a játékok nem telepíthetők alap esetben. De vannak programok, amivel sok ilyen problémát orvosolni lehet, példának mondanám a Wine nevezetű programot. Gépigénye a két rendszernek azonos, a papírtok belsejében fel van tüntetve. Leírom, hogy ne keljen keresgélnetek. A papírtokba ennyi van írva, hogy 256Mb ram, 4Gb szabad tárhely. Nem túl részletes, de úgy látszik AMD K6-on is mennie kéne. Ezt persze nem tudom megígérni, de lehet annak is értelmezni.

Szerintem mindent összevéve nagyon jó mind a két rendszer átlag felhasználók számára különösen ajánlott, már csak amiatt is, mert nem fertőzhető egyenlőre vírussal egyik rendszer sem, ezért a kezdő felhasználók is biztonságban használhatják otthon a saját számítógépüket.

A tesztrendszer bár nem fontos, azért megemlítem.
Asus P5Q SE
Intel Q6600 2.40GHz @ 3.06GHz @ Asus V60
Kingmax 1Gb/800MHz
Sapphire HD3650 256Mb
Western Digital 250Gb 7200rpm 8Mb
LG Dual Layer DVD-RW
Mercury 420W

Akinek felkeltette érdeklődését -e téma, és szívesen kipróbálná, ne habozzon, próbálja ki ingyen. A rendeléshez segédlet Itt található, Ubuntut Innen letölthetjük, Kubuntut pedig Innen.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.